▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Хипогликемия или как да се храним при ниска кръвна захар

2022-08-16
4775
0
1-3 мин.
Хипогликемия или как да се храним при ниска кръвна захар

Ето как да се спасите от опасно слабеене, световъртеж, изтръпване на крайници и депресия

Животът с ниска кръвна захар е сериозно физическо и психическо изпитание. Диагнозата хипогликемия най-често се свърза с диабета и се появява когато болният пропуска редовно дневно хранене и изчерпва нужния запас от глюкоза в кръвта, за да може тялото да функционира на ниво. Получава се и при твърде висок прием на инсулин. Разбира се, на пазара могат да се открият продукти за нормализиране нивата на кръвната захар

Често обаче тя се оказва проблем и за клинично здрави хора. Главната причина за аномалията с кръвната захар е спазването на строга диета, абсолютен глад или системно нередовно хранене, които “изцеждат” глюкозата и оставят организма без енергия. Възможно е с хипогликемия да се диагностицират и страдащи от тежки хронични и онкологични заболявания. При тях проблемът с ниска кръвна захар възниква вследствие на употребата на специфични лекарства. При бъбречна и сърдечна недостатъчност състоянието също е чест страничен ефект. Казусът с кръвната захар се появява и при злоупотреба с алкохол, ако в тялото ни има дефицит на гликоген. 

Симптомите са лесни за разпознаване и трудно могат да се пропуснат, защото на практика сигнализират за масов блокаж на физическите и мисловните процеси. Обичайно при хипогликемия се усеща остър, направо неутолим глад. Той се комбинира с болезнено изтръпване на пръсти и крайници, както и с изключително обилно изпотяване. Често пулсът рязко се ускорява, дишането става затруднено, човек губи равновесие и ориентация, трепери неконтролируемо и изпитва тежка умора. В резултат на занижената кръвна захар започват рязко отслабване, загуба на фокус, объркване, паник атаки и депресивни разстройства. В най-тежките случаи, които касаят диабетиците, може да се стигне и до изпадане в кома. 

От хипогликемия не са застраховани и подрастващите. При децата състоянието се открива при наличие на честа нервна възбуда или подозрителна сънливост. Децата стават апатични или силно изнервени при дефицит на кръвна захар, лицата им са бледи, зениците - разширени, вечно гладни са и се случва да треперят неконтролируемо.

ХРАНЕНЕ И ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ХИПОГЛИКЕМИЯ

Контрол и превенция на ниска кръвна захар може да се осъществи предимно с правилно хранене. Диета, която засилва тялото и стимулира повишаване на нивата на глюкоза, може за дълъг период да предотврати появата на опасните симптоми.

  • Често хранене - основно правило, за да се избегне резкият спад на кръвната захар, да се съхранят мускулната маса и енергията в тялото, е честото ядене. Важно е да се хапва на всеки 2-3 часа по нещо, за да се поддържат запасите на глюкоза и да се поддържа отслабеното тяло.
  • Без сладко - сладки изделия и шоколад да се избягват поне известно време. Тук се включва консумацията и на тестени сладкиши, защото гликемичният им индекс е висок.
  • Заложете на въглехидрати в храненето - Менюто с протеини е важно за насищане на тялото с енергия. Риба, ориз, варива, яйца и млечни изделия са важни елементи на здравословното меню.
  • Ядки - те са гарантиран източник на енергия, За препоръчване  да се ядат сурови. Особено полезни при проблем с кръвната захар са бадемите.
  • Хляб - само пълнозърнест, белият трябва да се избягва.
  • Сладки, а не бели или червени картофи - сладкият вариант е с по-нисък гликемичен индекс (GI), който е най-важният показател за това дали даден продукт трябва да присъства в храненето на страдащи от ниска кръвна захар.
  • Плодове и зеленчуци - присъствието на определени плодове и зеленчуци, богати на фибри и флавоноиди, може да помогне за овладяване на кризите. Препоръчват се авокадо, спанак, артишок. Добра идея за закуска са овесените каши с плодове, подправени с канела.
  • Набавете си хром - дали чрез продукти в храненето или чрез добавки, поддържането на добри нива хром в организма е жизненоважно при диабетици и хипогликемици. Смята се, че елементът има ключова роля за овладяване на симптомите, свързани с рязко понижаване или покачване на теглото, нередовен апетит и аномалии при кръвната захар.

Генералните промени в начина на храненето са важни, за да поддържаме здравословно нивото на глюкоза в кръвта. При все пак случила се гликемична криза с тежка симптоматика и особено при страдащите от диабет хора, е важно винаги да има под ръка 15 гр бърз въглехидрат (лъжица захар или мед, сладък плодов сок) и да го изконсумират, веднага щом усетят кризата. 

Когато борим ниска захар при деца, се изписва различен режим на хранене според зависи от причината за възникване на състоянието. Наложително е в случая тежката си сума да каже експерт. 

В битката с хипогликемията освен правилното хранене на помощ могат да дойдат и много природни дарове. С натурални продукти можем да оздравим тялото и да поддържаме здравословна кръвна захар и енергия. 

Гликофикс от Биотика съчетава силите на естествени илачи и витамин С за подпомагане на транспорта на глюкозата до мускулната тъкан, действа превантивно при диабет тип 1 и 2, контролира симптомите при проблем с кръвната захар. Гъбите Майтаке при диабет тип 2,  регулират нивата на квърната захар и подпомагат редуцирането на телесното тегло.

На преференциални цени в онлайн магазина Biotica.bg се предлага също комплексния натурален продукт Диабексин, както и чудото на Изтока - Майтаке. 


Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
magazin
special
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Информацията, с която разполагат учените за новия щам на коронавируса, който атакува първо в Китай, ..

2020-02-03 15:19:58

Без дъвки, лепенки и хапчета от аптеката - убийте тютюневия глад с тайна от природата Началото ..

2023-01-16 16:26:04

В живота на жената съществуват няколко събития, които повишават риска от поява на уринарна инконтине..

2020-04-03 13:31:25

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56