▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

За какво се използва Витамин Д3

2022-04-21
14924
0
Biotica

Кожата, мозъка и ставите ви страдат без “слънчевия витамин”


Всички сме чували за витамин Д и знаем, че е важно да си го набавяме. Но имаме ли представа всъщност колко критично важен е той за поддържане на здравето ни? Наясно ли сме каква дневна доза от него е нужна за тялото ни? Знаем ли как се пие и какво причинява дефицитът му на целия ни организъм? 
Със сигурност сте чували от приятел или близък: “Хайде да постоим на слънце, за да си набавим витамин Д!”. Първо, дарованието от слънчевите UV лъчи е само една от разновидностите му, която се нарича D3 или холекалциферол. Тя е по-мощна и трябва да представлява до 90 % от дневния му прием за общото ни здраве. Другите 10 % под формата на D2 (ергокалциферол) трябва да набавяме чрез храната. Витамин Д може да се открие в млечните храни, мазните речни риби, черния дроб, яйцата и спанака. 
Науката е открила, че дневният прием на д3 за здраво тяло при възрастни варира в границата от 600 IU (или 15 мкг) до 800 IU (20 мкг). По-малката доза е препоръчителна за хора до 50-годишна възраст, а по-високата - за тези над 70 години или с регистриран хроничен недостиг на витамина. Съществуват и немалко случаи на генетични мутации, които не позволяват усвояването на д3 от слънчевите лъчи и правилното му използване от различните системи в организма. Такива се наблюдават по-често сред хората с бледа кожа и светли очи. Тогава се налага да се търсят качествени натурални добавки, за да се набави нужната дневна доза (за деца тя е по-ниска). А дори когато не е налице аномалия, е добре периодично да се изследват нивата на D3 в кръвта. 

ЗАПОМНЕТЕ!  Тялото ни не може само да произведе нужният му за използване от органите витамин д3. Затова ако имате съмнения за недостиг, веднага проверете и започнете да го пиете като добавка - на капсули или капки, но във висока концентрация. 

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВИТАМИН Д3 ЗА ЗДРАВО ТЯЛО

Някои от ползите от регулярен прием на витамин D3 са широко известни, други - не толкова. Истината е, че без него е невъзможно да имаме здрави кости, кожа, стави, мозък и метаболизъм. Но това далеч не е всичко. Ползите от изпозлването му са десетки, ако не и стотици. 

Ето какви опасни болестни състояния можем да предотвратим с редовна употреба на добавки с витамин д3:
  • Рахит, остеопороза, атеросклероза - използването на витамина от опорно-двигателния апарат е от критична важност за здравия скелет на тялото. Здравината на костите е в пряка зависимост от достатъчен прием на д3, калций, магнезий и цинк в организма. За по-доброто им усвояване и използване от тялото спомага и витамин К. При недостиг се наблюдяват чести фрактури, възпалителни процеси, остри болки в ставите. 
  • Автоимунни заболявания/Хашимото - Евентуален системен дефицит на D3 води до хормонален дисбаланс в организма. Логично, от това най-силно страда щитовидната жлеза. Хиперфункцията й може да се предотврати до голяма степен с редовно използване на добавки с д3. 
  • Рак - витамин D3 се използва от тялото за превенция на поява и разпостранение на тумори. Науката недвусмислено доказва, че той спира както заболяване от рак на кожата, така и появата на злокачествени образувания по маточната шийка. 
  • Диабет - при дефицит на д3 често срещани симптоми за липса на сила и тонус, физическа отпадналост, рязко отслабване или напълняване, системно главоболие, замайване, разстроени нерви и лош сън. Както виждате, клиничната картина наподобява досущ тази при развитието на диабет. И неслучайно - между двете има връзка и тя е детайлно изследвана. Изводът е категоричен - редовен прием на “слънчевия витамин” предпазва от развитие на диабет.
  • Псориазис - за здрава и гладка кожа е просто задължителна употребата на д3. Използването му за подобряване на еластичността и предпазване от болезнени кожни проблеми като псориазиса е с научна обосновка.
  • Депресия - знаете ли, че д3 е сред най-важните за здрава нервна система? Недостигът му се свързва пряко с напредване на дегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер, биполярното разстройство, паник атаките, аутизмът и много други. Общото кратно при всички изброени, че развитието им задължително минава през депресивни периоди, когато тялото и мозъкът изпадат “в дупка”. Използването на D3 в подкрепа на нервната система помага за превенция на опасните явления, подобрява съня и настроението, повишава чувствително жизнения тонус. 
  • Аритмия и хипертония  - жизненоважно е използването на д3 и за здравето на кръвоносната система и по-специално - на сърцето. Приеман заедно с витамин К, той гарантира добра кръвообращение, нормални кръвно налягане и пулс.
  • Имунна система  - използването на препоръчителни дози D3 всеки ден повишава силите на имунната ни система и ни прави по-устойчиви на сезонни грипове и вируси. Неслучайно в пика на Ковид пандемията той стана неделим част от лекарствената рецепта. 
Под формата на капсули и капки, д3 се намира лесно и на разнообразни цени в онлайн магазини и аптеки. В портфолиото на Биотика може да откриете мощна комбинация от витамин Ц, Д3 и Цинк за отличен имунитет, здрави кости, кожа и мозък. Използване на тройната комбинация от Biotica.bg гарантира висок тонус и добро настроение, както и ефективна превенция на вируси, възпалителни процеси и развитие на заболявания на нервната и опорно-двигателната системи.  
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Научете как лекуват и заместват хапчета и сиропи Есента е вече тук, а с нея започват неизбежните ..

2023-09-29 09:32:34

Как да го спрем, преди да разстрои бъбреците Често се оказваме жертви на остри възпалителни забол..

2023-09-28 09:52:22

Ако не ги научите, непременно ще съжалявате Здравето на нашето дебело черво често не става част о..

2023-09-28 09:42:28

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56