Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Как да се предпазим от коронавируса? Ето някои правила, които да спазваме по време на епидемия

2020-01-28
266
0
1-3 мин.
Как да се предпазим от коронавируса? Ето някои правила, които да спазваме по време на епидемия

  ПРИЗНАЦИ ЗА ОТСЛАБЕНА ИМУННА СИСТЕМА

  ДЕЙСТВИЕ

  ПРЕДИМСТВА

Лори Гарет (1951) е американска журналистка и авторка, която специализира в областта на научните изследвания. Носителка е на наградата „Пулицър“ за серия от публикации от 1996, в които се проследява избухването на епидемията от Ебола в Заир. Пътува из Китай и Хонконг по време на епидемията от ТОРС през 2003 година. В близък контакт е както с болните, така и с медиците. Споделя, че е деляла общи помещения с болните. Отразила е над 30 епидемии, докато е била в епицентъра на събитията, но никога не се е заразявала. 


"Появилият се в Ухан коронавирус се разпространява не само в Китай, но и в други държави по света. Това немуниемо води до паника, а в азиатската държава вече се усеща чувство за безпомощност. Въпреки че правителството предприе крайни мерки срещу разпространението на вируса, включително ограничаване на пътуванията от Пекин, все по-често журналисти и служители в сферата на здравеопазването повдигат въпроса как да предпазим себе си и семействата си, пише Гарет за foreignpolicy.com.


Според нея епидемията е можело да бъде овладяна доста лесно още преди три седмици, ако е имало по-голяма откритост, а не опити нещата да се потулят. Сега обаче е твърде късно - вирусът се разпространява по цял свят. Ваксина няма. Властите може и да се принудят да въведат същите мерки, като при тежкия респираторен синдром от 2003-а - да изолират от света цели градове, да ограничат придвижването на гражданите, за да предотвратят разпространението на заразата, прогнозира Гарет. 


Въпреки назряващата паника, съществуват прости мерки, с които можем да се предпазим не само от коронавируса, но и в повечето случаи на епидемия. Ето какви правила трябва да спазваме:


1. Когато излезете от вкъщи, носете ръкавици и не ги сваляйте, докато сте в метрото, автобуса или на публични места.

2. Ако се намирате в ситуация, в която добрите изискват да свалите ръкавиците си - например, за да се ръкувате с някого или да вечеряте, не докосвайте лицето и очите си, дори и да усетите някакво раздразнение. Дръжте ръцете далеч от лицето си. И преди да сложите ръкавиците отново, се уверете, че сте измили старателно ръцете си със сапун и топла вода, изтърквайки старателно пръстите. След това сложете ръкавиците отново. 

3. Сменяйте ръкавиците всеки ден, изпирайте ги редовно и не ги слагайте, докато са още мокри. 

4. Маските са безполезни, ако ги носите навън и не от особено голяма полза, дори когато сте в затворено помещение.  Повечето от тях са за еднократна употреба. Ако носите една и съща всеки ден, е дори по-лошо - направо отвратително, защото част от секретите в устата и носа попадат в тъканта на маската и привличат бактерии, споделя Гарет. Самата тя разкрива, че рядко използва маска по време на епидемия. Вместо това избягва тълпите и стои на разстояние от хората - поне половин метър.

"Ако някой киха и кашля, го моля да си сложи маста, за да ме предпази от евентуално предаване на инфекцията. Ако откаже, се отдалечавам на поне един метър или просто напускам помещението", казва Лори. Не се ръкувайте и не прегръщайте никого! Извинете се учтиво и обяснете, че е по-добре и за двама ви, ако не се намирате в близък контакт по време на епидемия, допълва тя. 

5. Махнете по най-бързия начин всички кърпи от кухнята и банята вкъщи и сложете по една за всеки член от семейството. Уверете се, че кърпата ще се ползва само от един човек - можете да отбележите името на този, за когото е предназначена. Инструктирайте всички у дома да не докосват чуждите кърпи. Перете ги два пъти в седмицата. Влажните кърпи са същински развъдник на вируси - настинки, грип, а също така - коронавирус. 

6. Внимавайте с дръжките на вратите. Ако е възможно да използвате лакътя си, за да си отворите, направете го. Носете ръкавици, когато натискате дръжката или измийте ръцете си моментално, след като я докоснете. Ако някой от домакинството ви се разболее, мийте дръжките редовно. По същия начин трябва да внимавате с парапетите на стълбищата, лаптопите, играчките, мобилните телефони - всички предмети, които докосвате с ръцете си. Ако докосвате само личните си вещи, всичко ще бъде наред. Наложи ли ви се обаче да вдигнете телефона на някого, да използвате лаптопа му или да делите уреди за готвене, не докосвайте лицето си и измийте ръцете си, веднага след като докоснете предмета. 

7. Ако споделяте блюдата си или сервирате в общ съд, не използвайте лъжиците и вилиците, с които се храните, за да си сипете. Предупредете децата си да не пият от чужда чаша и да не консумират нищо, сервирано в общи съдове. Уверете се, че сте сложили прибор за сервиране във всяко блюдо и сте инструктирали всекиго на масата да го използва, за да сипе в чинията си. Храната, която е в чинията ви, яжте само с личните си прибори. Мийте старателно както храната, така и чиниите и приборите. Избягвайте ресторанти с лоша хигиена. 

