Остеопорозата става второто социално значимо заболяване

2020-02-05 14:22:00
11
0
Biotica

Остеопорозата представлява системно скелетно заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и променена микроархитектура на костната тъкан, водещи до повишена чупливост на костта и риск от фрактури. Здравината на костите отразява интегритета на две основни характеристики: костна плътност и качество на костната тъкан.

Характерни за остеопорозата са т. нар. фрактури, причинени от минимална травма, а именно която е резултат от намалена компресионна и торсионна издръжливост на костта. Клинично такава фрактура може да се определи, когато се появява следствие на минимална травма, като падане от малка височина (от легнало, седнало или право положение или височина по-малка от човешки ръст), както и при травма, която не е забелязана от пациента.


Костната минерална плътност е най-достъпният и най-лесен за интерпретация количествен критерий, отразяващ приноса на костните промени към общия фрактурен риск.


Три са основните групи, на които се разделят пациентите, според резултатите от измерената костна плътност. При здрави лица средната стойност трябва да бъде по-голяма от -1,0 стандартно отклонение. При лица с остеопения (намалена костна плътност) границата е по-голямо от -2,5 и по-малко от -1,0 стандартни отклонения.

При пациенти с развили се остеопоротични процеси имаме налице стойности по-малки от - 2,5 стандартни отклонения.

 • Първичната остеопороза се разделя на два типа - постменопаузална или тип 1 при жени между 45- и 65-годишна възраст. Дължи се на отпадане на яйчниковата функция. При тип 2 или сенилна проявлението е на възраст над 70-75 години. Определя се от намаления прием на калций и витамин D с храната, намалена чревна абсорбция, намалено образуване и метаболизиране на витамин D в организма. При т. нар. идиопатична или ювенилна проявите са при лица във фертилна възраст (под 45-50 години)
 • Вторична остеопороза се свързва с определени заболявания като хронична бъбречна недостатъчност, тиреотоксикоза, хиперкортицизъм, инсулинозависим захарен диабет, хронична чернодробна недостатъчност, малабсорбция, както и прием на някои медикаменти, повлияващи костната маса – глюкокортикоиди, антиконвулсанти, хипнотици, щитовидни хормони и други.

Към днешна дата около 40 % от всички жени над 50-годишна възраст са претърпели поне едно счупване. През 2000 г. остеопорозата е определена като третото социално значимо заболяване в света (след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания), с прогноза да заеме второ място през 2022 г.

Счупването на бедрената шийка води до повишение с 10-20 % на смъртността в рамките на 1 година и поне една четвърт от пациентите с такива счупвания имат нужда от продължителен престой в болнични заведения. В напреднала възраст само около 1/4 от жените имат нормална костна минерална плътност.

АКТИФИКС е от нов клас продукти – адюванти. Адювантите са продукти на натурална основа, които са предназначени да работят в съдействие със стандартните медицински похвати, в терапията на определени заболявания. Действието на АКТИФИКС е насочено към решаване на първопричината за болката, а не само временното ѝ притъпяване. С помощта на активирането на естествените сили на регенерация на организма и синергично действие на съставките, ще подпомогне да се подсили, подхрани и възстановите ставния хрущял, костните връзки и тъкани, като по този начин ще се решат  проблемите с цялата опорно – двигателна система.

ДЕЙСТВИЕ

 • Подпомагане грижата за костите, ставите и хрущялите.
 • Билковият състав притежава изразено противовъзпалително действие.
 • Подобряване състоянието на ставите и мускулите.
 • По-доброто функциониране на ставите и ставните връзки.
 • Забавяне на разграждането на ставния хрущял.
 • Благоприятно влияние за нормалното образуване на съединителна тъкан, както и за произвеждането на колаген от организма.
 • Поддържане в норма на организма при редица проблеми на костно-ставния апарат.

ПОДХОДЯЩ ЗА УПОТРЕБА

От хора страдащи от проблеми на костно-ставния апарат, като:
 • Възпалителни ставни смущения
 • Ревматоиден артрит
 • Остеопороза
 • Скованост и болки в ставите
 • Болки в коленете
 • Артрит
 • Артроза
 • Дископатия
 • Шипове
 • Счупвания
 • Дискова херния


НАУЧИ ОЩЕ ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА И АКТИФИКС ТУК

https://biotica.bg/actifix-pri-artrozi-i-oshipyavaniya

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Стероидната билка възстановява тялото, зарежда с полова мощ и подобрява сперматаСтотици натурални ел..

2022-11-29 17:04:21

Изумителното биле е признато за едно от най-ефикасните на планетата Тайните в природата нямат к..

2022-11-16 15:28:23

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчукС чесъна сред..

2022-11-10 16:52:53

“Зеленчукът на красотата” премахвал лошия дъх и телесните зловония в Древна Гърция Като чуете з..

2022-11-08 14:16:42

Тези прости билкови отвари хранят имунитета и пестят пари в аптекатаЦветната есен е без съмнение вре..

2022-11-03 16:25:31

Тайната на красивия поглед не е в скъпите процедури и тежката козметикаГрижите за косата при дамите ..

2022-11-02 16:00:20

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Не е тайна, че много жени често страдат от цистит – особено по време на студения сезон. Често уринир..

2019-08-24 13:32:40

Постигнете баланс между хормони и килограми само с натурални средстваВсички знаем, че за едни хора о..

2022-09-12 12:16:12

Кога да започнете да се грижите за артериите? Ако никога не сте го правили, време е да побързате. Ко..

2019-08-23 11:14:00