Коронавирус - начини на заразяване

Когато заразен човек кашля или киха, той пръска (понякога невидими) капки слюнка или слуз. Тези пръски могат да попаднат върху намиращите се в близост хора, да бъдат директно вдишани от тях или да се озоват върху ръцете им, а оттам при допир до лицето (най-често устата) да влязат в организма им и да ги инфектират.
Златното правило е, ако видите човек, който в продължение на десет или повече минути кашля и/или киха, спазвайте минимална дистанция от около 2 метра от него. Вероятността да ви зарази с грип е голяма.
Това не е всичко – коронавирусите са много устойчиви, те се разпространяват и чрез пръски, попаднали върху гладки повърхности, като седалки и дръжки в превозни средства, чиновете в училище, бюрата в офиса и т.н. Дали ще се заразим от тях зависи от това колко дълго вирусът оцелява на повърхността, което все още не знаем – но обичайно това време варира между няколко часа и няколко месеца.
Другата невидима опасност е, че някои вируси могат да се разпространяват и от хора, които са заразени, но все още нямат симптоми. До каква степен това важи за заразата от Ухан, все още не е ясно.

Какви са симптомите на заболяването?

Симптомите приличат на тези при простуда: леки болки в гърлото, повишена температура, цялостно неразположение. Може да се появи и разстройство, докато хрема се наблюдава много рядко. При по-тежките случаи с интензивно разпространение на вируса в долните дихателни пътища може да се стигне и до затруднения с дишането.
Кашлица и висока температура - за тези симптоми се заговори в самото начало. Междувременно се появиха и доста други, а лекарите вече смятат, че половината заразени имат нетипична сиптоматика. Но как точно се развива болестта?
Във виралната фаза вирусът бързо се размножава в дихателните пътища. Симптомите напомнят обичайния грип и изчезват за 6-10 дни. Така протича болестта при 80% от заразените. Много от тях се оплакват от неприятни болки в гръдния кош - някои казват, че болките се усещат като прорязвания от стъкло. 
При други 20% се стига до пулмонална фаза с белодробно възпаление. Това възпаление е необичайно, то засяга и двете крила на белия дроб и води до задух.

Как се пренася вирусът?

Подобно на другите причинители на заболявания на дихателните пътища, заразата е възможна както по въздушно-капков път (основно при кихане и кашляне, но и при разговор), така и при допир до повърхности и последващо докосване на носа, устата или очите със същата ръка.

Как да се защитим?

избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица; избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни; прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната; измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни; избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения. Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.
Най-важно е редовното и обилно миене на ръцете със сапун. Освен това трябва да избягваме да докосваме устата, носа и очите си. И още: вкъщи всеки да използва собствена кърпа за лице и ръце, същото важи и за съдовете и приборите при хранене. А в градския транспорт е препоръчително да се носят ръкавици, които по възможност да се сменят всеки ден.

За какво да внимаваме на работното място?

Потенциални източници на зараза са дръжките на врати, прозорци и чекмеджета, но също така крановете на чешмите и бутоните в асансьорите. Затова експертите препоръчват вратите да се отварят с ръкавици или с лакът например. А ако контактът с ръце е неизбежен, ръцете трябва да се измият веднага. Що се отнася до работодателите, тяхно задължение е не само да разрешат, но и да разпоредят на служителите си да си останат вкъщи, ако има съмнения за зараза с коронавирус.

Предпазват ли маските от пренасяне на заразата?

Маските намаляват риска от зараза значително, но далеч не изцяло. При това е важно да бъдат носени правилно - плътно прилепнали. Който носи маска, автоматично престава да докосва носа и устата си. А ако се избягва и докосването на очите, рискът от зараза чрез допир спада почти до нула.
Важно е да се знае, че една маска не бива да се носи повече от ден. При пране защитната сила на маските намалява, но не изчезва напълно.

Можем ли да се заразим от внесени стоки или пакети?

