Точната диета спира образуването на опасни полипи
Рак на дебело черво е сред най-честите злокачествени заболявания, завършващи със смърт на планетата. Данни сочат, че по-уязвими са мъжете, макар немалък процент от заболелите да са от дамски пол. Причини за растящото разпространение на заболяването през последните десетилетия могат да се открият в променените хранителни режими и жизнени навици на хората по цял свят.
Макар да е разпространено мнението, че затлъстяването е най-прекият път към рак на дебело черво, това не винаги е истина. От опасното заболяване често са засегнати и хронично слаби хора. Във всеки наднорменото тегло е сред рисковите фактори за развитие на заболявания на този важен за тялото орган. Затова при фамилна обремененост и опасения за евентуално развитие на злокачествено заболяване като рак на дебело черво въведете режим, който да държи под контрол телесното ви тегло.
Нашето дебело черво реално е последният път на храната, преди да напусне тялото ни през ануса. Затова и неговото състояние се намира в пряка зависимост от вида и състава на това, което поглъщаме. То е и последна инстанция, която решава какви витамини, соли и минерали остават, за да захранват организма и какви се изхвърлят с отпадъка от нашите тела.
При системно нездравословно хранене с много мазнини, захар и тлъсти изделия храносмилането се нарушава, натрупват се нежелани остатъци, които отключват възпалителни процеси и нерядко водят до злокачествени заболявания като рак.
Затова най-сигурният начин да избегнем онкологично заболяване, заченато в дебелото ни черво, е да се погрижим за своята храносмилателна система чрез внедряване на полезни навици за хранене и движение в своя живот.
Роля в превенцията играе физическата активност. Заседналият живот пречи на перисталтиката в червата ни и затруднява добрата обработка на хранителни вещества. Това отключва хронични болести и симптоми като запек, диария, прилошаване, повръщане, повишена киселинност в стомаха, подуване на корема с болки и газове.
Недобре разградената храна в тънките черва заплашва лигавицата на дебелото черво, където често се образуват подувания (полипи). Тези израстъци могат да са и безвредни, но нерядко, ако нараснат прекомерно, могат да спомогнат за развитието и разпространението на рак.
За симптоми при проблем с функционирането на последния орган от храносмилателната система могат да се считат също промени в консистенцията и вида на изпражненията, наличие на кръв в тях, силни болки при дефекация, цялостно усещане за слабост и физическа немощ.
Как можем да предотвратим развитие на рак на дебело черво? Първо и основно правило е да преминем към полезни хранителни режими. Ето какво и как трябва да консумираме, за да се предпазим ефективно:
- Зърнени култури и ядки - трябва да се подберат възможно най-богатите на фибри сред тях. Целта е да се култивират полезни бактерии в чревния тракт и активно да се стимулира перисталтиката за по-добро храносмилане и превенция на рак. Тези култури зареждат също с ценни полезни вещества и енергия за клетките. Силно се препоръчват ленено семе, овесени ядки, пшенични кълнове и слънчогледови семки заради богатството на антиоксиданта витамин Е и фолиева киселина;
- Плодове и зеленчуци - когато заговорим за здравословни диети с много фибри, няма как консумацията на плодове и зеленчуци да не е основна препоръка. Всички знаем, че те забързват метаболизма, захранват с ценни и дефицитни минерали и витамини и спомагат за редовното изхождане и детоксикацията на нашето тяло. Все предпоставки за ефективна превенция на рак. Заложете на богати на антиоксиданти и ликопен продукти - домати, спанак, броколи, авокадо, цитруси, моркови. Важно е също да се набавя калций, който предотвратява образуването на опасни полипи, за които знаем, че водят до рак на дебело черво. Той се съдържа в много бобови култури (които обаче трябва да се консумират с мярка и не пържени!), както и в зеленолистни зеленчуци като коприва, лапад и спанак;
- Храни, богати на селен - тук особено внимание заслужават морските дарове. Към същата група може да прибавим още орехи (бразилски), някои видове гъби, както и универсалният “чистач” на отрови от тялото - чесънът;
- Зехтин - нека той е основната мазнина във вашата диета за превенция на рак на дебело черво.
- Билки и чайове - има много билки, които се грижат за здравето на дебелото черво и честият им прием може да бъде ефективна естествена превенция срещу рак - артишок, сена (майчин лист), псилиум (индийски живовляк), карамфил, евкалипт, бял равнец и други. Консумацията им под формата на запарки и чайове предотвратява много чревни аномалии и опасни заболявания;
- Забранени - основно място в тази група заемат алкохолът, тютюневите продукти, мазнините (животински), тлъстото, сладкото (с бяла захар) и прекомерно тестеното. Забравете всички храни с изкуствени оцветители и консерванти, особено тези със съмнения за канцерогенен произход.
Натурални средства за здраво дебело черво и профилактика срещу рак може да откриете в онлайн магазина на Биотика. При разнородни проблеми с храносмилане и изхождане, решения на достъпни цени може да откриете отново в каталога на Biotica.bg.