▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Холестерол и менопауза - как си взаимодействат?

2020-01-06
370
0
1-3 мин.
Холестерол и менопауза - как си взаимодействат?

Благодарение на определени хормони, жените са по-слабо засегнати в сравнение с мъжете от сърдечносъдови заболявания. След прехвърляне на 50-те години дамите губят отчасти тази своя „защита“ с навлизане в менопаузата.


Кои са основните промени, настъпващи в организма, които водят до това?


Липиден профил

Чували сме за добрия холестерол и за лошия холестерол, а може би и за триглицеридите. Тези липиди в кръвта имат важни функции, а съотношението между тях в едни случаи играе протективна роля, а в други е рисков фактор за атеросклероза.


До момента на навлизане в менопаузата, повечето жени имат много по-благоприятен липиден профил от този на мъжете:

По-ниско ниво на общия холестерол;

По-ниска концентрация на триглицеридите;

Поддържане на относително по-високо ниво на HDL – добрият холестерол. Той има защитна роля срещу образуване на атеросклеротични плаки.

Тези особености в липидния профил на дамите донякъде обяснява защо честотата на сърдечносъдовите заболявания при тях преди 50-годишна възраст е много малка и при всички положения – значително по-ниска от тази при мъжете.


Повишаване на холестерола при навлизане в 50-те години

Много се променя при настъпване на менопаузата с намаляване секрецията на естрогени от яйчниците. Тази промяна обаче невинаги е в благоприятна посока. Според някои специалисти нивото на общия холестерол се покачва средно с 6 до 9 % по време на този период, като междувременно лошият му дял – LDL се покачва с между 10 и 16 %, а концентрацията на триглицеридите нараства с около 11 %. HDL холестеролът намалява с около 10 % в сравнение с годините, предхождащи менопаузата. С тези промени липидният профил на дамите над 50 години доближава и дори надминава този на мъжете.

Всички тези отклонения в липидния профил – както количествено, така и качествено в съотношението между отделните липиди, допринася за увеличаване на риска от атеросклероза (запушване на артерии от образувани там плаки, изградени от холестерол, липиди и отпадни клетъчни продукти). Те водят до зачестяване на сърдечносъдовите заболявания, която става еднаква за жените и за мъжете към 80-годишна възраст.


Има и други фактори, които се намесват при навлизане в менопаузата:

 • Увеличаване на телесното тегло; 
 • Промяна в разпределението на мазнините по тялото – натрупване около талията;
 • Покачване на артериалното налягане;
 • Тенденция за повишаване на кръвната захар.
 • Проследяване на холестерола след навлизане в менопаузата

При започване на този период от живота, личният лекар може да Ви препоръча кръвно изследване – липиден профил. Ако нивото на лошия холестерол е задоволително, този контрол може да се извършва ежегодно. Напротив, ако резултатите не са толкова добри, ще е нужно да се предприемат мерки за намаляване на лошия холестерол. Сред тях на първо място винаги са включването на диетичен режим, както и започването на физическа активност като разходки, каране на колело и плуване. В някои случаи може да се прибегне и до медикаментозно лечение, включително и хормонално такова.


Хормонална терапия срещу холестерола

При прием на хапчета, доставените естрогени подобряват липидния профил с повишаване нивото на HDL холестерола и намаляване на LDL холестерола. Тези две действия намаляват потенциалния риск от атеросклероза. Действието на естрогените обаче не е толкова еднопосочно, тъй като се наблюдава покачване и на триглицеридите, което е считано за рисков сърдечен фактор.

При всички положения хормоналната заместителна терапия при менопауза е обвързана с много рискове, включително и рак на гърдата. Съгласно най-новите препоръки тя се ползва за лечение единствено на изключително силни симптоми на климактериум, крайно смущаващи ежедневните дейности на жената. Пациентките трябва да бъдат информирани за рисковете, които носи лечението и че то ще бъде предписано във възможно най-ниската ефикасна доза и за възможно най-кратък период от време.


Специалистите препоръчват билкова терапия за по добър и траен резултат.


