Растенията като източници на елементи, необходими за здрави стави

2020-09-16 17:33:27
16
0
Biotica

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ - ПРИЧИНИ

Метаболитните и дегенеративни заболявания на костите и ставите, водещи до деформация на хрущялите и костната тъкан, са един от неотложните проблеми на общественото здраве по целия свят; синдром на болката; намаляване на костната плътност и здравина. Това води до фрактури, увреждане, намалено качество на живот, загуба на независимост и преждевременна смърт.
Етиологията на заболяванията на опорно-двигателния апарат е многофакторна и включва:
 • генетични и хормонални причини;
 • заболявания на вътрешните органи;
 • нарушено кръвоснабдяване и метаболизъм;
 • неправилно хранене;
 • тютюнопушене и/или злоупотреба с алкохол;
 • липса на физическа активност.

ЕЛЕМЕНТИ НЕОБХОДИМИ ЗА ЗДРАВЕТО НА СТАВИТЕ

Според експериментални и клинични данни, един от рисковите фактори за развитието на остеопороза, остеоартрит и други заболявания на опорно-ставния апарат, независимо от възрастта и пола, е дефицит на магнезий, калций, бор и силиций.
 • Най-изследваният и широко съобщаван в литературата и е дефицитът на калций. Известно е, че недостатъчният прием на калций в организма засилва отделянето му от костите в кръвта, причинява деминерализация на костите и остеопороза. 
 • При липса на други елементи, особено силиций, се измества синовиалната течност от ставите, като се утаява в тях под формата на соли и е една от причините за артрозата. Елементът, който определя гъвкавостта и еластичността на нашето тяло, е силиций. 
 • Борът може да облекчи болките в ставите и дискомфорта при пациенти с някои форми на артрит. Според едно проучване, борът позволява на организма да използва по-добре витамин D, който е отговорен за натрупването на калций в костите. Също така потвърждение за ролята на бор за здравето на опорно-ставния апарат са резултатите от епидемиологични проучвания в страни, в които питейната вода съдържа високи концентрации на този елемент. Честотата на артрит и артроза в тези страни е само 10%, докато в страните, където водата е бедна на бор, тази цифра достига 70%. 
 • Според някои проучвания магнезият изпълнява над 300 функции в организма, по-специално неговия дефицит, нарушава метаболизма на калция и хормоните, които регулират метаболизма на калция в организма, и има положителен ефект върху симптомите на предменструалния синдром и менопаузата при жените. 

ЕСТЕСТВЕНИ ИЗТОЧНИЦИ НА МИКРО- И МАКРОЕЛЕМЕНТИ

На този фон източниците на макро- и микроелементи от естествен произход придобиват специална роля в превенцията и комплексното лечение на много заболявания на опорно-ставния апарат. Традиционно в литературата се посочва морската вода като един от естествените източници на магнезий, в който магнезият е вторият най-разпространен елемент, както и водата и калта на някои езера, които успешно се използват за лечение.
 • Диетичните източници на магнезий включват тъмнозелени листни зеленчуци, бадеми и кашу (в 100 грама до 63% от дневната стойност), смокини (до 17%), грах и боб (16-28%), соя (до 22%), кафяв ориз (до 11%), просо и тъмен шоколад (до 82%). 
 • Според литературата силиций се съдържа в пълнозърнести храни, зелен фасул, кафяв ориз, кайсии, банани, кафяви водорасли, череши, стафиди, смокини, зеле и ягоди, царевица, лук, моркови, краставици, пащърнак, пшенични трици, хвощ, коприва, планинари, бял равнец и глухарче. 
 • Естествените източници на калций включват мляко, извара, сирене, черупки от яйца, зелени листни зеленчуци, глухарче и коприва. 
 • Борът, според литературата, се съдържа в гроздето, ябълките, крушите, морковите, цвекло, сини сливи, ядки, домати, бобови растения, фурми, мед, морски дарове и зърнени храни.

АРТРОАКТАЛ ПОДПОМАГА ПОДВИЖНОСТТА ПРИ СТАВНИ БОЛКИ

АРТРОАКТАЛ съчетава в себе си букет от билкови екстракти с доказани въздействия, повлияващи благоприятно ставите и ставния хрущял, подпомагат:

 • Подобряване подвижността на ставите;
 • Намаляване сковаността при движение;
 • Облекчаване болката в коленните, тазобедрените и междупрешленните стави;
 • Внасят допълнително количество калций от растителен произход в организма и съдейства за стимулиране отлагането му в костната тъкан;
 • Благоприятно въздействие на коленните и тазобедрени стави;
 • Благоприятно на междупрешленните стави на гръбначния стълб, ставите на крайниците;

Тази пълноценен букет от билки в АРТРОАКТАЛ допринася за поддържането на нормалната структура и функция на ставния хрущял, благоприятства нормалния синтез на хрущяла и образуването на колаген. Всеки от тези компоненти е показал недвусмислена полза за поддържане на естествена структура и функциониране на ставния хрущял при хора в напреднала възраст, с наднормено тегло или такива, подложени на свръхнатоварване. Приемани в комбинация, всеки един от тези компоненти усилва и допълва ефикасността на другия. Течната му форма позволява по-бързо и по-пълноценно усвояване и бързо благотворно действие.
Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Стероидната билка възстановява тялото, зарежда с полова мощ и подобрява сперматаСтотици натурални ел..

2022-11-29 17:04:21

Изумителното биле е признато за едно от най-ефикасните на планетата Тайните в природата нямат к..

2022-11-16 15:28:23

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчукС чесъна сред..

2022-11-10 16:52:53

“Зеленчукът на красотата” премахвал лошия дъх и телесните зловония в Древна Гърция Като чуете з..

2022-11-08 14:16:42

Тези прости билкови отвари хранят имунитета и пестят пари в аптекатаЦветната есен е без съмнение вре..

2022-11-03 16:25:31

Тайната на красивия поглед не е в скъпите процедури и тежката козметикаГрижите за косата при дамите ..

2022-11-02 16:00:20

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Не е тайна, че много жени често страдат от цистит – особено по време на студения сезон. Често уринир..

2019-08-24 13:32:40

Постигнете баланс между хормони и килограми само с натурални средстваВсички знаем, че за едни хора о..

2022-09-12 12:16:12

Кога да започнете да се грижите за артериите? Ако никога не сте го правили, време е да побързате. Ко..

2019-08-23 11:14:00