Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Релакс по време на менопауза

2020-02-03
289
0
1-3 мин.
Релакс по време на менопауза

    МЕНОПАУЗА И ПРЕДМЕНОПАУЗА

Ако дори споменаването на думата менопауза предизвиква негативни чувства, значи е време да се вземат мерки за незабавно релаксиране. Проучвания показват, че жените, които имат предварителна негативна нагласа за менопаузата, всъщност съобщават за по-тежки симптоми от жените, които имат положителна гледна точка. 

В проучване, проведено в Университета в Пенсилвания, жените с най-високи нива на тревожност по време на менопаузата, изпитват 5 пъти повече горещи вълни, отколкото останалите. Затова управлението на стреса е от решаващо значение. Ето и някои техники за справянето с него в този период.


Повече смях

Смехът е най-доброто лекарство. Според изследователи от Университета Лома Линда в Калифорния смехът регулира хормоните на стреса, включително кортизола. Поддържането на високи нива на кортизол са свързани с излишна мазнина в корема, сърдечни заболявания, депресия и умора, а жените в менопауза са по-уязвими именно към тях. Затова всекидневният смях е препоръчителен.


Медитация

Установено е, че медитационните упражнения помагат за облекчаване на стреса. В скорошно проучване от Университета в Масачузетс жените в период на менопауза, участвали в седмичен клас по медитация, не са намалили интензивността на горещите вълни, но били по-склонни да се справят с тях. Чрез дълбокото дишане, се забавя и умствената дейност, а това може да облекчи стреса и напрежението на жените, които страдат от тежки симптоми на менопауза.


Секс

Възстановяването на сексуалния живот също е начин за понижаване на кортизола по време на менопауза. Според едно шотландско проучване както мъжете, така и жените са в по-добро състояние да се справят с различни стресови ситуации след полов акт. Сексът по време на менопауза може да облекчи симптомите, характерни за този период на жените като горещи вълни.


Редовни упражнения

Упражненията помагат за освобождаването на хормони като ендорфини, които поддържат здравословно тегло, но и за подобряване на цялостното благосъстояние. За целта минимум 150 минути седмично, независимо дали тренировките са 75 минути два пъти седмично или 30 мин. 5 пъти в седмицата, биха се отразили добре. Според проучване от Темпълския университет във Филаделфия дори 40-минутната разходка няколко пъти в седмицата значително може да намали симптомите на депресия и тревожност на жените в менопауза.


МЕНОПАУЗА И ПРЕДМЕНОПАУЗА

Менопаузата е необратимото прекратяване на функционирането на яйчниците – окончателно прекратяване на менструирането и настъпването на невъзможност за забременяване. Тя не е болест, а е част от процес на стареене при жените. Активността на яйчниците е свързана с отделянето на зрели яйцеклетки, както и на някои важни хормони като естроген. Този хормон играе важна роля за предпазване на костите, ето защо през менопаузата може да се развие остеопороза (изтъняване на костите).
Остаряването е свързано и с промени в половата система. Намаляват способностите на яйчниците да произвеждат хормони и да отделят годни за оплождане яйцеклетки. Това в крайна сметка води до невъзможност за зачеване и раждане. Жената престава да менструира.
За да се потвърди настъпването на менопаузата, при жената трябва да липсва менструация в продължение на 12 последователни месеца при липса на други причини: бременност, прием на лекарства или др. Средната възраст на настъпване на менопауза е 50-51 години.
Този процес започва с вариации в продължителността и силата на менструалния цикъл, които водят до спирането му. Преходният период обикновено се обозначава като перименопауза и често се означава като климактериум. Тя започва години преди настъпването на менопаузата и по дефиниция завършва 1 година след последната менструация.Перименопаузата може да продължи 6 и повече години. Определени болестни състояние и хирургически интервенции могат да ускорят настъпването й. Такива са оперативното отстраняване на яйчниците или матката, химиотерапия и др. Перименопаузалните симптоми са предизвикани от променящите се нива на хормони отделяни от яйчниците, какъвто е естрогенът. По време на този преход нивата на естрогените постепенно намаляват. Появяват се симптоми, като нередовен мензис, горещи вълни, нарушения на съня, промени в настроението. Настъпват и неприятни симптоми от пикочно-половата система – болка при полов контакт, сухота на влагалището, ниско либидо. По време на перименопаузата жените могат да заченат, въпреки че вероятността е много по-ниска.

 МЕНО ПРОТЕКТ е букет от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които:

  • Отлага периода на настъпване на менопауза;
  • Подходящ е за прилагане по време и след периода на менопауза;
  • Помага за безсимптомно преминаване през периода на менопауза;
  • Доставя необходимите елементи и вещества за поддържане на опорно двигателния апарат, които рязко намаляват в периода на и след менопауза и са предпоставка; за проблеми с опорно-двигателната система;

МЕНО ПРОТЕКТ МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ТУК

https://biotica.bg/meno-protect-komfort-po-vreme-i-sled-menopauza

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
bilkovi tinkturi
kozmetika
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ползвали я срещу чума, защото лекува цялото тяло Макар богатството на лечебни билки в природата д..

2023-05-09 10:55:11

А ако се е появила и хрема – тогава смесвате 1 капачка кислородна вода с чаша вода и промивате запуш..

2020-04-15 16:47:04

Мухи в очите: Защо се появяват и какво да правя?Тези естествени лекарства могат да ви помогнат да се..

2020-12-18 16:37:16

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56