▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Как да разпознаем признаците на дехидратация?

2024-03-17
690
0
1-3 мин.
Как да разпознаем признаците на дехидратация?

Научете ги, за да не стигате до болница 

Всички знаем, че дехидратация означава опасен дефицит на течности в нашия организъм, който застрашава здравето, а понякога - и живота ни. Настъпва по различни причини: опасно дълго излагане на високи температури, твърде интензивни физически усилия, упорито чревно разстройство, прием на диуретици (определени чайове, билки и лекарства, които стимулират отделянето на урина), сериозна злоупотреба с алкохол или оскъден прием на вода в продължение на много време. Във всеки случай става дума за ситуации, в които тялото “харчи” (чрез изпотяване, уриниране и т.н.) повече течности, отколкото получава.

Видовете дехидратация се разграничават по 2 признака:

  • Загубено количество вода - според нея обезводняването попада в 3 категории: леко (губят се не повече от 5 %, протича с лека симптоматика, която не е опасна), умерено (водата е намаляла с от 6 до 9 % от общото тегло,  появяват се по-сериозни симптоми, включително треска и гърчове) и тежко (загубите са 10 % или повече - директно застрашаващо живота състояние с учестено дишане, халюцинации, опасно ниско кръвно налягане, припадъци). 
  • Дефицитен елемент - дехидратация може да настъпи както поради липса на вода, така и поради липса на електролити. Има и комбинирана. Електролитите са нужни за предаване на импулси (електрически сигнали) между системите в тялото. Жизненоважни са за функционирането на нервната и сърдечно-съдовата системи, както и за опорно-двигателния апарат. Най-важните за живота ни са натрий, хлор, магнезий, бикарбонат, калций и калий. Те поддържат и pH баланса в тялото. 

Независимо от вида на елемента, който води до обезводняване, е жизненоважно да разпознаваме първите симптоми с настъпването на лека дехидратация, за да избегнем сценарии по опасен дефицит, който може да ни коства трайни увреждания. 

Основни физически симптоми на дехидратацията: От сухота в устата до умора

Симптомите за обезводняване градират според степента на напредване на процеса: 

  • При лека дехидратация - силна жажда, загуба на апетит, умора, слабост в крайниците, сърбеж и лющене на кожата, невъзможност за концентрацията, разсеяност и повишена раздразнителност; появяват се и тъмни кръгове под очите, слюнката става твърде пенлива;
  • При умерена дехидратация - предишните симптоми и се утежняват и се добавят общо неразположение, неутолима жажда, ускорен пулс и повишено кръвно налягане, осезаема сухота в устата. Появява се ниска температура, придружена с главоболие, виене на цвят, гадене и повръщане. Макар и по-рядко, се стига и до гърчове. Кожата е болезнено бледа. 
  • При тежка дехидратация - започват припадъци, невъзможност да се стои и ходи, появяват се халюцинации, кръвното пада, очите хлътват, а дишането става твърде учестено. Температурата става висока, кожата добива мраморен вид и изстива. Спира да тече урина към пикочния мехур, установява се траен запек. При бебетата се разпознава при поява на плач без сълзи или леко хлътнала предна фонтанела. 

Както се вижда, са налице както физиологични, така и когнитивни и емоционални признаци на различни фази на обезводняване на нашите организми. Доказано загубата на течности и електролити повлиява осезаемо настроението и възможността да мислим, разсъждаме и действаме адекватно.
Под особен риск от дехидратация са изложени, разбира се, малките деца и възрастните хора, при които това е най-честата причина за хоспитализация и често е следствие от хронични болести. 
При малчуганите стартират процес по обезводняване можем да разпознаем първо чрез храносмилателни проблеми. Без достатъчно вида и електролити мускулатурата на стомаха и червата не може да довърши храносмилането и да отдели отпадъчните вещества успешно. Появяват се болезнени спазми (колики), упорит запек, интензивна диария или хемороиди
Рисков фактор за опасна загуба на течности са също сърдечно-съдови заболявания и висока кръвна захар.  

Медицинска намеса при дехидратация - кога?

При настъпване на втора категория по тежест симптоми при умерена дехидратация и особено при вдигане на висока температура, поява на гърчове, виене на свят и припадъци, веднага потърсете лекар. Ако пренебрегнете тези сигнали, е възможно да предизвикате бъбречна недостатъчност, сърдечен удар, инсулт и други животозастрашаващи състояния. 

Промени в цвета на урината: Какво ни казва тялото?

Едни от най-точните маркери за степента на дехидратация, от която страдат нашите тела, е цветът на урината. При нормални нива на течности в организма тя е бледожълта. Колкото повече намалява количеството вода (или електролити), толкова по-тъмна и оскъдна става урината. При опасно обезводняване, тя добива бежов или наситено кафяв цвят.

Намалена еластичност на кожата: Прост тест, който може да изпълните у дома

Състоянието на кожата е също акуратен индикатор за това страдаме ли от дехидратация или не. При остра загуба на течности се появява своеобразна сухота. Освен нея обаче нашата кожа губи и своята еластичност. Ако се колебаем дали се касае за принципна сухота или обезводняване, можем да направим бърз тест, като с 2 пръста защипваме малко кожа (по лице, гърди, гръб, бедра...) и задържаме няколко секунди. Ако впоследствие кожата не се възстанови, но остане зачервена и раздразнена, значи е налице сухота по принцип. Ако не се възстанови, но не покаже белези от раздразнение, става дума за дехидратация. 

Естествена превенция на обезводняването би включвала винаги да поглъщаме достатъчно течности, да регулираме физическите усилия и престоя на жега, да лекуваме своевременно настъпилата диария (Биотика предлага чудесни и бързи решения срещу чревни разстройства в онлайн магазин Biotica.bg), да се грижим за чистотата на кръвта и здравето на сърцето си.

 

Използвани източници: https://onco.rehab/publikacii/stati/poleznye-materialy/kak-spravitsya-s-simptomami-obezvozhivaniya/

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
magazin
bilkovi tinkturi
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Магазин Biotica 1961 София, бул. Христо Ботев №60 ▶ Виж локация в Google Maps Заповядайт..

2022-01-15 14:31:43

Точната диета спира образуването на опасни полипи Рак на дебело черво е сред най-честите злокачес..

2023-06-03 20:04:59

Какво представляват лимфните възли?Това са меки образувания с овална форма, които наподобяват бобено..

2020-01-06 10:08:54

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56