Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Японците я наричат „Диамантът на гората“.

2019-12-05
419
0
1-3 мин.
Японците я наричат „Диамантът на гората“.

За уникалните свойства на гъбата Чага се заговори в България през последните няколко години. В Русия и страни от Азия, тя е позната и се използва от векове.


 • В Русия лечебните качества на гъбата Чага са потвърдени от Медицинската академия на науките в Москва.
 • В Сибир тази гъба е позната като „Гъба на безсмъртието“ и „Дар от Боговете“. Използва се за поддържане на здравето от хилядолетия.
 • В Китай я определят като „Цар на растенията“ (въпреки че гъбата не е растение), свързват я с дълголетието и я приемат като здравословна храна, която поддържа всички системи в организма.


Японците я наричат „Диамантът на гората“.  


Гъбата Чага представлява дървесен паразит, който расте върху живи брезови дървета и се храни с техните сокове. Както повечето дървесни гъби, тя е твърда, почти колкото самото дърво, и на практика е най-богатата на хранителни вещества част от брезата. Необходими са около 20 години, за да узрее и да бъде готова за използване.


За да оцелее в суровия климат, където обикновено вирее, гъбата Чага концентрира определени натурални съставки и това я прави толкова силна. За да подсилва дървото, както и да го лекува, тя образува фитохимикали, включително стероли, феноли и ензими. Изследователи допълнително присаждат Чага на болни дървета, за да ги подсилят,  а хората, от своя страна, имат възможността да се възползват от тези горски фитохимически и хранителни вещества.


Поради високото съдържание на биологически активните си съставки – различни видове витамини от група B, флавоноиди, феноли, минерали и ензими, гъбата Чага е мощно средство за здраве. Тя е източник и на пантотенова киселина, така необходима за надбъбречните жлези и храносмилателните органи. Гъбата Чага има високо съдържание на мед, калций, калий, манган, цинк и желязо.


Учените са открили, че има определени растения и организми, които успешно помагат на тялото да се пребори с ефектите на стреса и болестите и са нарекли тези организми адаптогени. Дивата гъба Чага е един от най-мощните адаптогени и е използвана като средство за предотвратяване на преждевременното стареене, а също така и за подобряване на физическата и умствена работоспособност.


Гъбата Чага съдържа вещество, наречено супероксид дисмутаза (СОД), което е изключително силен ензим, спиращ окисляването, особено на токсичните свободни радикали в кислорода. Това е този тип кислород, който води до окисление и увреждане на тъкани, което пък от своя страна, води до тяхното стареене.


Гъбата Чага е изключително силен биостимулатор. Увеличава защитните свойства на организма, стимулира централната нервна система и подобрява обмяната на веществата. Гъбата активизира процесите по обработка на ферменти в организма, пречиства черния дроб от токсини, регулира дейността на сърдечно-съдовата и дихателна системи, действа като общо укрепващ имунномодулатор.


Интересно: Отвара от гъбата Чага намалява кръвното налягане и снижава пулса.

Гъбата Чага има спазмолитично, противомикробно, диуретично и слабително действие. Препаратите на основата на Чага нормализират дейността на стомашно-чревния тракт. Използват се и при лечението на язви на стомаха.

Използването на брезовата гъба не се препоръчва единствено при хроничен колит и хроническа дезинтерия. В останалите случаи лечението с Чага дава добри резултати.

Гъбата Чага намалява нивото на захар (като за тази цел се използва само вътрешната част на гъбата). Успешно се прилага при комплексно лечение на псориазис.

Чага има изключителни антимикробни и антисептични свойства. Гъбата се прилага при различни инфекциозни заболявания, както и като средство за подобряване на състоянието на онкологично болни.

Освен всичко друго, гъбата Чага съдържа и пигментоподобни феноли, които защитават тъканите. При втриването й в кожата може да се придобие дори тен, тъй като гъбата Чага съдържа именно пигмента меланин, отговарящ за потъмняването.


