Сърцето и стомаха си можем да излекуваме само с вкусния плод
Започна юни и въздухът ухае на ягоди. Любовта към красивия плод, който считаме за символ на романтика, любов и еротика, датира от най-дълбока древност. Патрициите (аристокрацията) в Древен Рим се прекланяли пред ягодите като дар от Венера (богинята на любовта) заради формата (подобна на сърце) и опияняващия аромат, който притежавали. Тъй като били скъпи и привилегия само на елита, ароматният червени плодове започнали да се консумират селективно - когато някой има мигрена, хронична умора, депресия, а при дамите от висшето общество - при урогенитални инфекции. С годините природното изкушение се оказало с облекчаващ ефект и при стомашно-чревни неразположения след обилните угощения на римските аристократи.
Славата на вкусните пролетни дарове се пренасяла във времето, като всяка народна медицина ги ползвала за нови и нови цели. По нашите ширини например, ягодите масово са употребявани за отстраняване на кожни дефекти - премахване на петна, бръчки, екземи и възстановяване след изгаряния и други наранявания. Рецептата е лесна: събират се пресни ягоди и се намачкват хубаво с вилица до получаване на пюреобразна смес, която нанасяме директно върху деликатната област по лицето и тялото. Резултатите са смайващи - до няколко седмици неравностите, петната, обривите и раните изчезват. Екипи от учени специално изследват действието на ягодите при атопичен дерматит - едно от най-упоритите кожни заболявания. Оказва се, че всички, подложени на изследването, били излекувани след 10 седмици при прием на едва 18-30 мг. ягодова есенция на ден. Изследователите отдават лечебното въздействие върху кожата на пектина, който се съдържа в есенцията на плода, и потиска имуноглобина.
Разбира се, ягодите имат още много разнообразни приложения в полза на нашето здраве. Ето при какви проблеми може да ползваме вкусните плодове за лек, вместо само за деликатес:
- Стомашно-чревни болести - високото съдържание на пектин, органични киселини и семената спомагат за облекчаване на синдрома на мързеливите черва, защото имат подчертано лаксативен ефект. В резултат храносмилането и метаболизмът се подобряват чувствително. Най-ефективно за тези цели е да се приема запарка от листата или корените на ягодите, или чай от лечебния плод.
- Чистят кръвта - понижават драстично нивата на лошия холестерол и мазнините в кръвта. Ефектът е широко проучван в медицината.
- Понижават кръвната захар и помагат за отслабване.
- Защитават сърцето от тежки заболявания - приемът на ягодови чайове и отвари може да спаси сърцето ни от инфаркт, инсулт и атеросклероза. Високото съдържание на антиоксиданта кверцетин в плодовете, в комбинация с изобилието на полифеноли, укротяват учестения пулс, намаляват кръвното налягане и са активна натурална превенция на дълга поредица от сърдечни заболявания.
- Ценни за бременни - ягодите са съкровищница за фолиева киселина, която бременните трябва да приемат във високоусвоима форма особено през първия триместър на бременността.
- Намаляват киселинността в урината - препоръчват се при пробеми с жлъчката и бъбреците, действат диуретично, болкоуспокояващо и отпускащо.
- При инфекции и вирусни заболявания - запарка от ягодови листа се препоръчва при всякакви възпалителни процеси в тялото.
- Подобрява функциите на мозъка - счита се, че ягодите забавят стареенето на клетките и поддържат мозъчния тонус. Успокояват нервната система при свръхнапрежение, депресия и паник атаки.
Нуждаете ли се от още доказателства? Ягодите са дар за всички сетива с ценни ползи за здравето. Заредете още днес - за хапване, запарка или мехлем, вие решете.