Съживете уморената си кръв

Чувствате се изтощени, разконцентрирани или пък сте бледи? Може да имате анемия. Хранителни добавки и проста промяна в начина на хранене могат да помогнат.

Никога няма да забравя онзи ден: бях на 42 години и изведнъж набързо се озовах в спешното отделение – сърцето ми биеше лудо, не можех да дишам и имах болки в гърдите – симптоми, които си помислих, че предвещават инфаркт. Реших, че ми е дошло времето, но се оказа, че броят на левкоцитите ми бил паднал. Онова, което всъщност бях преживяла бяха симптоми, типични на желязо-дефицитна анемия, недостиг на червените кръвни клетки, които пренасят кислорода в тялото.

Какво е анемията?

Анемията е потайно заболяване. Леките симптоми могат да се усещат като стрес: чувствате се изтощени дори и когато получавате достатъчно почивка. Не сте способни да се концентрирате, нито да мислите ясно. Кожата ви може да стане бледа поради липсата на заредена с кислород кръв, която обикновено й придава здравия цвят. И може да откриете, че силно желаете неща като лед, глина или дори кал (медицинските експерти нямат никаква представа защо извратеният вкус и желанието за субстанции, които не са храни, са симптоми на анемията).

Ако остане недиагнозирана, анемията може да причини симптоми, подобни на тези при сърдечна недостатъчност: учестено дишане, неравномерен сърдечен ритъм и болки в гърдите, причинени от претовареното, лишено от кислород сърце. И това никак не е за чудене, казва д-р Лойд Ван Уинкл, личен лекар в Кастровил, Тексас. „Вие вече сте изморени от липсата на кислород в кръвта ви”, обяснява той, „освен това тялото ви работи извънредно при недостига на кръв, за да се опита да набави кислород в клетките ви, което още повече ви изтощава”. Тази липса на кислород стресира всяка част на тялото ви и може наистина да доведе до сърдечна недостатъчност.

      Изследвайте анемията си

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, 9 процента от жените на възраст между 20 и 49 години имат желязо-дефицитна анемия. Ако смятате, че сте една от тях, недейте сами да се диагнозирате, нито пък сами да се лекувате. Помолете личния си лекар да ви назначи пълна кръвна картина – за да се видят нивата на червените ви кръвни клетки, хемоглобина (протеинът, който съдържа желязо и помага на клетките да пренасят кислород) и на хематокрита, който определя способността на кръвта да пренася кислород. Колкото по-ниски станат тези стойности, толкова по-вероятно е да изпитате симптомите на анемия.

„Ако сте анемични, първата стъпка е да разберете защо”, казва хематологът д-р Брус Дезюб от Медицинския център Сестра Бет Израел на Медицинския факултет на Харвард в Бостън. В повечето случаи, желязо-дефицитната анемия се предизвиква от анормално кървене, причинено от чести и силни периоди на менструация. (Моят лекар, открих че миомите и  аденомиозата (заболяване подобно на ендометриозата) които имах, причиняват прекомерното менструално кървене, което водеше до анемията ми). Други медицински състояния могат също да доведат до анемия и, макар че е далеч по-често срещана при жените, болестта може да засегне и мъже. Чревни заболявания като цьолиакията или болестта на Крон могат да засегнат способността на тялото да усвоява хранителните вещества, включително желязото, както могат да направят и клас лекарства, познати като инхибитори на протонната помпа, използвани да блокират киселините в стомаха. Вътрешни кръвоизливи от хронични заболявания като язви на стомаха, хемороиди и дори кръвотечение от носа могат да доведат до недостиг на желязо. Загубата на кръв при раждане, нараняване или операция също могат да предизвикат остра анемия.

Силните менструации могат да доведат до желязо-дефицитна анемия

       Взимайте хранителни добавки

Ако ви диагнозират с желязо-дефицитна анемия, често ще ви препоръчат да взимате хранителна добавка с желязо, за да възстановите нормалните нива на червените си кръвни клетки. След като започнете да ги взимате би следвало да усетите подобрение в рамките на няколко седмици. Особено важно е да взимате хранителните добавки по време на меснтруация; тъй като губите желязо, изборът ви на храна не винаги действа.

Продуктът Анемопротект е едно силно решение за запълване на нуждите на организма от желязо.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОДУКТА АНЕМОПРОТЕКТ, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Търсене

Категории

Реклама

ss
af
pk
rr
ba
ar

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина