▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Задна хрема - лечение при деца и възрастни

2020-01-30
60893
0
1-3 мин.
Задна хрема - лечение при деца и възрастни

Алтернативно лечение на задна хрема

Задна хрема или медицинското състояние 'постназална секреция' е при отделяне и натрупване на слуз в задната част на носната кухина.

Задна хрема - анатомия

Слузта може да бъде бистра, тънка или другата крайност, гъста и лепкава, жълтеникава или зеленикава.Допълнителни симптоми включват дрезгавост, раздразнение или болка в гърлото, кашлица, конгестия, затруднено преглъщане и други.
Характерно за състоянието е, че липсва секреция от носа и това може да забави значително установяването на проблема.
Постназалната секреция е в резултат на промяна в производството на слуз, което може да бъде провокирано от вирусна или бактериална инфекция, алергии или замърсяване на въздуха или студен въздух.

Природни средства срещу задна хрема при деца

Симптоми на настинка при децата обикновено е хрема с отделяне на бистър, воднист секрет, последвано от болки в гърлото или кашлица.
Задна хрема - вдишване на топли пари в банята
След няколко дни секрета става по-гъст, плътен и жълтеникав или зеленикав. Натрупването на секрет в задната част на носната кухина предизвиква упорита кашлица, особено, когато детето е легнало.
Хроничната постназална секреция е тази, която продължава повече от два месеца и често е свързана с алергии, хроничен синузит или гастроезофагеална рефлуксна болест. Някои структурни особености или лекарства могат да допринесат за повишената секреция на слуз.
Понякога, децата развиват това състояние при наличие на чуждо тяло в носа, което е останало незабелязано. Ако не се лекува, хроничната постназална секреция при деца може да предизвика хронична кашлица, болки в гърлото, дрезгав глас и проблеми с храненето.
Препоръчваните при това състояние медицински препарати са разни деконгестанти и антихистамини, временно облекчаващи състоянието, но не лекуват причината. Съсредоточете се върху стимулиране на имунната система на детето и да му осигурите почивка у дома.

За да облекчите състоянието му, опитайте някои от следните методи:

 • Стъпка 1. Заведете детето на преглед при отоларинголог (специалист по заболявания уши, нос, гърло, съкратено УНГ), за да определи вероятната причина за симптомите при Вашето дете. Посредством изследването, той може да открие структурни аномалии, попаднали чужди тела, инфекция и други причини. Ако лекарят не може да открие конкретната причина, трябва да положите усилия да потиснете симптомите в максимална степен.
 • Стъпка 2. Използвайте физиологичен разтвор за изплакване на носа на детето, за да подпомогнете разреждането и отделянето на слузта. Може да правите това 2 до 4 пъти на ден, с помощта на спрей или ампули, за да поддържате оптимална влажност на лигавицата. Не забравяйте, винаги след избърсване на носа на детето, да нанасяте вазелин или друго успокояващо мазило за кожата около носа, за да я предпазите от изсъхване и напукване.
 • Стъпка 3. Предлагайте на детето допълнително количество течности, за да подпомогнете изтъняването на слузта и да се предотврати обезводняване. Избягнете диуретични лекарства и газирани напитки.
 • Стъпка 4. При хроничен бактериален синузит е нужен продължителен курс на лечение с антибиотици, предписани от специалист.
 • Стъпка 5. Потърсете и елиминирайте всички потенциални алергени от дома си, в случаите, при които постназалната секреция е с доказан алергичен компонент. Често това са стайни растения, домашен прах, плюшени играчки, ароматизатори, стари одеяла и други.
 • Стъпка 6. Повдигнете горната част на леглото на детето с най-малко 15 см, избягвайте да храните детето непосредствено преди лягане и избягвайте храни, които влошават симптомите (мляко и млечни продукти). Тези мерки може да са от голяма полза в случаите, когато постназалната секреция е свързана с киселинен рефлукс.
 • Вдишване на топли пари. Пуснете гореща вода в банята, за да се образува пара и оставете детето да стой вътре поне 15 минути. Ще забележите, че секрецията от носа ще се усили - накарайте детето да издуха силно носа, за да отстрани секретите. Може да използвате студен или топъл парен овлажнител в стаята за спане, за да получите подобен ефект. Ако използвате такива, не забравяйте да ги почиствате редовно, за да предотвратите развитие на бактерии в тях!
 • Хомеопатия. Хомеопатията е ефективен начин за справяне с постназалната секреция, включително и при деца. Добре известно е, че средствата за терапия в хомеопатията трябва да бъдат внимателно подбрани и съобразени от опитен специалист-хомеопат в зависимост от индивидуалните особености и симптоми.

Някои от най-полезните хомеопатични продукти са:

 • Хидрастис канаденсис - подходящ за случаите на гъсти и лепкави секрети, които се стичат по задната стена на гърлото и предизвикват непрекъснато дразнене и кашлица. Обикновено отделящата се слуз е жълтеникава. При деца, такива секрети стават причина за внезапна кашлица през нощта и опити за отхрачване, а дори и повръщане.
 • Калиум бихромикум - подходящ е при обилни, гъсти, зеленикави секрети, съпроводени от силна кашлица и възпаление на синусите.
 • Коралиум рубрум - подходящо е за случаите на обилно количество секрет от носа с кашлица и отделяне на голямо количество слуз. Наред с това, може да се наблюдава и суха и спастична кашлица.
 • Фитолака - подходящ при обилна секреция, предизвикваща постоянно желание за преглъщане с болки в гърлото или ушите, особено при преглъщане.
 • Цинабсин - представлява комбиниран хомеопатичен препарат, който се препоръчва при случаите на хронична задна хрема с гъсти секрети. В острите случаи може да се дава до 6 таблетки на ден, разделени през няколко часа.

Природни средства срещу задна хрема при възрастни

Сред най-препоръчваните средства и техники са:
 • Вдишване на топли пари. Вдишването на топли пари по време на гореща вана помага за овлажняване и отпускане на лигавицата, което прави секрета по-лесен за отделяне.
 • Гаргара със солена вода. В чаша топла вода поставете ½ чаена лъжичка готварска сол и правете гаргара с разтвора. Това ще почисти лигавицата и ще намали секрецията. Правете в продължение на 2-3 дни, по няколко пъти на ден.
 • Овлажнител за въздух. Овлажняването на лигавицата е особено полезно при случаите, в които постназалната секреция е свързана с проблем в синусите. Често зимните условия предизвикват увеличена секреция на лигавиците на дихателните органи. Вдишването на влажен въздух разрежда слузта и помага за справяне с проблема. Може да използвате инхалатор или просто да застанете над съд с изпаряваща се вода по познатия начин. За още по-добър ефект, поставете в съд с вода ½ чаена лъжичка канела, 2 и ½ чаени лъжички мащерка и 1 чаена лъжичка сол. Оставете да заври, отстранете от котлона и вдишвайте отделящите се пари с кърпа над главата. Не вдишвайте парите, ако са твърде горещи, тъй като може да причинят изгаряне на лигавицата на носа!
 • Сода. Смесете 1 чаена чаша топла вода, 1 чаена лъжичка сол и щипка сода за хляб. Вземете една спринцовка и впръскайте от сместа в ноздрите. Наведете главата си последователно на всички страни, след което издухайте носа си. Повторете 3 или 4 пъти във всяка ноздра. Повтаряйте 4-5 пъти на ден при наличие на постназална секреция и 2 пъти на ден, за да предотвратите повторна поява. Впръскването или накапване на готов физиологичен разтвор е подходяща алтернатива. Помага за разреждане на слузта и я прави по-лесна за издухване през носа или преглъщане.
 • Чесън. Чесънът е билка с мощно антибиотично действие. Той помага за намаляване на повишената слузна секреция, предпазва от инфекции и насърчава бързото възстановяване. Настържете 3-4 скилидки чесън и ги запържете с масло за 1 минута. Смесете с топло мляко и пийте два пъти на ден, в продължение на няколко дни. Друг вариант е да дъвчете малко парче чесън по няколко пъти на ден. Алтернатива е да приемате чесън под формата на добавка
 • Джинджифил. Джинджифилът е естествен деконгестант и притежава антивирусни, антибактериални и отхрачващи свойства. Помага за намаляване на производството на слуз и подпомага нейното отделяне. Освен това е от полза и при случаи на възпалено гърло и дрезгав глас. Пийте чай от джинджифил 2 или 3 пъти на ден. За да направите чай, сложете 1 супена лъжица нарязан джинджифил в 1 до 2 чаши вода. Оставете да къкри на слаб огън за 5 минути. Прецедете, добавете натурален мед и пийте. Също така, може да дъвчете суров джинджифил няколко пъти на ден и да го добавяте към ястията.
 • Листа коприва. Обикновената коприва има дългогодишен опит като лечебно растение. В миналото, хората са ги използвали за лечение на анемия, подагра, екзема и артрит. Учените смятат, че копривата облекчава болката чрез противовъзпалителното си действие и способността да повлиява сигналите за болка. Листат от коприва са популярен лек за алергичен ринит и постназален ринит с алергичен компонент. Копривата може да открие като тинктура от корен, чай, таблетки, капсули, екстракт, сок или лиофилизирани листа. Сравнен с корена, листът е за предпочитане при хрема и алергичен ринит.
 • Хибридна чобанка. Храст, който произлиза от Северна Америка, но днес може да бъде открит и в Европа и някои части на Азия. Смята се, че съдържа химични вещества, които могат да намалят отока на лигавиците и възпалението. Може да се открие под формата на капсули, чай или изсушени части от билката за приготвяне на чай
 • Лют червен пипер. Лютият червен пипер действа като антихистамин и помага при задната хрема. Капсаицинът в него помага за разреждане и отделяне на слузта, както и за успокояване на раздразнено гърло. Смесете ½ чаена лъжичка лют червен пипер с мед и приемайте 2-3 пъти на ден, в продължение на няколко дни. Алтернативно, добавете по 1/2 до 1 чаена лъжичка лют червен пипер на прах към чаша топла вода и я изпийте на бавни глътки. Повтаряйте няколко пъти на ден.
 • Лимон. Лимонът помага за разреждане на слузта, а високото съдържание на витамин С в него подобрява устойчивостта на организма към инфекции. Изстискайте сока от 1/2 лимон в чаша топла вода. Добавете чист мед на вкус. Пийте сутрин на празен стомах и няколко пъти през деня, за да контролирате свръхпроизводството на слуз. Добавете лимонов сок и към вашия черен или зелен чай.
 • Масло от мента. Маслото от мента може да се използва за задна хрема, като накапете малко от него върху чиста кърпа напоена с топла вода, поставете близо до носа и вдишайте парите. Правете редовно, за да получите желания резултат.
 • Витамин С. Увеличете приема на витамин С. Изключително важно е да увеличите храните, богати на витамин С в менюто си. Той е мощен антиоксидант, стимулира имунната система и помага да се повиши устойчивостта на организма към различни инфекции. Освен това помага за намаляване на производството на хистамин в тялото, който играе важна роля при алергичните реакции. Яжте повече храни, богати на витамин С като лимони, портокали, чушки, киви, ягоди, броколи, тъмни листни зеленчуци, домати и папая. Също така, може да приемате витамин С и като добавка.

ЗАЩО ОТСЛАБВА ИМУННАТА СИСТЕМА?

Има няколко основни фактора:
 • Стрес
 • Тютюнопушене
 • Алкохол
 • Наркотици
 • Пестициди
 • Замърсена околна среда
 • Захар
 • Липса на физическа активност
 • Недоспиване
 • Недостиг на витамини и минерали в организма
 • Непълноценно хранене

ПРИЗНАЦИ ЗА ОТСЛАБЕНА ИМУННА СИСТЕМА

Лошото функциониране на имунната система трудно може да остане незабелязано. Характерни са следните симптоми:
 • Често боледуване
 • Храносмилателни проблеми
 • Умора
 • Болки в ставите
 • Мускулна слабост
 • Лоша кожа
 • Алергии
ИМУНИКСИН е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм създаден по рецептурите на акад. Хлебаров. Благодарение на билковия си състав, е създаден за подсилване на имунната система и грижата за цялостното здраве на нашия организъм. ИМУНИКСИН активно спомага естественото прочистване на лимфната система и поддържане в норма на течливостта на лимфата, така че да се поддържа нужната профилактика от хронични и терминални заболявания.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
bilkovi tinkturi
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти


Notice: Trying to get property 'keyword' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 218

Notice: Trying to get property 'rating' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 253

Notice: Trying to get property 'special' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 271

Notice: Trying to get property 'price' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 286
0.00 лв

ПОДОБНИ СТАТИИ

Витамин С, наричан още L-аскорбинова киселина (L-300), е важен за функциите на организма на всеки зд..

2020-05-20 16:51:11

Мечтата на всяка жена, която държи на външния си вид е да се радва на гладка кожа и красива коса. На..

2021-03-09 10:59:13

Индустрията за красота все още пази своите не толкова красиви тайни под формата на вредните за здрав..

2020-07-21 23:47:05

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56