▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Хъркането издава за опасен проблем

2022-03-15
957
0
1-3 мин.
Хъркането издава за опасен проблем

Неприятният звуков феномен може да издава заболявания на дихателните пътища и сърцето 


Мощното хъркане е изпитание за всяка връзка. Около 80% от мъжете и около 50% от жените го “практикуват” поне 3 вечери седмично. Налице са и десетки статистики за разводи вследствие на натрупано напрежение и невъзможност да се изтърпи звучното ръмжене на партньора през нощта. Неприятният звуков феномен обаче е опасен не само за нервите и спокойствието на половинката. Той е истинско изпитание за тялото на индивида, който го генерира. Не само защото бива системно “сръчкван”, обръщан, удрян с възглавница, събуждан с крещене или със затиснат нос от човека, с който споделя ложето, макар изброените изпитания сериозно да утежняват шанса за спокоен сън. Далеч по-притеснителни са скритите сигнали от тялото, които манифестират чрез неприятния гърлено-носов шум. 

Що е то хъркане и откъде идва?

Това е звуков феномен, който се получава от завихряне на въздушен поток. Нормално дихателните пътища не предоставят условия за толкова сериозно завихряне, което да доведе до звук, но при определени състояния това се случва и резултатът е хъркане по време на сън. Патофизиологичните причина за хъркането са основно две: промени в мускулния тонус по време на сън
и нарушения в някои нервномускулни рефлекси. Възможно е хъркането да е симптом и на няколко други здравословни проблеми, на които ше се спрем по-надолу. 
По време на сън е установено отслабване на мускулния тонус на горните дихателни пътища. Това води до стеснения на отворите, през които трябва да премине въздушната струя. Тя се завихря и се получава звуков феномен. При легнало положение по гръб, освен мускулната релаксация, значение има и падането на корена на езика назад и създаването на още по голямо съпротивление на въздуха.
Схематично ще обясним причината така - хората, които хъркат често имат в гърлото и носа твърде много тъкан или по-точно "увиснала" тъкан, която вибрира. Позицията на езика също влияе.
С напредването на възрастта също така се променя предаването на нервните импулси и някои нарушения по тази верига също участват в патофизиологията на хъркането.

Защо мъжете хъркат по-често?

Смята се, че поради анатомични особености горните дихателни пътища при мъжете създават по-добри условия за завихряне на въздушния поток. 

Тревожен симптом или безобидно хъркане?

Трябва да разграничим хъркането като безобидно и временно явление в нашите навици по време на сън или като системна практика, която може да крие сериозен здравословен проблем. 

След като се “хванете”, че ръмжите упорито през нощта, пробвайте няколко тактики за стопиране:

 • Спете, обърнати настрани
 • Повдигнете главата на по-високо
 • Намалете лекарствата и алкохола
 • Изчистете носните проходи
 • Отслабнете
Ако посочените не дават резултат, помолете вашият партньор да ви наблюдава по време на сън и да прецени при кои позиции на тялото ви хъркате повече и при кои - не. От тази информация може да направим важни изводи, като например:
 • Хъркане при затворена уста - вероятна причина е в езика.
 • Хъркане при отворена уста - вероятната причина се корени в тъканите на гърлото.
 • Хъркане при спане по гръб - хъркането вероятно е по-леко и то може да се излекува, като смените навиците на спане
 • Хъркане във всички позиции на тялото при спане - хъркането е тежко и може да изисква по-всеобхватно лечение.

Причини и рискови фактори за хъркане

 • Наследственост - тясно гърло, увеличени лимфни възли и други физически характеристики.
 • Средна възраст или напреднала възраст - с напредване на възрастта, гърлото става по-тясно и мускулният му тонус намалява
 • Пол - мъжете имат специфична конфигулация на гърлото, която "улеснява" хъркането за разлика от жените.
 • Алергии, астма - блокираните дихателни пътища, могат да създадат вакуум в гърлото, което да доведе до хъркане
 • Наднормено тегло - мастните тъкани и ниския мускулен тонус допринасят за хъркането
 • Тютюнопушене - пушенето отпуска мускулите на гърлото
 • Употреба на алкохол и медикаменти - алкохолът и медикаментите увеличават мускулната релаксация, водеща до хъркане
 • Спяща поза - спането по гръб позволява на тъканите на гърлото да се отпуснат и е възможно блокиране на дихателните пътища.