Тази възможност не е изключена, но рискът се определя като много нисък. Причината: вирусите се задържат по повърхности само кратко време. Освен това стоките трябва да са контаминирани с големи количества вируси, а това не се наблюдава дори и в засегнати от епидемията райони. Препоръчително е обаче след отварянето им пакетите веднага да бъдат изхвърлени.
Най-важно е редовното и обилно миене на ръцете със сапун. Освен това трябва да избягваме да докосваме устата, носа и очите си. И още: вкъщи всеки да използва собствена кърпа за лице и ръце, същото важи и за съдовете и приборите при хранене. А в градския транспорт е препоръчително да се носят ръкавици, които по възможност да се сменят всеки ден.
Потенциални източници на зараза са дръжките на врати, прозорци и чекмеджета, но също така крановете на чешмите и бутоните в асансьорите. Затова експертите препоръчват вратите да се отварят с ръкавици или с лакът например. А ако контактът с ръце е неизбежен, ръцете трябва да се измият веднага. Що се отнася до работодателите, тяхно задължение е не само да разрешат, но и да разпоредят на служителите си да си останат вкъщи, ако има съмнения за зараза с коронавирус.
Смята се, че от заразата с вируса до избухването на заболяването изминават до 14 дни. Но този период може да продължи и по-дълго. Освен това има хора, които "носят" заразата, без да са видимо болни. Опитът с други вируси показва, че тези хора могат да разпространяват вируса и за по-продължителен период от време.

Как да защитя другите?

 • Сложете маската.
 • Сложете гумени ръкавици
 • Поставете торба за боклук близо до вратата, за да изхвърлите маската и ръкавиците си, когато се върнете.
 • Лигавицата на окото е много чувствителна към вируса. „Ако е възможно, носете очила, които прилепват плътно към лицето ви – като тези, които са за плуване“
 • Дезинфекцирайте ръцете след контакт с всякакви повърхности
 • На улицата и в магазина се опитайте да поддържате необходимата дистанция

Етикетът при кашляне и кихане трябва да се спазва максимално точно: да се застане на значително разстояние от другите и да се киха и кашля или в носна кърпичка, или в сгъвката на лакътя. Хората, за които има съмнения за зараза, трябва да стоят надалеч от масови събирания и да не използват обществения транспорт. Освен това е препоръчително да се избягват ръкостисканията и други сходни ритуали при посрещане и изпращане.

Biotica ви предлага програма STOP VIRUS, която е специално разработена за да окаже подкрепа на организма срещу тях и да подпомогне неговите защитни сили.Тя е комбинация от два продукта насочени към засилването на имунната система и борвата с вирусите.


VIRU EX – ПРИ ПЪРВИ СИМПТОМИ НА ГРИП И ВИРУС 


ПРИЛОЖЕНИЕ:

 • Подпомага бързото възстановяване при остри вирусни, бактериални или гъбични инфекции;
 • Оказва подкрепа при първите симптоми на грип и настинка:
 • болки в гърлото;
 • болки в мускулите и ставите;
 • втрисане и висока температура;
 • запушен и течаш нос;
 • обща отпадналост;


IMMUNIFIX – ЗА ПОДСИЛВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА


ДЕЙСТВИЕ:

 • Имуностимулиращо действие – съдействат за стимулиране на имунната система и борбата с инфекциите. За най-имунологично активен алкалоид се смята Isopteropodin (Изомер А), който подобрява имунния отговор в тялото и действа като антиоксидант (противодейства на ефектите на свободните радикали в тялото). Подпомага производството на естествени антитела и съдействат за подобряване функциите на имунната система, работи за поддържане на оптималните нива на действие.
 • Антиоксидантно действие – подпомага тялото да елиминира свободните радикали, които са отговорни за редица увреждания на клетките и най-честите здравни проблеми, като сърдечно-съдови нарушения и др.
 • Антивирусно действие – допринася за антивирусна и противовъзпалителна подкрепа на тялото. Тези алкалоиди също оказват благоприятен ефект върху паметта.
 • Противотуморно действие – упражнява пряка антипролиферативна активност върху MCF-7 клетки. Също така съдейства за намаляване риска от злокачествено израждане на здравите клетки.
 • Адаптогенно действие – подпомага поддържането на устойчивостта на организма към реакции на стрес.
 • Антимикробно действие – оказва активност срещу вируси, бактерии, гъбички и други микроорганизми, способни да предизвикат заболяване.

Търсене

Категории

Реклама

pk
ar
ss
ba
rr
af

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина