Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Глаукома: Как да разпознаем първите признаци и да реагираме навреме

2023-10-19
998
0
1-3 мин.
Глаукома: Как да разпознаем първите признаци и да реагираме навреме

Не бъдете слепи за заплахите пред вашето зрение

Очните заболявания съществуват от незапомнени времена. Днес обаче моментът, в който нашето зрение започва трайно да се нарушава, настъпва средностатистически много по-рано в живота. 
Причините за това на фона на напредналите диагностични методи в офталмологията са много. На първо място е, разбира се, начинът ни на живот.

Днес, за да съществуваме и общуваме ефективно, неизменно използваме различни смарт устройства с екрани, които излъчват вредна синя светлина. Дълготрайното излагане на това лъчение води до поредица увреждания на нашите ретина, зрителен нерв и роговица. Последствията са различни болести, които, неоткрити навреме, неизменно имат тежки последствия за нашите очи, като нерядко причиняват и пълна слепота. 

Разбира се, невинаги причините за тези заболявания са само външни. Често, например, те се унаследяват. Това особено важи за широко разпространени очни болести като глаукома и катаракта. Вероятността да се сдобием с някое от тях е доста по-голяма, ако е налице фамилна обремененост. Това налага повишено внимание към състоянието на нашето зрение и редовни профилактични прегледи. 

Глаукомата се характеризира с увреждане на зрителния нерв и повишено вътрешно налягане в окото, макар рядко да се срещат и видове, при които то излиза в нормални стойности при изследване. Окото задържа течност, която не може да отдели. Нейното натрупване постепенно повишава налягането и уврежда различни компоненти на нашите очи.

Първо започва да страда периферното зрение, а впоследствие и цялостното. Най-често глаукома се развива и на двете очи, но понякога засеганато е само едното. Нетретирана навреме, прогресията на болестта може да доведе до пълна слепота.

Основен рисков фактор за развитие на глаукома със сигурност е възрастта. Заболяването най-често се “отключва” в напреднала фаза от живота - над 65 години. Все повече са обаче случаите на ранна поява на глаукома при физически активни и работоспособни хора. Това показва, че трябва да сме нащрек, за да разпознаем ранните сигнали и да действаме своевременно с нужното лечение. Имайте предвид, че заболяването се развива бавно и често остава незабелязано до доста по-късен и критичен етап.

Сред симптомите, които съпътстват първичното развитие на глаукома, са:

  • Неясно, размазано зрение с едното или и с двете очи;
  • Болки в очите;
  • Световъртеж;
  • Гадене;
  • Системно зачервяване на очите;
  • Виждане на концентрични кръгове около източници на светлина;

Тези симптоми са незадължителни и често отсъстват до късен стадий в развитието на глаукома. По същество заболяването протича бавно и почти безсимптомно, ако не броим постепенното отслабване на периферното зрение. То обаче рядко се забелязва навреме, освен ако не става дума за професионални водачи на МПС или активни спортисти.

Традиционно глаукома в ранни стадии се лекува с капки за очи, които помагат за овладяване на повишеното очно налягане. В напреднала фаза при определени трайни увреждания и процент загубено зрение се налага операция за корекция на настъпилите нарушения.

Макар да е спорен въпросът дали има ефективна превенция на глаукома, със сигурност има начини да се погрижим за здравето на своите очи така, че поне да отложим във времето отслабването на своето зрение по патологични причини.

  • Храни, богати на селен, витамини А,В, С и Е, цинк и омега-3,6 и 9 мастни киселини - моркови, чере дроб, яйца, черен шоколад, ядки, ягоди и различни видове мазни риби. Трайното им място в нашата диета подкрепя здравето на очите и може да повлияе активно настъпването на различните фази в развитието на очните болести. 
  • Редовна профилактика - дори да нямате налични оплаквания, посещайте офталмолог поне веднъж в годината. Най-често глаукома се открива именно при такива рутинни посещения при специалист. 
  • Намалете екранното време - доколкото позволяват професията и хобитата ви, ограничете престоя пред екран до абсолютния минимум.
  • Натурални илачи - за много билки и растения в природата са налице предостатъчно данни, че повлияват лечебно на нашите очи. За някои от тях е научно доказано, че намаляват и симптомите на заболявания като глаукома и дори спират развитието им. Приети при първи сигнали, билкови комбинации като заложението от Биотика в натуралните хранителни добавки ВЮФИКС и ВЮПРОТЕКТ, могат да спрат процеса по загуба на зрение. Доказан народен лек при различни очни болести, включително глаукома, е и билето Очанка, което в онлайн магазин Biotica.bg е налично под формата на мощна био тинктура с трайно ниски цени. В същата платформа са налични и меките капсули с лутеин, който подкрепя зрението и опазва остротата му по-дълго време независимо от вредните влияния на средата.

! ЗАПОМНЕТЕ ! Навременната диагностика и лечение на заболявания като глаукома и катаракта е от ключово значение за пресичане на тяхната прогресия и запазване на качеството ни на живот по-дълго в годините. Не неглижирайте дори дребните сигнали за нарушения, особено ако близки и роднини са засегнати от тези болести. Имайте предвид, че късното им откриване най-често завършва с оперативна намеса. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как са лекували болката в ставите нашите родители и прародители? Отговорът на този въпрос ще разглед..

2021-02-27 10:39:49

Непушачите, които вдишват дим от цигарите, също могат да бъдат засегнати от химикалите, съдържащи се..

2019-12-11 10:47:56

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56