Хъркане и сънна апнея

Хъркането може да бъде симптом на сънната апнея, потенциално животозастрашаващо състояние! Макар че шумът се причинява от тесни дихателни пътища, сънната апнея е истинско препятствие за дишането. Това състояние събужда спящия от сън, за да може да продължи да диша. Човек със сънна апнея се събужда много пъти през нощта, за да си възвърне дишането, но не помни нищо от това. Хъркането е чест симптом на сънната апнея, но хъркането само по себе си не включва спиране на дишането.
Сънната апнея може да бъде причина за артериална хипертония, затлъстяване и нощно уриниране. За сънната апнея са характерни апноични паузи, които завършват с дълбоки дихателни екскурзии (вдишвания). Това води до отделянето на големи количества стресови хормони, а те повишават артериалното налягане. Освен това е установено отделянето на големи количества натрий-уретичен пептид, който стимулира уринирането и това допълнително влошава съня.

Хъркане и проблеми на дихателните пътища

Двете са неразривно свързани във всеки от случаите, но хъркането може да се явява и симптом на сериозен проблем с дихателните пътища. Когато започне да се нарушава съня, тогава се касае за синдром на повишеното налягане в горните дихателни пътища. Също като при сънната апнея той води до неефективна почивка с последващи намалена концентрация, главоболие, раздразнителност, хронична умора. Друг сериозен проблем е намаленото насищане с кислород на кръвта (намаляването на сатурацията). Поради обструкцията в дихателните пътища, намалява количеството на въздушния поток и следователно по-малко количество кислород достига до белите дробове. Хемоглобинът не се насища достатъчно с кислород и от това страдат всички тъкани и органи, най-вече мозък и сърце!
Ето по този начин едно на пръв поглед безобидно хъркане може да бъде причина за сериозни здравословни проблеми като хипертония, хронична умора, липса на концентрация, главоболие, затлъстяване.

Хъркане при децата

При децата хъркането обикновено е резултат от разрастналата трета сливица, която създава обструкция на ниво назофаринкс. Децата започва да спят с леко отворен уста, защото се затруднява носното дишане. Това води до промени в лицевия скелет и може да създаде проблеми във физическото развитие.

Лечение на опасно хъркане

Полисомнографията е изследването, чрез което се установяват промените в съня и се определя дали има нужда от лечение или не. Чрез него се поставя диагнозата сънна апнея или съответно се отхвърля.
Хъркането може да се лекува както консервативно, така и оперативно. Методът на избор зависи от причините за явлението. Препоръчително е обаче, преди да пристъпим към средствата на традиционната медицина, да се уверим, че сме почистили носните пътища, свалили сме излишните килограми и не сме прекалявали с алкохола и цигарите системно. Изброените плюс наследствеността, възрастта и хроничните проблеми с дишането са сред основните причини за хъркането на 70-80 % от мъжете. 
При всяко положение, ако мощното ръмжене персистира и не дава шанс за спокоен сън, не бива да се възприема като безобиден проблем, а като симптом, който налага посещение при оториноларинголог (УНГ-специалист). 

За спокоен сън ефективно съдейства билковата формула на КАЛМОФИКС.  


Препоръчва се при: 

 • Cъcтoяния нa тpeвoжнocт;
 • Бeзcъниe;
 • Cтpec;
 • Чyвcтвoтo нa пoтиcнaтocт;
 • Уcĸopeн пyлc;
 • Нepвнocт;
 • Чyвcтвo нa oбъpĸaнocт;

Предимства: 

 • Hямa cтpaнични eфeĸти;
 • He вoди дo пpиcтpacтявaнe;
 • He пoвлиявa въpxy cъпътcтвaщa лeĸapcтвeнa тepaпия; 
 • Фopмyлaтa мy e изцялo билĸoвa и щaди opгaнизмa; Bиcoĸoeфeĸтивeн и c видими peзyлтaти зa ĸpaтъĸ пepиoд oт вpeмe; Дoпpинacя зa oптимизиpaнe нa paбoтaтa нa цeнтpaлнaтa и пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa.
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Във водата, която изтича под разтопения лед, отсъства водородният изотоп деутерий. Неговите атоми са..

2020-02-03 15:29:28

Природни тайни и 7 лесни трика за красива и здрава кожа през лятотоЖивакът скача, лятото настъпва ув..

2022-06-07 11:22:08

Вместо сложни миксове за отслабване, заложете на проста формула с гарантиран резултат Паразът за ..

2023-05-26 09:50:28

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56