▶ 10% БОНУС ОТСТЪПКА С КОД: BONUS10

11 признака на стрес

2021-06-08
99
0
Biotica
Стресът е сериозен проблем за много хора. Смята се, че дори появата на редица животозастрашаващи заболявания, като сърдечни заболявания и рак, може да бъде свързана с хроничен стрес. Разбира се, такива сериозни състояния не се развиват моментално. Но стресът може да развали благополучието „тук и сега“. Какви са видимите прояви на стрес, с които човек може да се сблъска?

Безпокойство

Тревожността предизвиква повишено освобождаване на хормона адреналин, който енергизира тялото за действие. Тревожността може да ви накара да се почувствате треперещи или да изпитате усещане за „пеперуди“ в стомаха си, и дори много по-интензивни усещания. 

Раздразнителност

Адреналинът не може да се освобождава безкрайно. В един момент количеството му в кръвта спада и приливът на енергия се заменя с празнота, раздразнителност и промени в настроението.

Липса на концентрация

Фокусирани сте върху потока от мисли, свързани със стресова ситуация, а състоянието на тревожност се подкрепя от биохимични реакции, свързани със стрес и физиологични промени, което може да затрудни фокусирането върху задачите или запомнянето на подробности.

Безсъние

Стресът може да принуди мозъка да работи активно, предизвиквайки „поток“ от мисли, което пречи на способността му да се отпуска и предотвратява активирането на центъра на съня.

Намалено либидо

За да функционира правилно либидото, човек трябва да има хормонален баланс без неврологични нарушения. При стрес хормонът кортизол води до загуба на полово влечение.

Храносмилателни проблеми

Стресът и безпокойството често могат да причинят храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените черва, диария, гадене и коремна болка. Храносмилателните проблеми често са първият признак на стрес при малките деца.

Хранителни разстройства

Хранителни разстройства като булимия и нервна анорексия също могат да показват високи нива на стрес. Храненето прекомерно или, напротив, ограничаването в храната е начин, който някои хора подсъзнателно използват, за да почувстват, че контролират нещо в живота си. Такива нарушения обаче могат да станат животозастрашаващи, ако бъдат пренебрегнати.

Хронична умора

Чувството за умора, изтощение или дори депресия може да означава прекомерен стрес. Продължителните пристъпи на стрес могат да доведат до дисбаланс в хормоналната система на организма и да причинят постоянна умора.

Мускулно напрежение 

Стресът може да се прояви като физически симптоми като мускулно напрежение на врата, раменете, главата и други области. Защо се случва това? Стресът активира естествен инстинкт „бий се или бягай“, карайки мускулите да се свиват в очакване на нуждата от бягане. Масажите и ваните могат да помогнат за облекчаване на мускулното напрежение.

Намален имунитет

Стресът има отрицателно въздействие върху цялостното здраве. В дългосрочен план хормонът кортизол може да намали имунитета. През този период хората са по-лесно изложени на настинки и други заболявания.

Чувство на паника

Пренапрежението увеличава сърдечната честота, което може да доведе до пристъпи на паника. Може да почувствате задух или да се притесните от хипервентилация. В този случай се опитайте да забавите дишането си и да се успокоите.

Познаването на симптомите на стрес е едно, важно е да разберете как да се справите с него . Ако сте открили поне един фактор, трябва да потърсите помощ. Опитайте да говорите с някой ваш близък, погледнете ситуацията от друг ъгъл и се свържете със специалист.
Сподели:

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Феноменът е деликатес номер 1 за космонавтите Ако си мислите, че динозаврите са най-старите оби..

2023-03-23 16:25:56

Край на вълчия глад, преяждането и трупането на мазниниМного хранителни добавки включват комплекси о..

2023-03-22 16:29:08

Само елита в Китай се докосвал до еликсира за красота и хормонален баланс“Кралският лечител на всичк..

2023-03-16 15:45:25

Тайната за здрав сън и свеж ум е тукБудувате с часове, а всъщност сте капнали от умора? Сънят не идв..

2023-03-15 12:58:47

Вталявате се лесно, докато тялото се пълни с енергия Строгите диети и изтощителни тренировки, с..

2023-03-14 13:12:46

Загърбете рани, бръчки и петна с чудото за съвършена кожаСвещен дар. Това е за туземците в Полинезия..

2023-03-10 15:23:38

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56

Ето го лесния път към спокоен стомах, чисти черва и красиво тялоЗапек, разстройство, киселини, тежес..

2023-02-03 10:02:48