10% БОНУС ОТСТЪПКА С КОД BONUS10

За какво се използва Витамин Д3

2022-04-21
17904
0
1-3 мин.
За какво се използва Витамин Д3

Кожата, мозъка и ставите ви страдат без “слънчевия витамин”


Всички сме чували за витамин Д и знаем, че е важно да си го набавяме. Но имаме ли представа всъщност колко критично важен е той за поддържане на здравето ни? Наясно ли сме каква дневна доза от него е нужна за тялото ни? Знаем ли как се пие и какво причинява дефицитът му на целия ни организъм? 
Със сигурност сте чували от приятел или близък: “Хайде да постоим на слънце, за да си набавим витамин Д!”. Първо, дарованието от слънчевите UV лъчи е само една от разновидностите му, която се нарича D3 или холекалциферол. Тя е по-мощна и трябва да представлява до 90 % от дневния му прием за общото ни здраве. Другите 10 % под формата на D2 (ергокалциферол) трябва да набавяме чрез храната. Витамин Д може да се открие в млечните храни, мазните речни риби, черния дроб, яйцата и спанака. 
Науката е открила, че дневният прием на д3 за здраво тяло при възрастни варира в границата от 600 IU (или 15 мкг) до 800 IU (20 мкг). По-малката доза е препоръчителна за хора до 50-годишна възраст, а по-високата - за тези над 70 години или с регистриран хроничен недостиг на витамина. Съществуват и немалко случаи на генетични мутации, които не позволяват усвояването на д3 от слънчевите лъчи и правилното му използване от различните системи в организма. Такива се наблюдават по-често сред хората с бледа кожа и светли очи. Тогава се налага да се търсят качествени натурални добавки, за да се набави нужната дневна доза (за деца тя е по-ниска). А дори когато не е налице аномалия, е добре периодично да се изследват нивата на D3 в кръвта. 

ЗАПОМНЕТЕ!  Тялото ни не може само да произведе нужният му за използване от органите витамин д3. Затова ако имате съмнения за недостиг, веднага проверете и започнете да го пиете като добавка - на капсули или капки, но във висока концентрация. 

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВИТАМИН Д3 ЗА ЗДРАВО ТЯЛО

Някои от ползите от регулярен прием на витамин D3 са широко известни, други - не толкова. Истината е, че без него е невъзможно да имаме здрави кости, кожа, стави, мозък и метаболизъм. Но това далеч не е всичко. Ползите от изпозлването му са десетки, ако не и стотици. 

Ето какви опасни болестни състояния можем да предотвратим с редовна употреба на добавки с витамин д3:
  • Рахит, остеопороза, атеросклероза - използването на витамина от опорно-двигателния апарат е от критична важност за здравия скелет на тялото. Здравината на костите е в пряка зависимост от достатъчен прием на д3, калций, магнезий и цинк в организма. За по-доброто им усвояване и използване от тялото спомага и витамин К. При недостиг се наблюдяват чести фрактури, възпалителни процеси, остри болки в ставите. 
  • Автоимунни заболявания/Хашимото - Евентуален системен дефицит на D3 води до хормонален дисбаланс в организма. Логично, от това най-силно страда щитовидната жлеза. Хиперфункцията й може да се предотврати до голяма степен с редовно използване на добавки с д3. 
  • Рак - витамин D3 се използва от тялото за превенция на поява и разпостранение на тумори. Науката недвусмислено доказва, че той спира както заболяване от рак на кожата, така и появата на злокачествени образувания по маточната шийка. 
  • Диабет - при дефицит на д3 често срещани симптоми за липса на сила и тонус, физическа отпадналост, рязко отслабване или напълняване, системно главоболие, замайване, разстроени нерви и лош сън. Както виждате, клиничната картина наподобява досущ тази при развитието на диабет. И неслучайно - между двете има връзка и тя е детайлно изследвана. Изводът е категоричен - редовен прием на “слънчевия витамин” предпазва от развитие на диабет.
  • Псориазис - за здрава и гладка кожа е просто задължителна употребата на д3. Използването му за подобряване на еластичността и предпазване от болезнени кожни проблеми като псориазиса е с научна обосновка.
  • Депресия - знаете ли, че д3 е сред най-важните за здрава нервна система? Недостигът му се свързва пряко с напредване на дегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер, биполярното разстройство, паник атаките, аутизмът и много други. Общото кратно при всички изброени, че развитието им задължително минава през депресивни периоди, когато тялото и мозъкът изпадат “в дупка”. Използването на D3 в подкрепа на нервната система помага за превенция на опасните явления, подобрява съня и настроението, повишава чувствително жизнения тонус. 
  • Аритмия и хипертония  - жизненоважно е използването на д3 и за здравето на кръвоносната система и по-специално - на сърцето. Приеман заедно с витамин К, той гарантира добра кръвообращение, нормални кръвно налягане и пулс.
  • Имунна система  - използването на препоръчителни дози D3 всеки ден повишава силите на имунната ни система и ни прави по-устойчиви на сезонни грипове и вируси. Неслучайно в пика на Ковид пандемията той стана неделим част от лекарствената рецепта. 
Под формата на капсули и капки, д3 се намира лесно и на разнообразни цени в онлайн магазини и аптеки. В портфолиото на Биотика може да откриете мощна комбинация от витамин Ц, Д3 и Цинк за отличен имунитет, здрави кости, кожа и мозък. Използване на тройната комбинация от Biotica.bg гарантира висок тонус и добро настроение, както и ефективна превенция на вируси, възпалителни процеси и развитие на заболявания на нервната и опорно-двигателната системи.  
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
kozmetika
magazin
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Поставянето на електроди на главата, по които тече ток, звучи страшно. Когато обаче се прилага прави..

2019-11-06 17:18:01

Ето как да се спасите от опасно слабеене, световъртеж, изтръпване на крайници и депресияЖивотът с ни..

2022-08-16 13:02:39

Бъркат я с плевел, а не знаят за безценни й ползи Природата дава много ценни дарове, но има и так..

2023-10-04 10:28:00

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Бабините трикове, които спасяват от грозотията и скъпите козметични процедуриВсички ние рано или къс..

2024-03-25 23:12:19

Болезненото уриниране е симптом, който не бива да пренебрегваме. Кога да потърсим лекар.Болка или па..

2024-03-25 23:12:02

Техники за оцеляване без успокоителни и сънотворни  Под стрес в ежедневието и науката обичай..

2024-03-17 11:11:20

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56