8. Абсолютно задължително е да не купувате, убивате и консумирате живи животни или риби, за които се знае, че може да са преносител на вируса. 

9. Когато времето го позволява, отваряйте прозорците вкъщи и на работа, за да проветрите. Вирусът не може да обитава помещения, които постоянно се проветряват. Разбира се, при лошо време е препоръчително да държите прозорците затворени. 

10. Ако се грижите за член на семейството или приятел, който е болен, винаги носете добре прилепнала маска, ако сте покрай него. Осигурете такава и за болния, освен в случаите, когато му се гади. Когато сменяте маската си или тази на свой близък, бъдете изключително внимателни - считайте, че тя е покрита с вируса и я дръжте само с латексови ръкавици. Увийте я в торбичка, запечатайте я и я изхвърлете в боклука. Докато сте още с ръкавици, внимателно измийте лицето на пациента със сапун и вода, използвайте хартиена салфетка или памук, за да го избършете, като след това го увиете и запечатате по същия начин, преди да го изхвърлите в коша за отпадъци. Носете блузи с дълъг ръкав и дрехи, които покриват цялото ви тяло, докато полагате грижи за някого, който е болен. Перете всичко, което пациента носи или до което се докосва, с гореша вода и сапун, включително чаршафи, кърпи и прибори.

Ако разполагате с достатъчно място, осигурете самостоятелна стая за болния, или поне самостоятелен кът, в който да се чувства удобно, но и да бъде отделен от останалата част от домакинството. Ако времето го позволява, дръжте отворен прозореца в отстрещния край на стаята, така че да става течение, което да преминава през мястото, на което е пациентът. Не го правете, ако навън е студено, защото така може да го разболеете още повече. 

Очаква се китайското правителство да предприеме драстични мерки през идните седмици. С разпространението на вируса драконовски мерки могат да бъдат въведени и в други държави. Но ако всеки от нас въведе тези елементарни мерки у дома, в офиса, в училище и в сградите, които посещава, можем да предотвратим разпространението на вируса. 


Вземете превантивни мерки с Имуниксин!


ПРИЗНАЦИ ЗА ОТСЛАБЕНА ИМУННА СИСТЕМА

Лошото функциониране на имунната система трудно може да остане незабелязано. Характерни са следните симптоми:

 • Често боледуване
 • Храносмилателни проблеми
 • Умора
 • Болки в ставите
 • Мускулна слабост
 • Лоша кожа
 • Алергии
ИМУНИКСИН е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм създаден по рецептурите на акад. Хлебаров. Благодарение на билковия си състав, е създаден за подсилване на имунната система и грижата за цялостното здраве на нашия организъм. ИМУНИКСИН активно спомага естественото прочистване на лимфната система и поддържане в норма на течливостта на лимфата, така че да се поддържа нужната профилактика от хронични и терминални заболявания.

ДЕЙСТВИЕ

 • Подобряване работата на имунната система;
 • Възстановяване на организма след боледуване;
 • Намаляване на умората и ободряват;
 • Подпомагане тялото при стрес;
 • Грижа за нормалната функция на вътрешните отгани;
 • Имуностимулиращо и антивъзпалително действие;
 • Стимулиране производството на „гама интерферон“ (INF-γ)

ПРЕДИМСТВА

 • Имуностимулиращо действие – съдейства за стимулиране на имунната система и борбата с инфекциите.
 • Имуномодулаторно действие – подпомага производството на естествени антитела, подобряване функциите на имунната система и поддържане на оптималните нива на действие.
 • Антиоксидантно действие – подпомага тялото да елиминира свободните радикали, които са отговорни за редица увреждания на клетките и най-честите здравни проблеми, като сърдечно-съдови нарушения и рак.
 • Антивирусно действие – наличието на гликозиди, проантоцианиди и бета ситостерол допринася за антивирусна и противовъзпалителна подкрепа на тялото. Тези алкалоиди също оказват благоприятен ефект върху паметта.
 • Противотуморно действие – благоприятства за антипролиферативна активност върху MCF-7 клетки. Също така съдейства за намаляване на риска от злокачествено израждане на здравите клетки.
 • Адаптогенно действие – подпомага поддържането на хомеостазата и устойчивостта на организма към реакции на стрес.
 • Антимикробно действие – оказва активност срещу вируси, бактерии, гъбички и други микроорганизми, способни да предизвикат заболяване.


ИМУНИКСИН МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ТУК

https://biotica.bg/immunixin-za-silen-imunitet-i-mobilizatsiya-na-kletkite

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
special
bilkovi tinkturi
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да спасим косата, преди да загубим твърде много! Всички сме усетили кошмара на есенния косопад. С..

2023-10-16 10:06:44

Постигнете баланс между хормони и килограми само с натурални средстваВсички знаем, че за едни хора о..

2022-09-12 12:16:12

Спрете кашлица, шипове и хемороиди с вкусния дар от есента  Цветната есен е тук и улиците ..

2022-10-04 13:19:01

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56