▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

Колко дълго трае Херпес зостер?

2022-10-19
8110
0
Biotica

Ето как да победим опасната зараза с природни средства

Вирусът Херпес зостер дреме у повечето от нас и при почти всички, борили се с варицела. Причината е, че и двете се причиняват от един и същи вирус. Когато отмине обривът, наивно вярваме, че заплахата е елиминирана. Това е далеч от истината. Всъщност вирусът на Херпес зостер си остава в тялото и само изчаква да бъде реактивиран. Остава латентен и не навлиза в кръвта, ако външни фактори, които повлияват отрицателно на здравето ни, не го стимулират да се събуди. 

Тригъри за неговата менифестация са всички силни атаки срещу нашето здраве. Херпес зостер може да се появи, след като сме преболедували тежки вирусни или бактериални инфекции, след дълъг прием на кортикостероидни лекарства, многоспектърни антибиотици, медикаменти и терапии при ракови заболявания, хормонални препарати и дори антидепресанти. Може да се случи и ако организмът ни е изцеден и лишен от енергия, както се получава при преумора, повишен стрес в ежедневието или системно недохранване. По-уязвими от реактивация на Херпес зостер са хора с повишено количество калций в кръвта. 
Самият Херпес зостер може да се прихване и от друг носител на заразата. Това се случва чрез секрет или допир до повърхност, докосвана наскоро от заразен. Ако от досега до мястото обаче е минало време опасността се неутрализира - вирусът е неустойчив извън тялото и бързо загива. Любопитно е, че времето за инкубация може да бъде години след заразяването до появата на първите симтоми.

СИМПТОМИ НА ХЕРПЕС ЗОСТЕР 

Заразим ли се, дремещият у нас Херпес зостер рестартира движение по тялото, размножава се за кратко време и атакува лимфите и черния ни дроб. От тях попада лесно в кръвта и засяга всички лигавици.
Ето го алгоритъмът от симптоми, с които за нула време да разпознаете събуденият злосторник:
  • Грипоподобни неразположения - Преди същинският удар можем да изпитаме симптоми като от сезонен грипен вирус. Главоболие, което достига до остра мигрена, лека температура, изтощение и болки в ставите са първите червени флагове за разбуждане на Херпес зостер.
  • Сърбеж и болка - втората манифестация на вируса е появата на неприятни усещание в областите, където се готвят да избият пъпки. Могат да бъдат различни - парене, болка при допир, щипене, лек до побъркващ сърбеж. Подготовката за обрива може да продължи различни време, но обичайно е само ден-два.
  • Поява на обрив - Това е същинската част от мъчението. Обикновено по едно и също време с пъпките се появява и покачване на температурата до  39 градуса. Първо обривът е съставен от наглед по-безобидни розови пъпки, които обаче за нула време се превръщат в грозни гнойни образувания. феноменът е болезнен, защото обичайно се появява около най-чувствителните нерви в тялото - около корема, бъбреците и по лицето. Нерядко поразени са и долните ни крайници.
  • Размножаване и помътняване - Обривът трае различно време, но през първата седмици пъпките се размножават бързо и придобиват по-тъмен и мътен нюанс. В този период продължават да са болезнени.
  • Изсъхване и изчезване - крайният стадий е познат на всеки, страдал от обрив. Пъпките изсъхват, превръщат се в ранички и постепенно отшумяват. За съжаление, често след като се отлющи кората от тях, на мястото остават белези за спомен от преживяването. Времето за заздравяване на раните е различно. 
Общата продължителност на боледуването на Херпес зостер е строго индивидуална. Времето, което е нужно на организма за преборване на атаката, е в зависимост от силата на имунната ни система. Хора със сравнително устойчив имунитет обичайно се справят с вируса за около 2 седмици.  Има немалко случаи на боледуващи както дни, така и с месеци. По-дълго трае заболяването при възрастни или носители на хронични заболявания. За съжаление, същите обичайно се заразяват и по-лесно заради системно отслабения организъм. 
Колкото и време да трае боледуването, то няма да се повтори. Вирусът няма рецидив и може да ни зарази само веднъж през живота.  

ЛЕЧЕНИЕ 

Има както средства за превенция, така и за съпътстваща терапия за Херпес зостер. Приемът им може да намали продължителността на периода на боледуване. Тъй като болката и продължителността е различна при всички хора, лекарите често изписват аналгетици и имуностимуланти. По време на боледуването, е добре да се захраним допълнително с витамини от групите А, Е и В. 
През времето, в което траят обривите, може да се заложи както на антибиотични пасти (само ако са ви предписани от специалист!) или на натурални продукти с успокояващ кожата антисептичен ефект. 
За туширане на болката и паренето от Херпес зостер отлични помощници са билките лайка и мента, като втората охлажда много ефективно. Могат да се прилагат като домашни отвари с компреси върху раните, но задължително охладени! Прием на невен за Херпес зостер също може да помогне да облекчим терзанията се. За целта чудесна работа ще свърши високо потентната тунктура от онлайн магазина Biotica.bg, където има богата гама естествени продукти и добавки за третиране на кожни раздразнения с различен произход.  

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
special
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

Какво представлява хроничната умора Спите дълго, но се будите безсилни и смазани? Нямате физическ..

2023-09-26 15:03:55

Защитете се от вируси и алергии ефективно сега  Смяната на сезоните е сериозно предизвикател..

2023-09-26 14:44:09

Ето как да регулирате кръвната захар с ароматния дар Без съмнение диабетът е едно от най-големите..

2023-09-18 10:25:14

Ако хапваме от тях, съхраняваме зрението и избягваме глаукома Очните заболявания се увеличават пр..

2023-09-12 13:07:47

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56