▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

6 стратегии за облекчаване на безпокойството

2020-07-26
676
0
1-3 мин.
6 стратегии за облекчаване на безпокойството

Безпокойството е добре известно състояние на ума и според специалистите всеки от нас ще го изпита в определен момент от живота си – по време на важно житейско събитие, пред прага на голяма промяна или важно решение. При някои безпокойството ще идва по-често, но бързо ще отлита, при други може да бъде истинско изтезание и да създава усещането, че контролира целия им живот.

От положителна гледна точка безпокойството е "червен сигнал", който ни казва, че нещо не е наред и изисква незабавното ни внимание.

Много от нас са в състояние самостоятелно да се справят с дискомфорта на безпокойството без външна помощ, но други може да се нуждаят от съвети и напътствия, за да се научат как да се справят с умствения и физически дискомфорт и да придобият знания и умения за справяне.


Предлагаме ви 5 стратегии, които ще ви помогнат по-лесно да се справите с безпокойството.


Променете тревожните мисли

Научно доказано е: по-голямата част от нашите мисли са негативни и ирационални. Може да мислите, че предстои да се случи нещо много лошо и дори измислите доказателства за тази прогноза без притесненията ви да имат абсолютно никаква реална основа. Може би толкова сте свикнали с подобен начин на мислене, че всякакъв друг ви се струва чужд и наивен. Но е време да осъзнаете грешката си и да започнете да подлагате на съмнение обичайните модели, които захранват вашето безпокойство.

Запитайте се дали действително има реални причини за вашите тревожни мисли, колко вероятно е това, от което се страхувате, всъщност да се случи, в състояние ли сте да визуализирате по-положителен резултат?


Идентифицирайте негативните мисловни модели, които пораждат у вас тревога, страх и безпокойство

Бъдете внимателни, когато правите преценка на случилото се – само в черни нюанси ли го виждате и защо, ако е така, какво в случилото се е толкова трагично и безнадеждно. Дайте си сметка, че по всяка вероятност преувеличавате негативните страни на ситуацията и намалявате положителните. Осъзнайте, че извличате грешни заключения въз основа на неточни, непълни и неубедителни доказателства.

Осъзнайте склонността си винаги да предвиждате катастрофални резултати, като по този начин сами саботирате шансовете за благоприятен край. Твърдо оспорвайте предварително начертания сценарий, че ще бъдете унижени, критикувани и осъждани, и си дайте кураж, че можете да се справите с всичко, защото сте по-силни от страховете си.


Култивирайте оптимистичното мислене

Мислете за цялостната картина – за вас като личност и живота ви, а не за дребен щрих от нея – моментното ви притеснение или проблем. Вие и животът ви сте много по-големи от страховете, които имате, от моментните ви тревоги и притеснения. Припомнете си колко много трудности сте успели да преживеете и се ръководете от мисълта, че ще успеете да се справите и в тази ситуация. Вярвайте в себе си и навреме улавяйте песимистичните мисли, за да ги трансформирате в оптимистични.

Създайте си мисловна стратегия, която да ви помага да излизате от трудни ситуации, а не да блокира способностите ви да разрешавате проблемите си. Отдавайки се на своите отрицателни мисли, ние губим умението си да анализираме проблема си и да създадем план за неговото решаване, което означава, че ние самите саботираме успеха си. За да се справите с дадена трудност, първо трябва да се освободите от отрицателните мисли и да погледнете проблема си отстрани – така няма да се чувствате безсилни и бързо ще си върнете контрола над ситуацията. Мислете за проблемите си като за нещо временно и подлежащо на промяна, а не като на дългосрочна и постоянна перспектива.


Изчакайте

Дайте почивка на мозъка си. Може да медитирате или да се разходите сред природата. Почивката и свободното време са от съществено значение за пълноценния и балансиран живот. Ако това ви е чуждо, е време да започнете да планирате своите почивки в седмичния си календар. Йога, слушане на музика, хоби - всичко, което е в състояние да спре мисловния поток, е от полза за равновесието и здравето ви. Разбира се, избирайте внимателно храната си, движете се редовно, спете достатъчно – поддържайте добро своето здравословно състояние. Обратното на това – вредните храни, липсата на движение, чист въздух и лошият сън водят до умора, заболявания и стрес, които са още една предпоставка към живот, обсебен от тревожни мисли.


