- Стомашният рефлукс засяга все повече хора. Този храносмилателен проблем се характеризира с парещо усещане и дискомфорт в стомаха и в хранопровода. Симптомите почти винаги се наблюдават след хранене или консумация на течности.
ЗАЩО Е ВАЖНО ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ДА ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО?
ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА
Третирането на организма с билкови екстракти и особено продължителното спазване на диета дават шанс за трайно повлияване на тези състояния.
ЧРЕЗ ЕФЕКТИВНА ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО И ХРАНОСМИЛАТЕЛНИЯ ТРАКТ НАМАЛЯВАТ НЕПРИЯТНИТЕ
Третирането на организма с билкови екстракти и особено продължителното спазване на диета дават шанс за трайно повлияване на тези състояния.
ЧРЕЗ ЕФЕКТИВНА ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО И ХРАНОСМИЛАТЕЛНИЯ ТРАКТ НАМАЛЯВАТ НЕПРИЯТНИТЕ
Стомашният рефлукс засяга все повече хора. Този храносмилателен проблем се характеризира с парещо усещане и дискомфорт в стомаха и в хранопровода. Симптомите почти винаги се наблюдават след хранене или консумация на течности.
Рефлуксът може да се лекува с различни медикаменти, но като цяло терапията е различна при всеки. Ако искате да използвате по-натурални методи, може да пробвате чрез различни храни, чийто вещества водят до намаляване на неприятното парене и киселините.
Когато имате рефлукс, е по-добре да не консумирате мазни храни, а да заложите на салатите. Зеленчуците са с ниско съдържание на мазнини и захар и помагат за намаляване на стомашната киселинност.
Може да опитате зелен фасул, броколи, аспержи, карфиол, листни зеленчуци, картофи и краставици. Имайте предвид обаче, че ако имате киселини, трябва да избягвате доматите и лука, които понякога изострят повече симптомите.
Овесената каша е добър избор за закуска, пълнозърнеста и отличен източник на фибри. Консумацията й може да абсорбира киселина в стомаха и да намали симптомите на рефлукс. Други опции за фибри включват пълнозърнест хляб и пълнозърнест ориз.
Полезни храни при рефлукс са нецитрусовите плодове като пъпеши, банани, ябълки и круши. От месата за предпочитане са нетлъстите, като пилешко, пуешко, риба и морски дарове, които са с ниско съдържание на мазнини и намаляват симптомите на киселинен рефлукс. Опитайте ги на скара, печени или варени.
Белтъците на яйцата, както и авокадото, орехите, лененото семе, зехтинът, сусамовото масло и слънчогледовото олио също са добър вариант за хранене при рефлукс.
Хапвайте и копър - тази мощна лечебна билка намалява възпалението в стомаха и предотвратява появата на рефлукс. С киселините успешно се бори и алое вера, но не прекалявайте, тъй като има силен слабителен ефект.
Доказано е, че джинджифилът е силен антиоксидант и естествен лек за стомашно-чревни проблеми. Можете да добавите настърган или нарязан корен джинджифил към храната или в смути, или да пиете чай от джинджифил за облекчаване на неприятните симптоми при рефлукс.
В допълнение към контролирането на симптомите на рефлукс с диета и хранене, можете да управлявате заболяването и с промени в начина си на живот.
ЗАЩО Е ВАЖНО ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ДА ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО?
ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА
- Гастрит и колит – и двете заболявания представляват възпаление на стомашно-чревния тракт. Това е особено характерно при случаи на нездравословно хранене, бактериална инфекция, стрес. Симптоматиката може да се развие остро, с болки в стомаха и последващи мъчителни колики, диария, подуване на корема и образуване на газове. Острите състояния обикновено засягат и тънките черва. Когато целият тракт, от стомаха до дебелото черво страда, пациентът има нужда от компетентна намеса.
- Язва – свързваме язвата със силни болки и дискомфорт, с усещане за бодежи и парене, подуване на корема, гадене и повръщане, тежест след хранене. Това са само част от симптомите при язва на стомаха (пептична язва) и язва на дванадесетопръстника (дуоденална язва), които са едни от най-широко разпространените заболявания на стомашно-чревния тракт. Язвата е резултат от нарушения в защитните фактори, предпазващи лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника. Тук главна роля играе недостигът на муцин – гелообразна субстанция, произвеждана от клетките на стомашната лигавица, с основно предназначение да образува защитен слой върху стените на стомаха. Предпазва стомашно-чревния тракт от стомашната солна киселина и жлъчните киселини, от патогени и др.
Третирането на организма с билкови екстракти и особено продължителното спазване на диета дават шанс за трайно повлияване на тези състояния.
ЧРЕЗ ЕФЕКТИВНА ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО И ХРАНОСМИЛАТЕЛНИЯ ТРАКТ НАМАЛЯВАТ НЕПРИЯТНИТЕ
- Запек или диария;
- Подуване;
- Газове;
- Спазми на гладката мускулатура;
- Стомашни киселини и рефлукс;
- Oблекчава страданията при язва, гастрит, колит, киселини, гастроезофагиален рефлукс и др.;
- Намалява стомашната киселинност;
- Има газогонно и спазмолитично действие;
- Има положителен ефект при стомашно-чревни неразположения;