Чага се разпространява в различни форми:

 • кора от Чага
 • опаковки за чай
 • капки
 • готови напитки
 • както и кремове за ръце и тяло

Има различни варианти за приготвяне на настойки и отвари, които могат да се използват за пиене, а така също и за инхалации. През периода, в който се използва Чага, не трябва да се приема вътрешно глюкоза, както и пеницилин. Препоръчва се да се спазва диета с преобладаващи продукти от растителен произход. От дневния хранителен прием следва да се изключат силните подправки, месните храни и животинските мазнини.

КОИ СА ВАЖНИТЕ ПОЛЗИ ОТ ЧАГА?

 • Чага със своите уникални съставки може да помогне при лечението на рака. Но най-важното, е че тя може да потиска раковите клетки без да засяга здравите. Много изследвания показват ефикасноста и способността на Чага да се бори с развитието на рака. Като се има в предвид, че на тази гъба и трябват около 20 години, за да узрее и да е готова за откъсване, не е за чудене, че тя съдържа много силни химически вещества, които могат да бъдат могат да елиминират част от раковите клетки. Истината всъщност е, че Чага извлича тези вещества от ствола и кората на брезата-гостоприемник. Антимикробните вещества в ствола и кората на брезите са толкова мощни, че дори и дърветата да са напълно изгнили, цветът им си остава бял. Това са субстанциите, които изцяло се усвояват от гъбите чага докато стане време те да бъдат откъснати когато станат на 20 години. Скоро след откъсването на гъбите, брезата гостоприемник обикновено умира,  тъй като повечето от даващите й живот хранителни вещества са усвоени от гъбите.
 • Има няколко химически анализа на Чага (Inonotus obliquus), определящи състава, който я прави много ефикасно средство, което може да поттиска развитието на рака. Тези химически субстанции са:
  • Полизахариди/бета глюкани – това са основните, активни вещества в гъбата чага. Те са гъбни въглехидрати, които повишават енергийните нива и подсилват функцията на мозъка и черния дроб.
  • Бетулин/бетулинова киселина – това е химическото вещество, което може да потиска раковите клетки. Изследванията показват също, че то няма никакъв вреден ефект върху здравите клетки в тялото.
  • Фитостероли, ланостероли и инотодиоли – фитохимикали и феноли, които спират растежа на вредните микроби.
  • Меланин – химическото вещество, което дава на чага най-високите антиоксидантни нива сред всичките лечебни гъби и сред другите естествени вещества.
Тези мощни субстанции са причината, поради която Чага може да помогне при лечението на рака. Изследванията показват как тези субстанции работят една с друга за потискане растежа на раковите клетки. Изследванията успяха да потвърдят някои противоракови качества на гъбата: Чага съдържа огромни количества супер оксид дисмутаза или SOD. Човешкото тяло се нуждае от високи нива от тази субстанция, за да е здраво и да отблъсква заболяванията. Но количеството на тази субстанция в тялото намалява с остаряването. Ето защо пиенето на Чага поддържа нивата на SOD високи. При огромните си количества SOD, Чага има повече антиоксидантни способности от мега дози на витамините С, А, Е, коензим Q10, спирулина, бета каротена, екстрактите от гроздови семки, етеричните масла и биофлаваноидите. В сравнение с другите лечебни гъби, съдържащи SOD в диапазон между 1400 и 1500, чага съдържа 35000* SOD.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
magazin
special
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Жлъчният мехур, макар и малък, е много ценен орган! Подобно на други органи, той играе незаменима ро..

2021-02-23 10:29:52

Вижте мъдрите рецепти от народната медицина Когато заговорим за пречистване на тялото, трябва вед..

2023-06-04 10:14:05

Когато сме се заели с отслабване и оформяне на тялото, е важно да знаем как да се храним преди и сле..

2021-01-07 17:12:35

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56