▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

За какви заболявания говори бялото покритие на езика?

2020-11-19
274
0
Biotica
Често забележими промени в езика се появяват преди други клинични симптоми. Появата на плътен бял цвят почти винаги е началото на развитието на отрицателен процес в тялото. По какви причини се появява белезникав цвят?
Появата на бяла плака на езика винаги има само една причина - жизнената дейност на микроорганизмите на повърхността му. Тези бактерии се намират дори на езика на човек, който стриктно спазва чистотата на устната кухина. След хигиенни процедури той обикновено изчезва, но ако се появи отново, това е признак на смущения във функционирането на организма.

Най-честите причини за плака

Болките в гърлото  са няколко вида възпалителни инфекциозни заболявания, които най-често засягат деца и юноши. Причинява се от стрептококи, стафилококи и други бактерии и гъбички. Те често започват с гнойна плака на езика и сливиците.

Гастрит:

 • автоимунно - възпалително заболяване, при което тялото унищожава лигавиците на собствения си стомах. Развива се в резултат на откази на имунната система, бял цвят е един от симптомите, по време на обостряне той пожълтява;
 • атрофичен - опасно, предраково състояние. Плаката е белезникава или сиво-бяла, може да има ясни следи от зъби;
 • с ниска киселинност - хронично възпаление на лигавицата на стомаха, при което храносмилането се влошава. По-често се среща при възрастни хора и отслабени хора, както и при системни грешки в храненето. Цветът може да се промени в жълтеникав, сиво-жълт;
 • хеморагичен - сериозна, бързо влошаваща се лезия на стените на стомаха, върху която се образува ерозия и е придружена от кървене;
 • хронична - стените на стомаха са изложени на дегенеративни лезии. Много често заболяване, засяга повече от половината от населението на света. Слоят на езика може да бъде белезникав, бледожълтеникав, бяло-сивкав.
Булбит  - независима диагноза е рядкост, обикновено се счита за определена форма на възпаление на 12-р червата. Възпалителният процес засяга началния участък на 12 червата, което провокира смущения в секрецията и подвижността на храносмилателния тракт.
DGVP или дискинезия на жлъчните пътища - функциите на жлъчния мехур са нарушени, има повишена секреция на жлъчка или застой.  Плаката често е белезникава или сивкава.
Ентерит - възпалителни процеси на различни видове чревни лигавични стени, при които се нарушават процесите на асимилация и храносмилане. При влошаване атрофия на лигавичните стени. На езика има забележимо бяло покритие, с характерни отпечатъци от зъбите.
Пелвиоперитонитът е инфекциозна и възпалителна лезия на перитонеалната лигавица, ограничена до тазовата област. Води до тежки усложнения.
Кандидоза - при мъжете.  Гъбично заболяване на устата, езика и венците се образува белезникаво покритие, сирене тип.

Лечебни дейности:

 • Ако се появи плака, която не изчезва след хигиенни процедури или се появява отново през деня, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на задълбочен преглед, тъй като много заболявания са скрити и се появяват вече в хронична форма.  Обикновено за първата консултация те се обръщат към терапевт, който може да се обърне към други специалисти.
 • Ако в устната кухина освен плака има и други неудобни усещания, тогава трябва да се свържете със своя зъболекар.  В този случай трябва да се лекува основната причина за образуването на плака. Ако болестта не бъде открита, тогава е необходимо да се следи по-внимателно чистотата на устната кухина. Освен това е необходимо да се преразгледа храненето. Плаката често се появява при злоупотреба с мазни, преварени храни, изобилие от пикантни или сладки храни.
За целите на превенцията трябва да спазвате общите правила за поддържане на здравето: следете качеството на продуктите и не злоупотребявайте с нездравословна храна, диети, ходете по-често на чист въздух и своевременно посещавайте лекар.

ЗАЩО Е ВАЖНО ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ДА ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО?

Доброто ни здравословно състояние върви ръка за ръка с правилното функциониране на храносмилателната ни система. Колко пъти на ден се храним, с каква храна и как се усвоява тя – това са основните въпроси, които трява да си задаваме. Гастронетерологичният тракт има за задача да абсорбира и обработи полезните вещества от храната, освен това предпазва тялото от различни токсини. Много важен е и балансът между „добри” и „лоши” бактерии, поддържането на балансирана флора в тънките черва, нормалната перисталтика и редовната елиминация на отпадъчните продукти от тялото. Стомашно-чревният тракт съдържа най-голям брой имунни клетки и също така е дом на т. нар. гастро-ентеро-нервна система, обединяваща най-голямата и най-сложна организация на неврони извън централната нервна система.

ГАСТРОКСИН е букет от билкови екстракти, създаден по рецептурите на акад. Хлебаров благодарение на които:

 • Oблекчава страданията при язва, гастрит, колит, киселини, гастроезофагиален рефлукс и др.;
 • Намалява стомашната киселинност;
 • Има газогонно и спазмолитично действие;
 • Има положителен ефект при стомашно-чревни неразположения;
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
bilkovi tinkturi
special
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Научете как лекуват и заместват хапчета и сиропи Есента е вече тук, а с нея започват неизбежните ..

2023-09-29 09:32:34

Как да го спрем, преди да разстрои бъбреците Често се оказваме жертви на остри възпалителни забол..

2023-09-28 09:52:22

Ако не ги научите, непременно ще съжалявате Здравето на нашето дебело черво често не става част о..

2023-09-28 09:42:28

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56