▶ 5% БОНУС ЗА ВСИЧКО С КОД BLACK ДО 30.11.

Симптоми при проблеми и болки в лимфните възли

2020-01-06 10:08:54
1801
0
Biotica

Какво представляват лимфните възли?

Това са меки образувания с овална форма, които наподобяват бобено зърно и са разположени по пътя на лимфните съдове, обикновено в групи. Достигат до големина до два сантиметра и ако не са подути, тоест, ако човек е здрав, не могат да се напипат.

Какво означава ако лимфните възли са увеличени?

В случай, че са увеличени и спокойно можете да ги напипате, това означава, че нещо във вашия организъм не е съвсем наред. Най-честата причина за увеличени лимфни възли е някаква инфекция. Чрез метода палпация се определя какво е състоянието – подвижни ли са, болезнени ли са, колко са уголемени, каква е консистенцията.

Какви са симптомите при проблеми лимфната система?

Те обикновено са свързани с подуване, което е причинено от запушване на лимфните възли (нарича се лимфедем). Друг вариант е само увеличаване на лимфните възли, което се нарича лимфаденопатия. Възможно е също и възпаление на лимфните възли – лимфаденит.
Лимфедемът може да бъде два вида – първичен и вторичен. Първичният е изключително рядко срещано заболяване, което е вродено и е причинено от неестествено развитие на лимфната система. Вторичният е причинен от увреждане на лимфната система и по-често може да бъде срещнат при жени, които са преживели мастектомия.
Симптомите, свързани с проблемна лимфна система, могат да се допълват и от други усещания – възможно е да чувствате парене, да имате оток, зачервяване на мястото, затопляне, болка, проблеми със съня.
При уголемени лимфни възли, могат да се проявят и неразположения като подуване на крайниците, затруднено преглъщане, температура, възпалено гърло, хрема, умора, кървене на венците, обриви и др.
 • Лимфните възли под челюстта могат да говорят за стоматит, гингивит, както и за тонзилит.
 • Ако са подути лимфните възли на шията, това най-често е симптом на рубеолата, морбили, както и автоимунното заболяване инфекциозна мононуклеоза.
 • Ако имате подути лимфни възли под мишниците, това може да бъде знак за карцином на млечната жлеза.
 • Разположените абдоминални лимфни възли, които са разположени в коремната област, може да са симптом на неспецифичен мезентериален лимфаденит, метастази от злокачествен тумор на яйчниците или тестисите и др.
 • Ако са увеличени лимфните възли в слабините, вероятно става дума за инфекция или някаква венерическа болест.
Всъщност уголемяването на лимфните възли може да е генерализирано или локализирано. До тук описаните са локално увеличени лимфни възли. Какво означава обаче генерализираното увеличение?
Това ще рече, че имате увеличение на лимфните възли в повече от две области, които в нормално състояние нямат връзка по между си.

Ето и на какво може да бъде индикация това:

 • Левкемия
 • Сифилис
 • Ревматоиден артрит
 • Паразитна инфекция
 • Бактериална инфекция
 • Вирусна инфекция
 • Болест на Ходжкин
 • Болест на Niemann-Pick и др.

КОЛКО ДОБРЕ ПОЗНАВАМЕ ЛИМФНАТА СИ СИСТЕМА?

Можете ли да се сетите за конкретен орган, който е част от лимфната система? И аз не мога. Защото тя се състои от: съдове и възли. И ако кръвоносната система се състои от съдове с обща дължина около 100 000 км., то лимфната система има два пъти повече. Съдовете на лимфната система обаче, са невидими за окото. Това е и причината да се получават отоци при операции – защото хирурзите не зашиват съдовете на лимфната система. В нашето тяло всички органи са снабдени със съответните лимфни възли, като единственият орган, който не разполага с такива, това е плацентата. Затова при бременност се натоварва лимфата и също се получават отоци. Ето ви и една съществена причина да направим прочистване на лимфата при подготовката за бременност.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ Е ЗАМЪРСЕНА ЛИМФНАТА СИСТЕМА?

Ето как лимфна система подсказва, че има нужда да бъде прочистена:
 • Обложен език
 • Наличие на слуз (хрема, кашлица, бяло течение и др.)
 • Изпотяване на челото – говори за задръстени бъбреци
 • Нощно изпотяване
 • Синузит
 • Алергии
При наличие на някой от тези симптоми, препоръчваме да направите изчистване на лимфната система. Дори и да нямате, профилактичното изчистване не е излишно.

КАК ДА ПРИЧИСТИМ ЛИМФНАТА СИСТЕМА?

 • Пиене на вода – минимум 30-40 мл. на килограм чиста вода.
 • Изключително важно условие за поддържане на здрава лимфна система, това е раздвижването й, което трябва да става само отдолу-нагоре! 
 • Природосъобразен живот – слънчеви бани, плуване, воден масаж, разходки в планината. Всичко това спомага раздвижването на лимфата.
 • Сауна – не е тайна какво количество течности се изхвърлят от организма по време на сауна.  
 • Масаж – най-вече лимфен дренаж. 
 • Балансирано, пълноценно и разнообразно хранене, богато на антиоксиданти, спомагащи изчистването на организма от свободните радикали
ЛИМФАФИКС допринася за подобряване работата на лимфната система и нейното изчистване.

КАКВО Е ЛИМФАФИКС ?

ЛИМФАФИКС е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, тази хранителна добавка подпомага по естествен начин пречистването на кръвта от токсините и свободните радикали и редуцира лепкавостта на тромбоцитите. ЛИМФАФИКС стимулира отделянето на отпадъците от кръвта и потока на лимфата, като по този начин оказва влияние на цялостното снабдяване на органите с кръв и хранителни вещества.
ЛИМФАФИКС работи за повишаването на нивото на добрия холестерол в кръвта и има силно потогонно действие. Нормализира липидния профил и подкрепя имунната система.

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Изумителното биле е признато за едно от най-ефикасните на планетата Тайните в природата нямат к..

2022-11-16 15:28:23

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчукС чесъна сред..

2022-11-10 16:52:53

“Зеленчукът на красотата” премахвал лошия дъх и телесните зловония в Древна Гърция Като чуете з..

2022-11-08 14:16:42

Тези прости билкови отвари хранят имунитета и пестят пари в аптекатаЦветната есен е без съмнение вре..

2022-11-03 16:25:31

Тайната на красивия поглед не е в скъпите процедури и тежката козметикаГрижите за косата при дамите ..

2022-11-02 16:00:20

Ето защо това е най-добрата комбинация за спокойствие и здрав сън Комбинацията от мента, глог и..

2022-10-31 15:13:25

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Постигнете баланс между хормони и килограми само с натурални средстваВсички знаем, че за едни хора о..

2022-09-12 12:16:12

Не е тайна, че много жени често страдат от цистит – особено по време на студения сезон. Често уринир..

2019-08-24 13:32:40

Кога да започнете да се грижите за артериите? Ако никога не сте го правили, време е да побързате. Ко..

2019-08-23 11:14:00