Как се пие сироп от Черен бъз?

2022-10-27 13:37:15
174
0
Biotica

Приемайте домашния еликсир за здрави дробове, стомах и сърце

Времето застудява, вирусните атаки започнаха и всички се оглеждаме за мощен имуностимулант, който да ни поддържа през сезона. Невинаги има нужда да го търсим в аптеки. Природата е щедра и мисли за нас, затова от края на лятото до старта на есента “зарежда” с плодове на черен бъз в полупланинските и равнинни райони. 

Растението от векове има славата на силен стимулатор за имунната система и ефективен лек за сериозни заболявания. Още преди векове бабите ни берели малките черни зрънца и знаели, че приемът им дава енергия, помага за храносмилането и пази от захарна болест. 
Днес билката е призната в цял свят с лечебните си свойства. Продукти на основата на черен бъз има в почти всички аптеки. За да приемаме най-доброто качество и да извлечем максимални ползи за нашата имунна система обаче, можем да си произведем ефективен илач сами в домашни условия. Приготвянето на сироп от черен бъз е лесна кулинарна задача, а продуктът има поразителен ефект за здрав организъм и е напълно безвреден за прием както от възрастни, така и от деца. 
Технологията за подготовката на сиропа е елементарна. Важното е да се използват само напълно зрели зърна от растението. В никакъв случай не трябва да бъдат зелени, защото са токсични. Същото се отнася и за листата на черния бъз. Махнете всички зелени топчета от китката, след което измийте останалите обилно под вода. Добре е да ги изсушите максимално, преди да ги редите в буркани или стъклени шишета. Ако съдът ви е с вместимост 3 литра, използвайте около 1,5 кг черен бъз и още толкова захар. Слага се ред зрънца (около пръст), който се редува с подсладителя. Плодовата пирамида завършва със захар и сместа се затваря плътно с тензух. По бабините рецепти бурканите с бъз трябва да се държат на слънце, но при по-високи температури могат да се оставят и по-тъмно и хладно място. Оставя се между 10 и 20 дни, без да се пипа. Междувременно захарта се разтваря и се получава потентен лечебен сироп. Разбърква се, прецежда се и се налива в стъклени бутилки, които се затварят плътно и съхраняват на хладно до момент на прием. След като започнете употреба и отворите шише сироп, трябва задължително да съхранявате в хладилник.

ПРИЕМ НА СИРОПА И ПОЛЗИ ОТ НЕГО

Натуралният сироп е силно необходим в период на интензивни вирусни атаки и отслабен имунитет, както и по време на боледуване за подсилване на организма. Трябва обаче да се приемат малки и добре премерени дози - половин до цяла чаена лъжица. Евентуално предозиране може да доведе до неприятни странични ефекти, затова приемайте само препоръчителните количества, особено ако е всекидневно. 
Ползите от прием на сиропа от черен бъз са много, но ще изброим най-важните:
  • Засилва имунната система - по време на боледуване от всякакви вирусни и грипни щамове приемът на натуралния илач облекчава всички симптоми - спазми, болки в гърлото, главата и мускулите, кашлица и обилна хрема. Те отшумяват значително по-бързо. Тези свойства на плода се отдават на високото съдържание на антоцианините в състава му. Паралелно черният бъз захранва още с много флавоноиди, витамини от групите А, В и С, калций, желязо и кверцетин. 
  • Грижи се за храносмилането, стомаха и червата - богатството на фибри в малките черни зрънца дава мощен тласък на нашия метаболизъм и отстранява поредица стомашни неразположения. Приемът на сиропа може да ви отърве от констипация, диария, газове или киселини за нула време.
  • Помага за отслабване - благодарение на вече споменатите мощни фибри, които забързват храносмилането, приемът на сироп от черен бъз може да ни съдейства за контрол на теглото и загуба на излишните килограми.
  • Пази от диабет - билката регулира кръвната захар и помага при много от симптомите на захарната болест.
  • Грижи се за сърцето - прием на сироп от бъз съдейства за овладяване на кръвното налягане и намалява триглицеридите в кръвта ни. Така се тялото се изчиства и от лошия холестерол.
  • Пречиства и предпазва дихателните пътища - пиене на домашния сироп ще ни помогне да пречистим както бронхите, така и синусите си от всякакви бактерии.
За подсилване на имунната система през грипния сезон Биотика разполага с топ продукти с натурални съставки. ЗИМА, ИМУНИКСИН, ИМУНИФИКС и богат избор медицински гъби от Изтока с широк набор лечебни ползи могат да се намерят на преференциални цени в онлайн магазина за естествени добавки Biotica.bg. 


Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Стероидната билка възстановява тялото, зарежда с полова мощ и подобрява сперматаСтотици натурални ел..

2022-11-29 17:04:21

Изумителното биле е признато за едно от най-ефикасните на планетата Тайните в природата нямат к..

2022-11-16 15:28:23

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчукС чесъна сред..

2022-11-10 16:52:53

“Зеленчукът на красотата” премахвал лошия дъх и телесните зловония в Древна Гърция Като чуете з..

2022-11-08 14:16:42

Тези прости билкови отвари хранят имунитета и пестят пари в аптекатаЦветната есен е без съмнение вре..

2022-11-03 16:25:31

Тайната на красивия поглед не е в скъпите процедури и тежката козметикаГрижите за косата при дамите ..

2022-11-02 16:00:20

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Не е тайна, че много жени често страдат от цистит – особено по време на студения сезон. Често уринир..

2019-08-24 13:32:40

Постигнете баланс между хормони и килограми само с натурални средстваВсички знаем, че за едни хора о..

2022-09-12 12:16:12

Кога да започнете да се грижите за артериите? Ако никога не сте го правили, време е да побързате. Ко..

2019-08-23 11:14:00