19 признака , че щитовидната жлеза не работи правилно.

2019-11-27
5902
0
1-3 мин.
19 признака , че щитовидната жлеза не работи правилно.

Къде се намира щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, точно под адамовата ябълка (ларингса). Тя е под формата на пеперуда и се състои от две части, разположени от двете страни на трахеята. Обикновено, тя не е видима навън, но може да се усети ако си притиснеш гърлото с пръсти.

За какво служи щитовидната жлеза?

Тя произвежда хормони, които са изключително важни за организма. Те регулират метаболизма, както и функцията на сърцето , храносмилателната функция, мускулите, развитието на мозъка и поддържането на костите. Нейното правилно функциониране зависи от наличието на йод в храните с които се храним.

Каква е връзката на щитовидната жлеза с теглото?

От много дълго време се твърди, че има тясна връзка между заболяванията на щитовидната жлеза, телесното тегло и обмяната на веществата. Хормоните на жлезата регулират метаболизма на животните и хората. Скоростта на метаболизма се определя чрез измерване на количеството кислород, използван от организма в течение на определен период от време. Пациенти, при които щитовидната жлеза не работи, имат ниски стойности, както и тези с повишена функция имат по-високи. В днешно време обаче, изследването на тези хормони установяват много по-лесно и точно дали жлезата работи нормално или има някакви отклонения.

Признаци, че не работи правилно:

1. Постоянна умора – Чувство на умора и липса на енергия са симптоми, свързани с много състояния, но те са силно свързани и с хипотиреоидизъм, разстройството, което е резултат от твърде малко хормони на щитовидната жлеза. Ако сте уморени сутрин или през целия ден след дълъг сън , това е знак, че функцията и може да е понижена.

2. Липса на настроение – Необичайната депресия или подтиснатост също може да бъде симптом на хипотиреоидизъм. Защо? Смята се, че производството на твърде малко хормони на жлезата може да окаже влияние върху нивата на серотонин в мозъка (хормона на доброто настроение). С намаляване на функцията и жлеза се задвижват други показатели на тялото надолу което води до спад и в настроението.

3. Чувствате се нервни и тревожни – Тревожността е симптом свързан с хипертиреоидизъм, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони. Ако имате чувството, че просто не може да се отпуснете, тя може да е с хиперфункция.

4. Промяна в апетита и вкусовите рецептори – Повишеният апетит може да е признак на хипертиреоидизъм, когато жлезата произвежда твърде много хормони е възможно да се чувствате гладни през цялото време. Това обаче не означава, че теглото се повишава, защото заболяването обикновено компенсира калориите в следствие на повишеният апетит, така че крайният резултат не е увеличаване на теглото. От друга страна слабо активната жлеза, може да доведе до объркване на вкусове и аромати.

5. Разсеяност – Разбира се, това може да бъде причинено от липса на сън или стареене, но може да се дължи и на заболяване на щитовидната жлеза. Твърде много хормони (хипертиреоидизъм) могат да водят до трудности в концентрацията , а твърде малко (хипотиреоидизъм) до забравяне и обща мозъчна мъгла.

6. Липса на сексуално желание – Малкото или никакво желание за секс може да е страничен ефект от разстройство на щитовидната жлеза. Твърде малкото хормони на щитовидната жлеза могат да доведат до по-ниско либидо.

7. Сърцебиене – Понякога усещате, че сърцето ви бие прекалено бързо? Това усещане може да бъде признак на хипертиреоидизъм.

8. Суха кожа – Кожа, която е суха и сърбяща може да бъде симптом на хипотиреоидизъм. Промяната в структурата на кожата и външния вид вероятно се дължи на по-бавния метаболизъм (причинена от твърде малко производство на хормони), което намалява изпотяването. Кожа без достатъчно влага става суха и лющеща се. Ноктите ти също могат да станат чупливи.

9. Проблеми с изхождането – Хората с хипотироидизъм понякога се оплакват от запек. Прекъсването в производството на хормони е причината за забавяне на храносмилателните процеси. От друга страна, при хиперфункция на щитовидната жлеза може да се наблюдава диария или по-чести движения на червата.

10. Промяна в месечния цикъл – Дългият менструален цикъл може да е знак за хипотиреоидизъм, когато хормоните на жлезата са в недостиг. Периодът между циклите също може да бъде по-кратък. С хипертиреоидизъм, високи нива на щитовидните хормони причиняват нарушения в менструалния цикъл по различен начин. Периодите са по-кратки, по-далеч един от друг и много леки.

11. Болки в крайниците и мускулите – Ако имате необичайни или внезапно появили се изтръпвания или скованост в ръцете или краката, това може да бъде знак за хипотиреоидизъм. С течение на времето, производството на твърде малко хормони на щитовидната жлеза уврежда нервите, които изпращат сигнали от мозъка и гръбначния мозък през тялото ви.

12. Високо кръвно налягане – Според някои лекари, хората с хипотиреоидизъм са два до три пъти по застрашени от развиване на хипертония. Една от теориите е, че малки количества от хормона на жлезата може да забави сърдечния ритъм, което влияе на силата на изпомпване на кръв от кръвоносните съдове.

13. Постоянно ви е студено или топло – Усещането за студ или втрисане е свързано с хипотиреоидизъм. От друга страна, при хиперфункция енергия се произвежда прекалено силно. Ето защо хората с хипертиреоидизъм понякога се се чувстват твърде топли или се потят обилно.

14. Усещане за бучка в гърлото – бучка в гърлото може да бъде признак на разстройство на щитовидната жлеза. Един от начините да се провери, е да погледнете врата си, за да видите дали можете да откриете признаци на подуване на жлезата.