МЕНО ПРОТЕКТ - КАТО НОВА АЛТЕРНАТИВА 

Алтернативната медицина също има какво да предложи за по-лесно справяне с менопаузата. Особено полезни са фитоестрогените в растенията. Фитоестрогените са вещества от растителен произход, представляващи аналог на женските полови хормони. Попадайки в организма на жената, фитоестрогените са способни да регулират синтеза и да компенсират липсата на естрогени до нивото, от което зависи външния вид и здравето на жената. Те нямат хранителни свойства, защото липсата на прием не води до дефицит. МЕНО ПРОТЕКТ е неоценим продукт за всяка жена. Съставен е от 100% натурални продукти. Съдействащи за регулиране хормоналния баланс по естествен начин и осигуряване на самочувствие и спокойствие на дамите. Подпомагат за безсимптомно преминаване през периода на менопауза. 

МЕНО ПРОТЕКТ ПРЕДИМСТВА

 • Изцяло естествен продукт, с отлични резултати при жени с нарушен хормонален баланс;
 • Съдейства за отлагане периода на настъпване на менопауза;
 • Подходящ е за прилагане по време и след периода на менопауза;
 • Подпомага за безсимптомно преминаване през периода на менопауза;
 • Доставя необходимите елементи и вещества за поддържане на опорно двигателния апарат, които рязко намаляват в периода на и след менопауза и са предпоставка за проблеми с опорно-двигателната система;


ПОДДЪРЖАНЕ НОРМАЛНИ НИВА НА ХОЛЕСТЕРОЛ В КРЪВТА

Когато нивото на холестерола и триглицеридите (мазнините в кръвта) стане прекалено високо, се увеличава опасността от развитие на съдържащите холестерол плаки в кръвоносните съдове. С течение на времето те причиняват стесняване на съдовете, което затруднява кръвотока и създава нарушения, известни като атеросклероза. Стесняването на кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето с кръв (коронарните артерии), намалява количеството на доставения кислород до сърдечния мускул. Това означава увеличен риск от миокарден инфаркт. По същия начин намаленото количество кръвоток към мозъка води до риск от мозъчен инсулт. Сниженото кръвоснабдяване на долните крайници води до свързана с натоварване болка и риск от гангрена.
Ако вече сте прекарали инфаркт или инсулт, нуждата от профилактично пречистване на кръвоносните съдове от холестерол е изключително голяма, за да се предотврати повторен рецидив. Ето защо специалистите препоръчват приемът на иновативния препарат ХОЛЕСТЕРОЛ КЛИЙНЪР, който ефективно се грижи за еластичността на цялата кръвоносна системата, като пречиства едновременно с това и от лошия холестерол.
ХОЛЕСТЕРОЛ КЛИЙНЪР е продукт от изцяло натурални съставки, който доказано намалява количеството на лошия хорестерол в организма. Съдържа концентрирани екстракти от бял трън, зелен чай, чесън, Витамин В3 (ниацин), фолиева киселина, Витамин С (аскорбинова киселина). 
Профилактичното приемане на ХОЛЕСТЕРОЛ КЛИЙНЪР помага за поддържане нормални нива на холестерол в кръвта и поддържане на максимална елестичност на кръвоносните съдове.

ДЕЙСТВИЕ

 • Подкрепя дейността на сърдечно-съдовата система;
 • Поддържа еластичността на кръвоносните съдове;
 • Пречиства кръвта от лошия холестерол;
 • Детоксикира тялото и го пречиства от свободни радикали;
 • Спомага за значителното намаляване вероятността за получаване на инфаркт и инсулт;
 • Очиства съдовите стени от натрупани атеросклеротични плаки;
 • Поддържа нормалната пропускливост на стените на кръвоносните съдове;
 • Действа като профилактично средство при рехабилитация при мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система;

Двата продукта можете да комбинирате и да преминете през менопаузата по-лено.


ПОРЪЧАЙ ТУК МЕНО ПРОТЕКТ И ХОЛЕСТЕРОЛ КЛИЙНЪР

https://biotica.bg/meno-protect-komfort-po-vreme-i-sled-menopauza

https://biotica.bg/cholesterol-cleaner-za-prechistvane-ot-loshiya-holesterol

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
bilkovi tinkturi
kozmetika
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Д-р Радослав Начев е специалист по пневмология и фтизиатрия и медицина на съня. Той е един от шестим..

2019-12-03 10:12:16

Макар че няма такова нещо като чудо за един ден (или бързо решение за постигане на набелязаните ни ц..

2019-12-16 13:25:12

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56