Създайте кутия с инструменти при безпокойство

Психологът Абигейл Бренър е създала терапевтичен "инструментариум” за справяне с безпокойството. Някои от тези средства могат да послужат и на вас:

Използвайте миналия си опит: когато почувствате, че безпокойството е на път да обсеби мислите ви, опитайте се да си припомните дали сте попадали преди в подобна ситуация, как сте се справили тогава, катастрофални ли са били последиците за вас, припомнете си, че сте се справили и се уверете, че ще се справите пак. Така ще изградите по-добра реалност въз основа на своите минали преживявания и опит.

Дори да сте наистина отчаяни, запитайте се в състояние ли сте да предвидите и визуализирате по-добър изход от проблемната ситуация. Действайте! Само така ще се предпазите от разболяващите негативни мисли: това може да включва разходка, медитация, слушане на музика, спортуване, разговор с приятел – на практика всичко, което може да промени фокуса на вниманието ви. Разчитайте на това, което знаете от миналия си опит – това ще ви даде спокойствие и увереност, че можете да се справите.

Контролирайте физическите симптоми на безпокойство – сред тях са бърз сърдечен ритъм, изпотяване, изтръпване и дори страх от излизане от дома. Можете да се справите с тях с различни техники – медитация, серия от дълбоки вдишвания и издишвания и всеки друг вид метод за релаксация.


Изберете си хоби и го практикувайте редовно

Вижте кои са най-полезните занимания, помагащи за облекчаване на безпокойството:

 • писане в дневник или рисуване;
 • гледане на интересен сериал или четене за удоволствие;
 • спорт или разходка навън;
 • занимания, изискващи присъствието ви в настоящия момент (по време на които да не можете да мислите за нищо друго);
 • включване в различни курсове.

На пазара ще намерите огромно разнообразие на продукти, които обещават успокояване и антидепресивно действие. Сред тях  се отличава РЕЛАКСАН с уникалното си действие:

 • Няма странични ефекти;
 • Не води до пристрастяване;
 • Не повлиява върху съпътстваща лекарствена терапия;
 • Формулата му е изцяло билкова и щади организма;
 • Специално разработените желатинови капсули се приемат лесно;
 • Високоефективен и с видими резултати за кратък период от време;
 • Допринася за оптимизиране на работата на централната и периферната нервна система;

ДЕЙСТВИЕ

 • Успокоява и тонизира, редуцира страничните въздействия от стреса, подобрява съня и общото психическо състояние;
 • Намалява възбудимостта на нервната система;
 • Има изразено антидепресивно действие;
 • Действа терапевтично при неврози;
 • Оптимизира работата на централната и периферната нервна система;
 • Оказва благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания;
 • Спомага за поддържане качеството на съня, като регулира ритъма на бодърстване и сън;
 • Подходящ при нощен тип работа или при часова разлика;

СИМПТОМИ ПРИ, КОИТО ПРЕПОРЪЧВАМЕ РЕЛАКСАН:

 • Разстройства на съня
 • Състояния на тревожност
 • Безпокойство и висока тревожност
 • Безсъние
 • Стрес
 • Чувството на потиснатост
 • Ускорен пулс
 • Нервност
 • Чувство на обърканост
 • Алкохолизъм
 • Мускулни и ставни проблеми
 • Болки от различен характер (вкл. главоболие)


ПОРЪЧАЙ РЕЛАКСАН ТУК

https://biotica.bg/relaxan-borba-s-depresiyata-bez-privikvane

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
magazin
bilkovi tinkturi
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Когато наближат сезони на по-мрачно и дъждовно време никога не е излишно да се „презаредите“ допълни..

2021-10-05 15:15:55

1. Какво представлява диабетната нефропатия?Диабетната нефропатия представлява увреждане на бъбречни..

2020-01-03 14:10:19

Вижте формулата за успех без лекарства Шокиращият ръст на злокачествени, хронични, дегенеративни ..

2023-06-06 09:10:41

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56