Подарък при поръчки над 150 лв.

Ето защо (не) трябва да спим следобед

2023-09-11
737
0
1-3 мин.
Ето защо (не) трябва да спим следобед

Полезна ли е наистина дневната дрямка за нашето здраве - вижте фактите

У нас следобедният сън се свързва предимно с времето, когато сме пребивавали в ясла или детска градина. Приет е също като мярка за отмора на възрастните хора. Дневната дрямка обаче не е част от националната ни здравна и житейска култура. А в много държави по света (особено на Изток) сънят в следобедните часове е задължителна част от дневната рутина дори през делничните дни. За да не се лишават заетите, работодателите измислят такава организация на работния процес, която да предвижда време и място за отмора.

Доколко обаче е полезно да се спи през деня? Важно ли е за нашето здраве? Добре ли е да го направим свой навик и по колко сън можем да си позволим в следобедните часове? Предстои да получим отговори на тези въпроси.

  • Освежава ума - дрямката следобед може да помогне за презареждане на изтощения ум. Доказано е, че когато спим, наученото се натрупва и образува нашата памет. Заспивайки, ние даваме време на мозъка да организира постъпилата информация, което разтоварва напрежението и дава възможност да се ободри. Научни изследвания показват недвусмислено, че дори 10 минути сън през деня помагат да повишим своите концентрация, производителност и ефективност на работното място и у дома.
  • Подобрява настроението - дрямката в следобедните часове успокоява тялото и разтоварва стреса.
  • Заздравява сърцето - едни от най-тежките сърдечно-съдови заболявания на планетата на практика отсъстват в държави, възприели редовната “сиеста” като част от културата си на живот. Спящите до половин час на ден три пъти в седмицата например е малко вероятно да страдат от коронарна (исхемична) болест на сърцето. Смята се също, че дрямката успокоява значително учестения пулс и повишеното кръвно налягане.
  • Помага за отслабване - дори кратък сън следобед оказва чудно влияние върху метаболизма след събуждане. Проучвания показват, че той се ускорява с до 30 %! Това е чудесна предпоставка за раздяла с излишните килограми и стомашно-чревните неразположения.
  • Намалява риска от депресия и психотични състояния - невероятно, но факт - и само 10-на минути дневно да разтоварите тялото си със сън, се оказвате почти застраховани от изпадане в тежки психични състояния и депресия. Стресът и тревожността от ежедневието също се тушират с кратко дремване. 
  • Повишава издръжливостта - следобедната дрямка е силно препоръчителна за атлети и активни спортисти. Кратката отмора през деня доказано подобрява двигателните им възможности и увеличава тяхната издръжливост.
  • Може да подобри нощния сън - бързата следобедна дрямка може да ви помоген да спира по-добре нощем. Може да прозвучи като нонсенс, но ако е с контролирана продължителност, сънят през деня може да успокои тялото и мозъка и така да помогне не само да изкараме до часа за заспиване вечер, но и да го дочакаме без преумора и прекомерни напрежения - два фактора за системно безсъние
  • Разкрасява - всички знаем, че редовният сън помага на кожата ни да запази своите младост и свежест. Намалява бръчките и несъвършенствата.
  • Повишава имунитета - честите кратки дрямки през дните помагат на организма ни да повиши защитните си сили.
  • Замества кофеина - ако нямаме време за почивка и сме изморени, пием кафе. Изследвания обаче доказват, че ободряващият следобед сън (между 10 и 30 минути) премахва нуждата от кофеин. 

! Макар да има много плюсове, следобедният сън невинаги е супер полезен за здравето.

Първо, трябда се контролира неговата продължителност. Според учените всяко дневно спане за повече от половин час има шанс да се отрази негативно върху менталното и физическото ни състояние след събуждане. Сигурно сте го изпитвали - “тежка” глава, неориентираност, силно главоболие, мускулни болки и ужасна обща умора след дрямката следобед. Дължи се на “преспиване” - сънят е продължил твърде дълго и е позволил да изпаднем в дълбоката му фаза, без да имаме достатъчно време да я довършим както през нощта. Това поставя тялото и ума ни под контрола на т.нар. “сънна инерция”, която ни тормози и не позволява да функционираме адекватно.

Затова, ключът е в баланса - подремвайте за кратко (ако трябва - навийте будилник) с цел да запазите сили и концентрация, а не да компенсират нощния си сън през деня. Грешката би била фатална за физическото и менталното ви състояние.

Летните следобедни горещини са идеално време да включим кратката дневна дрямка в своя режим.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
special
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво знаем за билката котешки нокът и ползите й?Котешкият нокът е много добре позната билка още от ..

2019-12-13 09:52:10

Стресът е сериозен проблем за много хора. Смята се, че дори появата на редица животозастрашаващи заб..

2021-06-08 17:26:28

Възможно ли е да се балансират хормоните с диета?Предлагаме списък с ефективни продукти за поддържан..

2020-12-11 13:24:46

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Последното откритие на съвременната фитотерапия е продуктът Голфикс за разграждането на жлъчни камън..

2019-05-22 14:07:15

Хранителната добавка Гликофикс е резултат от множество клинични проучвания върху екстракти на растен..

2019-06-18 12:49:06

Има два начина да бъдеш незабравим в секса. Да се представиш страхотно и да побъркаш от удоволствие ..

2019-06-27 13:36:49

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56