Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Депресията - как да я разпознаем и спрем без хапчета?

2023-09-07
1043
0
1-3 мин.
Депресията - как да я разпознаем и спрем без хапчета?

Ако ви се случва това, сте в сериозна опасност 

Макар днес медицината днес да разпознава и различава много повече прояви на психични заболявания и аномалии, все повече хора страдат, без да знаят какво се случва с тях. Дотолкова бурната ежедневна динамика от хора, събития, задачи и напрежение е станала органична част от живота ни, че започваме да приемаме за нормално да живеем и функционираме непрекъснато под висок стрес и дефицит на време за релаксация на тяло и мозък.

Всички знаем, че сме изморени и изтощени. Усещаме ясно, че тялото ни не издържа - не се наспиваме, не можем да се концентрираме, липсва ни елементарен физически тонус за рутинните задачи. Кога обаче натрупаните умора и нервно напрежение трябва да бъдат адресирани? В кой момент постоянният стрес успява да ни повали и заплашва да ни отнеме рязко нормалната възможност да разсъждаваме и функционираме продуктивно? Кога хроничната умора се превръща в опасна депресия, от която трудно се излиза?

За да разпознаваме повратните моменти, които издават понякога рязкия преход от умствено и физическо изтощение към по-застрашващо живота и здравето ни състояние, трябва да научим кои аномалии и сигнали от нашето тяло показват, че депресията е на път да превземе живота ни. Колкото по-рано забележим и отчетем сериозността на проблема, толкова по-голям шанс имаме да го решим без прием на психотропни успокоителни лекарства с дълъг списък странични ефекти.

Макар да използваме думата депресия, често само за да илюстрираме тъга или потиснатост, медицинското й значение е съвсем друго. Тя представлява разстройство на човешката психика, което на практика спира нормалните функции на нашите тяло и съзнание. Оставена без внимание, може да доведе и до по-тежки психотични състояния, които да нанесат трайни вреди. Фактът, че от депресия страдат поне веднъж в живота си повечето хора, я прави социално значимо заболяване, което не може и не бива да бъде пренебрегвано.

Кога сме наистина депресирани, а не просто тъжни и отегчени? Ето ги симптомите, които казват, че тялото и психиката ни имат нужда от помощ и рестарт:

  • Постоянна незаинтересованост и апатия към всичко - липсва мотивация за елементарни неща от живота - къпане, обличане, излизане, комуникация дори с близки хора, работа, развлечения... Не успяваме да “се стегнем” и сякаш не можем да командваме тялото и ума си. Нищо не предизвиква интерес и не подтиква към действие.
  • Безутешно отчаяние, фаталистични мисли, безизходица - обсебващото усещане, че нищо няма смисъл, че няма правилен ход или изход от тежкото състояние, в което се намираме, е сред най-явните симптоми на дълбока депресия. Склонността да го неглижираме може да доведе до тежък нервен срив, сърдечни проблеми, опасни избухвания, агресия и дори самоубийствени наклонности.
  • Страх и необяснима паника от предстоящото - ако постоянно се чувстваме застрашени и заплашени от бъдещето (било то далечно или близко), тялото и умът ни често изпадат в ступор и не могат да се мобилизират. Опасенията и безпокойството са толкова силни, че не позволяват да спим, да се движим, да функционираме нормално. Често се наблюдават в съчетание с мигрена, инсомния, учестен сърдечен ритъм, затруднено дишане, лошо храносмилане, гадене и повръщане.
  • Безпомощност, ужасно ниско самочувствие - депресията ни кара да се чувстваме безсилни да се справим понякога дори с елементарни действия. Когато състоянието се задълбочи, засегнатите съобщават, че нямат сили да се изкъпят, преоблекат, не искат да се показват пред хора, защото се чувстват засрамени, виновни, непредставителни, отблъскващи...
  • Липса на концентрация, нарушена памет - депресията се отразява като черна дупка на нашия ум. Не успяваме “да си съберем акъла”, ”да се стегнем” и да използваме капацитета си по направление. Не се справяме с работата, появяват се “пукнатини” особено в краткосрочната памет - не помним поети ангажименти, разговори...
  • Неспособност да изпитаме удоволствие (сексуално, кулинарно, социално) - депресията сякаш притъпява всичките ни сетива за красиво, вкусно, приятно. Не се радваме на нищо - на любими хора, почивки, придобивки., домашни любимци и т.н. Трайно отсъстват апетитът за храна или секс. Хората в депресия могат да не се хранят с дни, без да усещат ясно глад. 
  • Нерешителност - всички поражения, които депресията нанася на мозъка и организма ни, резултират в невъзможност да се вземат решения - дългосрочни или моментни. Депресираните хора често се оказват замесени в инциденти заради неспособността да реагират адекватно и навреме. 
  • Безсъние (инсомния) - “черните” мисли, засилените в пъти страхове и нежеланието на практика да се живее ни спират от възможността да се приготвим за сън и да се наспим спокойно. Обичайно депресираните хора карат денонощия наред без сън или ако заспят за кратко, сънуват мъчителни сценарии. Това е и причината първите хапчета, които се взимат, обикновено да са именно сънотворните. Те обаче никак не помагат за излизане от състоянието. Напротив, макар и да ни приспиват за кратко (ако подействат, което е строго индивидуално), само задълбочават проблемите с физическия тонус, концентрацията и когнитивните процеси в ежедневието. Освен това към тях лесно се привиква, особено ако сме в дълбока депресия и сме уплашени да заспим и вярваме, че не можем сами да се справим. Така вземането им може да се окаже проблем с дълъг срок на годност, през който не можем да спим без хапче. Натурални и безвредни алтернативи за здрав сън и спокоен сън има, включително на изцяло билкова основа.
  • Суицидни мисли, желание животът да спре - това е най-голямата непосредствена заплаха пред всеки депресиран човек. Ако сте жертва на повече от гореизброените симптоми през дълъг период от време, логичната развръзка е да се стигне до нежелание за живот и, не дай Боже - до фатални опити за самоубийство. При такава фаза на разстройството най-добре е да се намеси доктор, защото говорим за клинична депресия и състоянието трябва да бъде под сериозен мониторинг. 

За да не бъде оставена да стигне до страшните фази на своето развитие, депресията трябва да бъде овладяна навреме, още в зародиш. Не бива и не трябва да се пренебрегват дори само един или два от изброените симптоми. Ако усещате, че тялото и умът ви започват да не се подчиняват и че изпадате в “черна дупка”, не чакайте да стане страшно и трудно за излизане. Помогнете си с ефективни природни средства за успокоение, които не само не могат да ви навредят, но и трайно ще успокоят и подсилят организмът и съзнанието ви. Без привикване, без странични ефекти, без страх.

Освен за натурални методи за преодоляване на депресивните симптоми, е добре да помислим и за подкрепа от специалист - психолог, психотерапевт или при клинични прояви - психиатър, който да изолира произхода на психичното разстройство (шоково събитие, токсични взаимоотношения, здравословни проблеми...) и да помогне с технологии за трайното му преодоляване. 
Не подценявайте депресията! Навременната намеса спасява животи!

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
magazin
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ето защо това е най-добрата комбинация за спокойствие и здрав сън Комбинацията от мента, глог и..

2022-10-31 15:13:25

Инки, чероки и ацтеки ползвали илача, преди да го пренесат в ЕвропаЦветето, което българи садят за к..

2022-02-15 11:05:32

В живота на жената съществуват няколко събития, които повишават риска от поява на уринарна инконтине..

2020-04-03 13:31:25

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56