▶ 10% БОНУС ОТСТЪПКА С КОД: BONUS10

Симптоми при проблеми и болки в лимфните възли

2020-01-06
13549
0
Biotica

Какво представляват лимфните възли?

Това са меки образувания с овална форма, които наподобяват бобено зърно и са разположени по пътя на лимфните съдове, обикновено в групи. Достигат до големина до два сантиметра и ако не са подути, тоест, ако човек е здрав, не могат да се напипат.

Какво означава ако лимфните възли са увеличени?

В случай, че са увеличени и спокойно можете да ги напипате, това означава, че нещо във вашия организъм не е съвсем наред. Най-честата причина за увеличени лимфни възли е някаква инфекция. Чрез метода палпация се определя какво е състоянието – подвижни ли са, болезнени ли са, колко са уголемени, каква е консистенцията.

Какви са симптомите при проблеми лимфната система?

Те обикновено са свързани с подуване, което е причинено от запушване на лимфните възли (нарича се лимфедем). Друг вариант е само увеличаване на лимфните възли, което се нарича лимфаденопатия. Възможно е също и възпаление на лимфните възли – лимфаденит.
Лимфедемът може да бъде два вида – първичен и вторичен. Първичният е изключително рядко срещано заболяване, което е вродено и е причинено от неестествено развитие на лимфната система. Вторичният е причинен от увреждане на лимфната система и по-често може да бъде срещнат при жени, които са преживели мастектомия.
Симптомите, свързани с проблемна лимфна система, могат да се допълват и от други усещания – възможно е да чувствате парене, да имате оток, зачервяване на мястото, затопляне, болка, проблеми със съня.
При уголемени лимфни възли, могат да се проявят и неразположения като подуване на крайниците, затруднено преглъщане, температура, възпалено гърло, хрема, умора, кървене на венците, обриви и др.
 • Лимфните възли под челюстта могат да говорят за стоматит, гингивит, както и за тонзилит.
 • Ако са подути лимфните възли на шията, това най-често е симптом на рубеолата, морбили, както и автоимунното заболяване инфекциозна мононуклеоза.
 • Ако имате подути лимфни възли под мишниците, това може да бъде знак за карцином на млечната жлеза.
 • Разположените абдоминални лимфни възли, които са разположени в коремната област, може да са симптом на неспецифичен мезентериален лимфаденит, метастази от злокачествен тумор на яйчниците или тестисите и др.
 • Ако са увеличени лимфните възли в слабините, вероятно става дума за инфекция или някаква венерическа болест.
Всъщност уголемяването на лимфните възли може да е генерализирано или локализирано. До тук описаните са локално увеличени лимфни възли. Какво означава обаче генерализираното увеличение?
Това ще рече, че имате увеличение на лимфните възли в повече от две области, които в нормално състояние нямат връзка по между си.

Ето и на какво може да бъде индикация това:

 • Левкемия
 • Сифилис
 • Ревматоиден артрит
 • Паразитна инфекция
 • Бактериална инфекция
 • Вирусна инфекция
 • Болест на Ходжкин
 • Болест на Niemann-Pick и др.

КОЛКО ДОБРЕ ПОЗНАВАМЕ ЛИМФНАТА СИ СИСТЕМА?

Можете ли да се сетите за конкретен орган, който е част от лимфната система? И аз не мога. Защото тя се състои от: съдове и възли. И ако кръвоносната система се състои от съдове с обща дължина около 100 000 км., то лимфната система има два пъти повече. Съдовете на лимфната система обаче, са невидими за окото. Това е и причината да се получават отоци при операции – защото хирурзите не зашиват съдовете на лимфната система. В нашето тяло всички органи са снабдени със съответните лимфни възли, като единственият орган, който не разполага с такива, това е плацентата. Затова при бременност се натоварва лимфата и също се получават отоци. Ето ви и една съществена причина да направим прочистване на лимфата при подготовката за бременност.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ Е ЗАМЪРСЕНА ЛИМФНАТА СИСТЕМА?

Ето как лимфна система подсказва, че има нужда да бъде прочистена:
 • Обложен език
 • Наличие на слуз (хрема, кашлица, бяло течение и др.)
 • Изпотяване на челото – говори за задръстени бъбреци
 • Нощно изпотяване
 • Синузит
 • Алергии
При наличие на някой от тези симптоми, препоръчваме да направите изчистване на лимфната система. Дори и да нямате, профилактичното изчистване не е излишно.

КАК ДА ПРИЧИСТИМ ЛИМФНАТА СИСТЕМА?

 • Пиене на вода – минимум 30-40 мл. на килограм чиста вода.
 • Изключително важно условие за поддържане на здрава лимфна система, това е раздвижването й, което трябва да става само отдолу-нагоре! 
 • Природосъобразен живот – слънчеви бани, плуване, воден масаж, разходки в планината. Всичко това спомага раздвижването на лимфата.
 • Сауна – не е тайна какво количество течности се изхвърлят от организма по време на сауна.  
 • Масаж – най-вече лимфен дренаж. 
 • Балансирано, пълноценно и разнообразно хранене, богато на антиоксиданти, спомагащи изчистването на организма от свободните радикали
ЛИМФАФИКС допринася за подобряване работата на лимфната система и нейното изчистване.

КАКВО Е ЛИМФАФИКС ?

ЛИМФАФИКС е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, тази хранителна добавка подпомага по естествен начин пречистването на кръвта от токсините и свободните радикали и редуцира лепкавостта на тромбоцитите. ЛИМФАФИКС стимулира отделянето на отпадъците от кръвта и потока на лимфата, като по този начин оказва влияние на цялостното снабдяване на органите с кръв и хранителни вещества.
ЛИМФАФИКС работи за повишаването на нивото на добрия холестерол в кръвта и има силно потогонно действие. Нормализира липидния профил и подкрепя имунната система.

Сподели:

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Бъдете бдителни - бързата диагностика спасява животи!Колоректалният карцином и ракът на ануса са две..

2023-03-26 20:39:45

Феноменът е деликатес номер 1 за космонавтите Ако си мислите, че динозаврите са най-старите оби..

2023-03-23 16:25:56

Край на вълчия глад, преяждането и трупането на мазниниМного хранителни добавки включват комплекси о..

2023-03-22 16:29:08

Само елита в Китай се докосвал до еликсира за красота и хормонален баланс“Кралският лечител на всичк..

2023-03-16 15:45:25

Тайната за здрав сън и свеж ум е тукБудувате с часове, а всъщност сте капнали от умора? Сънят не идв..

2023-03-15 12:58:47

Вталявате се лесно, докато тялото се пълни с енергия Строгите диети и изтощителни тренировки, с..

2023-03-14 13:12:46

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56

Ето го лесния път към спокоен стомах, чисти черва и красиво тялоЗапек, разстройство, киселини, тежес..

2023-02-03 10:02:48