▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

Депресията - как да я разпознаем и спрем без хапчета?

2023-09-07
786
0
Biotica

Ако ви се случва това, сте в сериозна опасност 

Макар днес медицината днес да разпознава и различава много повече прояви на психични заболявания и аномалии, все повече хора страдат, без да знаят какво се случва с тях. Дотолкова бурната ежедневна динамика от хора, събития, задачи и напрежение е станала органична част от живота ни, че започваме да приемаме за нормално да живеем и функционираме непрекъснато под висок стрес и дефицит на време за релаксация на тяло и мозък.

Всички знаем, че сме изморени и изтощени. Усещаме ясно, че тялото ни не издържа - не се наспиваме, не можем да се концентрираме, липсва ни елементарен физически тонус за рутинните задачи. Кога обаче натрупаните умора и нервно напрежение трябва да бъдат адресирани? В кой момент постоянният стрес успява да ни повали и заплашва да ни отнеме рязко нормалната възможност да разсъждаваме и функционираме продуктивно? Кога хроничната умора се превръща в опасна депресия, от която трудно се излиза?

За да разпознаваме повратните моменти, които издават понякога рязкия преход от умствено и физическо изтощение към по-застрашващо живота и здравето ни състояние, трябва да научим кои аномалии и сигнали от нашето тяло показват, че депресията е на път да превземе живота ни. Колкото по-рано забележим и отчетем сериозността на проблема, толкова по-голям шанс имаме да го решим без прием на психотропни успокоителни лекарства с дълъг списък странични ефекти.

Макар да използваме думата депресия, често само за да илюстрираме тъга или потиснатост, медицинското й значение е съвсем друго. Тя представлява разстройство на човешката психика, което на практика спира нормалните функции на нашите тяло и съзнание. Оставена без внимание, може да доведе и до по-тежки психотични състояния, които да нанесат трайни вреди. Фактът, че от депресия страдат поне веднъж в живота си повечето хора, я прави социално значимо заболяване, което не може и не бива да бъде пренебрегвано.

Кога сме наистина депресирани, а не просто тъжни и отегчени? Ето ги симптомите, които казват, че тялото и психиката ни имат нужда от помощ и рестарт:

  • Постоянна незаинтересованост и апатия към всичко - липсва мотивация за елементарни неща от живота - къпане, обличане, излизане, комуникация дори с близки хора, работа, развлечения... Не успяваме да “се стегнем” и сякаш не можем да командваме тялото и ума си. Нищо не предизвиква интерес и не подтиква към действие.
  • Безутешно отчаяние, фаталистични мисли, безизходица - обсебващото усещане, че нищо няма смисъл, че няма правилен ход или изход от тежкото състояние, в което се намираме, е сред най-явните симптоми на дълбока депресия. Склонността да го неглижираме може да доведе до тежък нервен срив, сърдечни проблеми, опасни избухвания, агресия и дори самоубийствени наклонности.
  • Страх и необяснима паника от предстоящото - ако постоянно се чувстваме застрашени и заплашени от бъдещето (било то далечно или близко), тялото и умът ни често изпадат в ступор и не могат да се мобилизират. Опасенията и безпокойството са толкова силни, че не позволяват да спим, да се движим, да функционираме нормално. Често се наблюдават в съчетание с мигрена, инсомния, учестен сърдечен ритъм, затруднено дишане, лошо храносмилане, гадене и повръщане.
  • Безпомощност, ужасно ниско самочувствие - депресията ни кара да се чувстваме безсилни да се справим понякога дори с елементарни действия. Когато състоянието се задълбочи, засегнатите съобщават, че нямат сили да се изкъпят, преоблекат, не искат да се показват пред хора, защото се чувстват засрамени, виновни, непредставителни, отблъскващи...
  • Липса на концентрация, нарушена памет - депресията се отразява като черна дупка на нашия ум. Не успяваме “да си съберем акъла”, ”да се стегнем” и да използваме капацитета си по направление. Не се справяме с работата, появяват се “пукнатини” особено в краткосрочната памет - не помним поети ангажименти, разговори...
  • Неспособност да изпитаме удоволствие (сексуално, кулинарно, социално) - депресията сякаш притъпява всичките ни сетива за красиво, вкусно, приятно. Не се радваме на нищо - на любими хора, почивки, придобивки., домашни любимци и т.н. Трайно отсъстват апетитът за храна или секс. Хората в депресия могат да не се хранят с дни, без да усещат ясно глад. 
  • Нерешителност - всички поражения, които депресията нанася на мозъка и организма ни, резултират в невъзможност да се вземат решения - дългосрочни или моментни. Депресираните хора често се оказват замесени в инциденти заради неспособността да реагират адекватно и навреме. 
  • Безсъние (инсомния) - “черните” мисли, засилените в пъти страхове и нежеланието на практика да се живее ни спират от възможността да се приготвим за сън и да се наспим спокойно. Обичайно депресираните хора карат денонощия наред без сън или ако заспят за кратко, сънуват мъчителни сценарии. Това е и причината първите хапчета, които се взимат, обикновено да са именно сънотворните. Те обаче никак не помагат за излизане от състоянието. Напротив, макар и да ни приспиват за кратко (ако подействат, което е строго индивидуално), само задълбочават проблемите с физическия тонус, концентрацията и когнитивните процеси в ежедневието. Освен това към тях лесно се привиква, особено ако сме в дълбока депресия и сме уплашени да заспим и вярваме, че не можем сами да се справим. Така вземането им може да се окаже проблем с дълъг срок на годност, през който не можем да спим без хапче. Натурални и безвредни алтернативи за здрав сън и спокоен сън има, включително на изцяло билкова основа.
  • Суицидни мисли, желание животът да спре - това е най-голямата непосредствена заплаха пред всеки депресиран човек. Ако сте жертва на повече от гореизброените симптоми през дълъг период от време, логичната развръзка е да се стигне до нежелание за живот и, не дай Боже - до фатални опити за самоубийство. При такава фаза на разстройството най-добре е да се намеси доктор, защото говорим за клинична депресия и състоянието трябва да бъде под сериозен мониторинг. 

За да не бъде оставена да стигне до страшните фази на своето развитие, депресията трябва да бъде овладяна навреме, още в зародиш. Не бива и не трябва да се пренебрегват дори само един или два от изброените симптоми. Ако усещате, че тялото и умът ви започват да не се подчиняват и че изпадате в “черна дупка”, не чакайте да стане страшно и трудно за излизане. Помогнете си с ефективни природни средства за успокоение, които не само не могат да ви навредят, но и трайно ще успокоят и подсилят организмът и съзнанието ви. Без привикване, без странични ефекти, без страх.

Освен за натурални методи за преодоляване на депресивните симптоми, е добре да помислим и за подкрепа от специалист - психолог, психотерапевт или при клинични прояви - психиатър, който да изолира произхода на психичното разстройство (шоково събитие, токсични взаимоотношения, здравословни проблеми...) и да помогне с технологии за трайното му преодоляване. 
Не подценявайте депресията! Навременната намеса спасява животи!

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
magazin
special
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Как да го спрем, преди да разстрои бъбреците Често се оказваме жертви на остри възпалителни забол..

2023-09-28 09:52:22

Ако не ги научите, непременно ще съжалявате Здравето на нашето дебело черво често не става част о..

2023-09-28 09:42:28

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

Какво представлява хроничната умора Спите дълго, но се будите безсилни и смазани? Нямате физическ..

2023-09-26 15:03:55

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56