▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Добро или лошо е палмовото масло? 10 мита

2021-05-18
1778
0
1-3 мин.
Добро или лошо е палмовото масло? 10 мита

Палмовото масло влезе в обичайната диета в древен Египет. 

Изминаха повече от сто години и днес палмовото масло се използва заедно с други растителни масла - соя, слънчоглед. 
Големите производители на продукти и козметика закупуват хиляди тона от този продукт всяка година. 

Какви са неговите ползи и вреди? 

Какво представлява палмовото масло в храните?

Хранителната индустрия обикновено използва евтино хидрогенирано палмово масло.
Производителите по всякакъв начин „прикриват“ тази съставка под безвредни или неразбираеми за обикновения човек определения:
 • Растителни мазнини (без конкретно име);
 • Олеин;
 • Палмов олеин;
 • Олеинова киселина;
 • Стеарин;
 • Стеаринова киселина;
 • Естери на мастни киселини;
 • Палмитинова киселина;
 • Токотриенол;
 • Хидрогенирани мазнини;
 • ZMZH е заместител на млечната мазнина.

Ползите от палмовото масло

 • Когато се използва правилно, палмовото масло има положителен ефект върху човешкото здраве;
 • Активните вещества, съдържащи се в растителния продукт, стимулират когнитивните процеси и подобряват мозъчната дейност;
 • Палмовото масло се предписва за предотвратяване на липсата на витамини А и Е;
 • Съдържа голямо количество токотриеноли, които имат мощни антиоксидантни свойства;
 • Витамините и ценните съединения на палмовото масло предпазват полиненаситените мазнини от разграждане;
 • Тези сложни биохимични процеси са необходими за защита на клетките на кората на главния мозък, за предотвратяване на удар и на свързана с деменция.

Приложение в козметологията

Палмовото масло е един от най-популярните продукти, използвани в производството на продукти за грижа за красотата. Той е част от омекотители, предназначени за лечение на суха, уморена кожа. Палмовото масло премахва лющенето на повърхността, овлажнява и подхранва най-дълбоките кожни слоеве.

Мастните киселини на маслените плодове на палма имат сложен ефект върху кожата:

 • Те се тонизират;
 • Подхранват;
 • Повишава еластичността на еластиновите и колагеновите влакна;
 • Изглажда бръчките;
 • Подмладяват.

Палмовото масло, както и много други екзотични храни, е заобиколено от митове, които не са верни. Нека разберем някои от тях:

 1. Палмовото масло е много вреден продукт. Развитието на един или друг патологичен процес може да бъде предизвикано от палмово масло или всякакви растителни мазнини със значителен излишък от препоръчаните дози. Всякакви крайности водят до негативни последици. Многократното нагряване на палмово масло при температури над 200 ° C води до отделяне на вредни глицидилови етери. Тези канцерогени се образуват при обработката на червено месо - свинско, говеждо или агнешко .
 2. Палмовото масло е причина за рак. Според заключението на Европейската агенция за безопасност на храните, всички растителни масла по време на термична обработка отделят опасни канцерогенни вещества. Не е установена обаче пряката връзка на глицидиловите етери с появата на онкологични процеси. За безопасност растителните мазнини се почистват внимателно по време на производствения процес. В резултат на това съдържанието на канцерогенни съединения в крайния продукт е минимално. 
 3. Палмовото масло се абсорбира слабо от организма. Под въздействието на храносмилателни ензими, разграждането на палмовото масло се случва в червата. Процесът на храносмилане не се различава от разграждането на други растителни мазнини. Крайните продукти на асимилацията са глицерин и мастни киселини.
 4. Всички растителни масла са здравословни. За готвене трябва да се предпочитат ненаситените мазнини. Диетолозите препоръчват използването на маслиново, царевично, рапично или слънчогледово масло за увкусяване на готови ястия. Тези масла не са подходящи за пържене на храна. За пържене, печене са подходящи фъстъчено, кокосово, сусамово масло. Температурата на горене на тези видове масло е доста висока, поради което по време на термичната обработка не се отделят вредни вещества. Храната не променя естествения си вкус по време на обработката.
 5. Палмовото масло съдържа трансмазнини. Транс- мазнините са опасни съединения, които не се намират в палмовото масло. Вредното въздействие на транс-мазнините е изместването на ценни мастни киселини извън клетъчните мембрани на молекулярно ниво. В резултат на това има блокиране на ензимите, нарушение на клетъчното хранене.
 6. В магазините под прикритието на храната продават техническо палмово масло. Най-глупавото твърдение, което не е вярно. Производството, транспортирането и съхранението на ядливо палмово масло се извършва в съответствие с международните изисквания за безопасност. Неспазването на правилата води до забрана за продажба на продукти и отговорност в съответствие със закона.
 7. Палмовото масло не е необходимо за хората. Червеното палмово масло съдържа вещества, необходими за нормалното функциониране на организма: Коензим Q10; Каротеноиди; Токофероли;  Токотриеноли;  Полиненаситени мастни киселини - омега 3.6;  Витамин В4; Витамин Е.
 8. Палмовото масло се получава от стволовете на палмите. Това може да заяви човек, който не познава и не разбира процеса на получаване на продукта. Суровините за получаване на палмово масло са плодовете на маслената палма. Маслото се получава от пулпата или от ядките на плодовете. Продуктът, получен в по-южните ширини, има по-висока концентрация на наситени мастни киселини.
 9. В стомаха палмовото масло придобива пластелинова текстура и блокира тялото отвътре навън. Храносмилателната система превръща палмовото масло в емулсия. Храносмилането на продукта е същото като всяка друга храна. Безопасният дневен прием на палмово масло е 10 ml.
 10. Палмовото масло е забранено в няколко държави. Напротив, палмовото масло е одобрено за консумация и производство във всички страни по света. Няма забрани за използването му! Палмовото масло е най-разпространената растителна мазнина. Делът на употребата му е повече от 58% от общата консумация на всички растителни масла.
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Първите симптоми на различните видове рак, са различни. Но, най-лошото нещо, което може да направите..

2019-12-09 15:40:44

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията и е най – голямата ендоĸринна жлеза в човешкия ..

2019-12-05 13:22:49

Жлъчният мехур, макар и малък, е много ценен орган! Подобно на други органи, той играе незаменима ро..

2021-02-23 10:29:52

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56