▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Защо зеленият чай има благотворно въздействие върху настроението и имунната система?

2023-04-28
1024
0
1-3 мин.
Защо зеленият чай има благотворно въздействие върху настроението и имунната система?

Еликсирът на будистите замества кафето и прави чудеса за нашето здраве

Зелен чай са пиели китайски императори и индийски будистки гурута още преди хилядолетия. Десетки митове и легенди разказват за откриването и чудотворния му ефект върху нашето здраве. Може да има както мек, така и подчертано стипчив вкус. Това зависи от начина на приготвяне и вида храст (има 20), който се използва. Препоръчва се възможно най-малко термична обработка, за да се запазят ценните вещества в листата. В Китай напитката се прави чрез запържване, в Япония - чрез варене. В цял свят се признават уникалните лечебни свойства на зеления чай. 

С хранителни добавки с качествен екстракт (налични на ниски цени в онлайн магазин Biotica.bg) или с натурално приготвена топла напитка от листа се прави детоксикация на тялото, подпомага се режимът за отслабване, балансират се хормоните, елиминират се възпаления, помага се на храносмилането и се оптимизира нарушеният метаболизъм. 
Тези и други ползи от приема на зелен чай се дължат на богатото разнообразие от редки биоактивни вещества в състава му. Макар всички чайове да доставят антиоксиданти в нашия организъм, това е най-щедрият източник. В неговите листа се съдържат катехини, които доказано спират и стареенето, помагат за клетъчно здраве и регенерация на увредени органи, засилват имунната система и предпазва от ракови и сърдечни заболявания. 

Консумацията на зелен чай има десетки предимства за нашето здраве, които екипът на Биотика използва в своите хранителни добавки. Ето най-важните от тях:

▶ Замества кафето без негативните му ефекти - публично известно е, че в чаша със зелен чай има около 30-40 мг кофеин. Да, по-малко отколкото в късо италианско кафе, но напълно достатъчно да разбуди и ободри мозъка и тялото, без да натоварва нервната система и да повишава кръвното налягане. Напитката е доставчик на здравословен тонус и натурална енергия за нашите тяло и ум. Ако пием между 2 и 4 чаши на ден, няма да страдаме от стрес и преумора. Препоръчва се както при физическо, така и при умствено претоварване.

▶ Бори сърдечните заболявания - един от най-ценните ефекти за нашето здраве. Със зелен чай спираме окислителния процес на холестерола, който образува плаки и води до инфаркт, инсулт и други животозастрашаващи състояния. Ефективно действа и за намаляване на кръвното налягане. 

▶ Спасява от диабет - напитката е отличен съюзник за контрол на инсулина и кръвната захар. Поредица изследвания доказват, че честата консумация на зелен чай е отлична превенция на най-разпространения диабет тип 2. 

▶ Чисти “боклука” в нашето тяло - антиоксидантните съединения в състава му събират и премахват свободните радикали, отговорни за поредица злокачествени заболявания и ускореното стареене на клетките в организма. 

▶ Подобрява храносмилането - приемът на чудотворната напитка  възстановява чревния баланс и здравето на стомаха. Улеснява изхождането и е сред най-търсените природни средства при хроничен запек. Ефективно пречиства и дебелото черво. 

▶ Помага на бъбреците - редовната консумация на зелен чай предотвратява образуването на камъни и песъчинки;   

▶ Топи мазнините и помага за отслабване - вече споменатите катехини в състава на чая спомагат за бързо изгаряне на мазнините, което спира натрупването им в нашето тяло. Ефектът за отслабване е особено добър, ако пием чаша зелен чай 30-на минути преди основните хранения през деня - така поглъщаме по-малко калории. 

▶ Пази зъбите и гони лошия дъх - към еликсира може да се обърнете и за здравето на устната кухина. Антиоксидантите намаляват значително риска от орални инфекции, дезинфекцират и се справят успешно с лошия дъх.

▶ Изглажда бръчките и пази кожата - освен за здраве, той се приема и за красота. Това е причината екстракти от него да се ползват широко в козметиката. Научно е доказано способността му да пречиства кожата трайно и дълбоко с подчертано изглаждащ ефект. В допълнение се грижи и за здравето след излагане на опасни слънчеви лъчи. 

▶ Постоянна хидратация - тялото задържа чая повече от другите напитки и така остава постоянно хидратирано.

▶ Спира косопада, заздравява костите - подобрява плътността както на космения фоликул, така и на костите и ставите. 

▶ Подобрява очното здраве - естественото съдържание на лутеин и зеаксантин подобрява остротата на нашето зрение.

▶ Разправя се с депресията - наличието на аминокиселината тианин естествено облекчава стреса, като паралелно концентрацията остава на ниво благодарение на кофеина. Това разнообразие от позитивни ефекти прави зеленият чай препоръчителен за здравето на нервната система и превенция на дегенеративни заболявания. 

▶ Обуздава хормоните и алергичните реакции; 

▶ Пази от рак - цялостното действие на антиоксидантите укрепва имунната система и подобрява функцията й на клетъчно ниво. Така консумацията на чая намалява оксидативния стрес и вероятността той да доведе до хронични възпаления, с което значително се минимизира вероятността да развием раково заболяване. 

След като вече установихме, че зеленият чай е не просто здравословен заместник на кафето, а истински еликсир за общото ни здраве, е добре да съобщим с радост, че той може да се консумира и по време на бременност. Разбира се, в умерени количества - до 2 чаени чаши дневно. 

За нормална доза дневен прием се счита до 4 чаени чаши, но трябва да съобразим състоянието на собственото си здраве. Например, ако сме предразположени към диария, не е добра идея да сипваме еликсир за разхлабване в тялото си. При проблем с безсъние или непоносимост към кофеин, също ще се наложи да се въздържим от прием на зелен чай. При вродени или хронични сърдечни заболявания пък трябва задължително да питаме лекуващия лекар може ли и по колко на ден да пием от еликсира за здраве. 
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
magazin
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ако ви се случва това, сте в сериозна опасност  Макар днес медицината днес да разпознава и р..

2023-09-07 10:58:16

Натовареното и стресирано ежедневие, в което живеем, оказва сериозно влияние върху психиката. Паниче..

2021-04-02 12:54:00

Римляните ги отглеждали във всеки дом, за да церят тялото от отрови Прекаляването с алкохола и ..

2023-05-09 22:01:04

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56