Релакс по време на менопауза

2020-02-03 15:23:03
21
0
Biotica

Ако дори споменаването на думата менопауза предизвиква негативни чувства, значи е време да се вземат мерки за незабавно релаксиране. Проучвания показват, че жените, които имат предварителна негативна нагласа за менопаузата, всъщност съобщават за по-тежки симптоми от жените, които имат положителна гледна точка. 

В проучване, проведено в Университета в Пенсилвания, жените с най-високи нива на тревожност по време на менопаузата, изпитват 5 пъти повече горещи вълни, отколкото останалите. Затова управлението на стреса е от решаващо значение. Ето и някои техники за справянето с него в този период.


Повече смях

Смехът е най-доброто лекарство. Според изследователи от Университета Лома Линда в Калифорния смехът регулира хормоните на стреса, включително кортизола. Поддържането на високи нива на кортизол са свързани с излишна мазнина в корема, сърдечни заболявания, депресия и умора, а жените в менопауза са по-уязвими именно към тях. Затова всекидневният смях е препоръчителен.


Медитация

Установено е, че медитационните упражнения помагат за облекчаване на стреса. В скорошно проучване от Университета в Масачузетс жените в период на менопауза, участвали в седмичен клас по медитация, не са намалили интензивността на горещите вълни, но били по-склонни да се справят с тях. Чрез дълбокото дишане, се забавя и умствената дейност, а това може да облекчи стреса и напрежението на жените, които страдат от тежки симптоми на менопауза.


Секс

Възстановяването на сексуалния живот също е начин за понижаване на кортизола по време на менопауза. Според едно шотландско проучване както мъжете, така и жените са в по-добро състояние да се справят с различни стресови ситуации след полов акт. Сексът по време на менопауза може да облекчи симптомите, характерни за този период на жените като горещи вълни.


Редовни упражнения

Упражненията помагат за освобождаването на хормони като ендорфини, които поддържат здравословно тегло, но и за подобряване на цялостното благосъстояние. За целта минимум 150 минути седмично, независимо дали тренировките са 75 минути два пъти седмично или 30 мин. 5 пъти в седмицата, биха се отразили добре. Според проучване от Темпълския университет във Филаделфия дори 40-минутната разходка няколко пъти в седмицата значително може да намали симптомите на депресия и тревожност на жените в менопауза.


МЕНОПАУЗА И ПРЕДМЕНОПАУЗА

Менопаузата е необратимото прекратяване на функционирането на яйчниците – окончателно прекратяване на менструирането и настъпването на невъзможност за забременяване. Тя не е болест, а е част от процес на стареене при жените. Активността на яйчниците е свързана с отделянето на зрели яйцеклетки, както и на някои важни хормони като естроген. Този хормон играе важна роля за предпазване на костите, ето защо през менопаузата може да се развие остеопороза (изтъняване на костите).
Остаряването е свързано и с промени в половата система. Намаляват способностите на яйчниците да произвеждат хормони и да отделят годни за оплождане яйцеклетки. Това в крайна сметка води до невъзможност за зачеване и раждане. Жената престава да менструира.
За да се потвърди настъпването на менопаузата, при жената трябва да липсва менструация в продължение на 12 последователни месеца при липса на други причини: бременност, прием на лекарства или др. Средната възраст на настъпване на менопауза е 50-51 години.
Този процес започва с вариации в продължителността и силата на менструалния цикъл, които водят до спирането му. Преходният период обикновено се обозначава като перименопауза и често се означава като климактериум. Тя започва години преди настъпването на менопаузата и по дефиниция завършва 1 година след последната менструация.Перименопаузата може да продължи 6 и повече години. Определени болестни състояние и хирургически интервенции могат да ускорят настъпването й. Такива са оперативното отстраняване на яйчниците или матката, химиотерапия и др. Перименопаузалните симптоми са предизвикани от променящите се нива на хормони отделяни от яйчниците, какъвто е естрогенът. По време на този преход нивата на естрогените постепенно намаляват. Появяват се симптоми, като нередовен мензис, горещи вълни, нарушения на съня, промени в настроението. Настъпват и неприятни симптоми от пикочно-половата система – болка при полов контакт, сухота на влагалището, ниско либидо. По време на перименопаузата жените могат да заченат, въпреки че вероятността е много по-ниска.

 МЕНО ПРОТЕКТ е букет от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които:

  • Отлага периода на настъпване на менопауза;
  • Подходящ е за прилагане по време и след периода на менопауза;
  • Помага за безсимптомно преминаване през периода на менопауза;
  • Доставя необходимите елементи и вещества за поддържане на опорно двигателния апарат, които рязко намаляват в периода на и след менопауза и са предпоставка; за проблеми с опорно-двигателната система;

МЕНО ПРОТЕКТ МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ТУК

https://biotica.bg/meno-protect-komfort-po-vreme-i-sled-menopauza

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Стероидната билка възстановява тялото, зарежда с полова мощ и подобрява сперматаСтотици натурални ел..

2022-11-29 17:04:21

Изумителното биле е признато за едно от най-ефикасните на планетата Тайните в природата нямат к..

2022-11-16 15:28:23

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчукС чесъна сред..

2022-11-10 16:52:53

“Зеленчукът на красотата” премахвал лошия дъх и телесните зловония в Древна Гърция Като чуете з..

2022-11-08 14:16:42

Тези прости билкови отвари хранят имунитета и пестят пари в аптекатаЦветната есен е без съмнение вре..

2022-11-03 16:25:31

Тайната на красивия поглед не е в скъпите процедури и тежката козметикаГрижите за косата при дамите ..

2022-11-02 16:00:20

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Не е тайна, че много жени често страдат от цистит – особено по време на студения сезон. Често уринир..

2019-08-24 13:32:40

Постигнете баланс между хормони и килограми само с натурални средстваВсички знаем, че за едни хора о..

2022-09-12 12:16:12

Кога да започнете да се грижите за артериите? Ако никога не сте го правили, време е да побързате. Ко..

2019-08-23 11:14:00