15. Разстройство на съня – Ако ви се спи постоянно това може да е признак на хипотиреоидизъм, а ако не можете да спите на хипертиреоидизъм.

16. Рязко напълняване – рязкото повишаване на теглото е един от сигурните симптоми за проблем със щитовидната жлеза.

17. Косопад или изтъняване на косата – Сухата , чуплива коса или косопада са знак за хипотиреоидизъм. Твърде малкото хормони нарушават цикъла на растежа на косата и поставят твърде много фоликули в режим на „възстановяване“, което води до загуба на коса, понякога по цялото тяло, включително най-външната част на веждите.

18. Проблем със забременяването – Ако сте се опитвали да забременеете дълго време, без успех, това може да се дължи на недостатъчно или прекалено активна щитовидна жлеза.

19. Висок холестерол – може да бъде признак на хипотиреоидизъм.


ПРОДУКТЪТ ТИРО ЕКС ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА

 • Намаляване прекомерното производство на TSH
 • Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. В резултат на това, хипофизната жлеза отделя излишък от тироид-стимулиращи хормони, за да принуди щитовидната жлеза да работи. Това допълнително ниво на хормони има отрицателен ефект върху здравето на щитовидната жлеза. За да се намалят естествено нивата на TSH, пациентите могат да използват ТИРО ЕКС. Той има свойства, които пряко засягат и понижават нивата на TSH.
 • Регулиране нивата на трийодтиронин и тироксин
 • Хипоталамусът, щитовидната жлеза и хипофизната жлеза контролират отделянето и секрецията на хормони като тироксин и трийодтиронин. Те създават обратна връзка, където спират производството на TSH, когато тези тиреоидни хормони са високи. По този начин те поддържат здравословен баланс на хормоните в тялото. Ако щитовидната жлеза се повреди, хипофизната жлеза няма да има друг избор освен да увеличи нивата на TSH. Дисбалансът на хормоните е това, което уврежда щитовидната жлеза. За да предотвратите това, можете да използвате ТИРО ЕКС, който естествено регулира и балансира тироидните хормони тироксин и трийодтиронин.
 • Регулира кръвното налягане - Един от симптомите на заболявания, като хипотиреоидизъм е високото кръвно налягане, като водещата причина е дисбалансът в тироидните хормони. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да причинят забавено сърдечно-събирателно действие. Това от своя страна влияе отрицателно на гъвкавостта на стените на кръвоносните съдове и на изпомпването на сърцето.
 • Укрепва имунната система - Тиреоидни усложнения като тиреоидит на Хашимото отслабват имунната система, като я карат да атакува собственото ви тяло. Ако не поддържате здрава имунна система, тялото ви ще продължи да атакува собствените си органи и жлези, включително щитовидната жлеза.
 • Със своите мощни антиоксидантни и антимикробни свойства, ТИРО ЕКС е много важен в борбата срещу вредните за здравето свободни радикали.
 • Има противовъзпалителни свойства - Тиреоидитът води до възпаление на щитовидната жлеза. Лечението и медикаментозният процес често имат за цел да намалят щетите, причинени от жлезистото възпаление.
 • ТИРО ЕКС съдържа големи количества олеуропеин, който играе важна роля за намаляване на възпалението на тялото. Чрез консумацията на екстракт от маслинови листа, можете да намалите възпалението, причинено от усложненията на щитовидната жлеза.
 • Предпазва от рак на щитовидната жлеза - За щастие, средиземноморската диета, основана на продукти от маслини, включително и на екстракта от маслинови листа, може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на щитовидната жлеза или всяка друга форма на рак. Причината е, че олеуропинът предотвратява производството на ензими, увреждащи протеините, които раковите клетки използват, за да проникнат в здрави тъкани.
 • Ускорява метаболизма - Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски, организмът трудно успява да ускори метаболизма си. Освен увеличаване на теглото, бавната скорост на метаболизма може да доведе до умора и мускулна слабост.
 • ТИРО ЕКС спомага за балансирането на хормоните на щитовидната жлеза, което влияе положително на метаболизма.
 • Помага за намаляване на риска от развитие на артрит - Въпреки, че няма ясни изследвания, подкрепящи връзката между артрит и заболявания на щитовидната жлеза, тези две често се развиват заедно. Жлезистото възпаление води до хормонален дисбаланс, който като резултат възпалява ставите и мускулите.
 • ТИРО ЕКС със своите противовъзпалителни свойства, помага за намаляване на щетите в щитовидната жлеза и ставите.
 • Това са само някои от начините, по които екстрактът от маслинови листа може да е от полза за пациенти, страдащи от тиреоидни усложнения. Най-добрият начин да се максимизират неговите противовъзпалителни и антимикробни свойства е да ги комбинирате с редовни физически упражнения и здравословна диета.
 • Безопасен за здравето и без странични ефекти

ТИРО ЕКС МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ТУК С БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА 

https://biotica.bg/tryro-ex-pri-tiroid-na-hashimoto

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

А ако се е появила и хрема – тогава смесвате 1 капачка кислородна вода с чаша вода и промивате запуш..

2020-04-15 16:47:04

Копривата вече тръгна по дворове и дерета. Баба Спасуна я предлага на Женския пазар в София под форм..

2019-12-03 15:04:38

Защо е важно да следим нивото си на физическа подготовка?Следенето на резултатите е изключително важ..

2020-01-22 12:13:05

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето как малкият орган ви казва, че сте в беда  Проблемите с уринирането и сексуалната функци..

2024-05-30 11:37:00

Ето я безвредната природна формула, която наистина работи  Ако мъжките проблеми с потентност..

2024-05-29 11:49:00

Диета, билки, рецепти - ето го планът за действие За разлика от повечето заболявания на стомашно-..

2024-05-28 12:38:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56