Природата дава съвършения имуностимулант, който бори вируси, анемия и диабет
Есента е на прага ни, а както знаем - с нея нахлуват и новите вълни вирусни инфекции и грипни щамове. В навечерието на учебната година и завръщането от летен отпуск в офиса, логично се оглеждаме за способи да засилим имунитета си на старта на преходния сезон, който безспорно носи най-сериозни рискове за общото здраве на малки и големи.
Независимо дали се касае за нас, нашите родители или деца, стана традиция да подхранваме имунната система с таблетки, капсули, сашета и сиропи, “заредени” със синтетични витамини. Имуностимулаторите от аптеката обаче няма как да предложат същата ефективност като пресния вариант от природата.
В последните години славата на вносните суперхрани като годжи бери, чия, авокадо и други стана толкова широка, че измести от фокуса ни традиционни, ефективни и лесно достъпни по нашите ширини натурални средства за подсилване на тялото. Любопитно е, че добре известен плод от бодлив храст, който можем да намерим буквално в цяла България в ниските части на планините всъщност е в пъти по-мощен имуностимулатор от вносните му братовчеди.
Става дума за ароматната шипка - непретенциозна и лесна за събиране, но изключително потентна за повишаване на съпротивителните сили на организма както срещу сезонните вирусни инфекции, така и срещу цяла серия сериозни заболявания, които ни атакуват.
Славата й е позната още в Древността, когато бащата на медицината Хипократ и гръцките научни умове Теофаст и Диоскорид открили силните й противовъзпалителни свойства и ги използвали за лечение на различни болестни състояния.
Шипковият плод е щедър витаминозен коктейл за нашето тяло. Съдържа огромно количество витамин С (най-силният помощник на имунната система) в съчетание с витамини А, В1, В2 и Е, каротин, антиоксиданти, полифеноли и жизненоважни аминокиселини.
ЗА КАКВО ПОМАГА ШИПКОВИЯТ ПЛОД?
Богатият химичен състав на шипката, който е почти уникален случай в природата, я прави незаменим помощ в борбата с десетки здравословни проблеми.
- Бързо и тайно укрепва имунитета - Чаят от шипка съдържа възможно най-високата концентрация от витамин С в сравнение с всички плодове и зеленчуци, които познаваме. Честият му прием, особено в преходните сезони, помага на организма да се адаптира бързо към промените в средата и да усили съпротивителните си сили срещу микроорганизмите, вирусите и бактериите, които го атакуват отвън. Това става чрез повишено производство на бели кръвни клетки и подобрена функция на лимфоцитите. Заедно, двата биохимични процеса засилват защитата на кожата при съприкосновение с външни патогени.
- Неутрализира свободните радикали - антиоксидантите в шипковия плод помагат на клетките в тялото да се освободят от свободните радикали, които ги увреждат и водят до хронични заболявания и опасни възпалителни процеси. За предпочитане е за целта да се заложи на пресни, а не сушени плодове. Там нивата на антиосиданти е много по-високо.
- Защита на дихателните пътища - Шипковият чай предоставя максимална защита срещу грипните атаки, които засягат най-сериозно дихателните ни пътища. Напитката може да се консумира и с превантивен ефект - веднъж ден в период от 2 седмици, на старта на преходния сезон.
- Пази от анемия - концентрацията на витамини А и Р в шипката стимулират производството и на червени кръвни телца. Така осигуряват протекция срещу дефицит на желязо, предпазват ефективно от анемия и зареждат тялото с енергия.
- Превенция от диабет тип 2 - Прием на шипков чай в рамките на поне 10 дни ефективно понижава кръвната захар и нивата на инсулин на гладно. Освен това - предотвратява и развитието на мастни клетки в черния дроб. И трите зловредни процеса водят пряко към диабет тип 2.
- Грижи се за здравето на сърцето и кръвоносната система - Вече споменахме, че шипката стимулира производството на бели и червени кръвни клетки. Плодът е богат и на флавоноиди, които намаляват кръвното налягане и осигуряват по-добър приток на кръв към сърцето. Освен това консумацията му помага за трайно понижаване на нивата на лошия холестерол.
- Елиминират болки и възпаления - С полифеноли и галактолипиди в състава си шипковият чай е еликсир за стопиране на възпалителните процеси и намаляване на болката, свързана с тях, Двете лечебни ползи правят плода изключително ефективен при хора, страдащи от ревматоиден артрит и остеопороза.
- Спомага за регулация на телесното тегло - Ако изброените дотук ползи не са ви убедили в необходимостта на въведете шипковия чай в менюто си, трябва да знаете, че освен за здравето на органите, плодът се грижи и за здравословния ни външен вид. Тилирозидът - антиоксидант, заложен в арсенала на шипковия плод, ефективно изгаря мазнини в тялото. В случая по-ефективен е концентрираният екстракт от растението.
- Дарява ни с млада кожа - уникалната комбинация от витамини в шипката насърчава производството на колаген в организма. Той се грижи за еластичността и младостта на кожата ни.
Шипки можем да наберем от старта на есента до разгара на зимата. Дори снегът не пречи - напротив, смята се, че засилва лечебните свойства на плодовете. Храстите обичайно се откриват в ниските части на планините. За максимален ефект от приема се препоръчва все пак да се берат от възможно по-отдалечени от пътищата и човешката дейност места, където чистотата и химичния им състав са най-добре запазени.
Набраните пресни плодове могат да се изсушат на слънце или счукат в саханче, след което да се направят запарка, отвара или обикновен чай в зависимост от това как искате да консумирате суперплода. Обичайно шепа шипки се запарва с около литър вода. Вкусът от пресния плод може да е малко стипчив. Затова, особено ако се предлага на деца, е желателно да се подслади с мед, захар или стевия.
Прием на продукта в рамките на 3 месеца гарантира ефективна превенция срещу грипни и сезонни атаки към тялото, бързо възстановяване след прекарана инфекция, неутрализира възпалителните процеси, укрепва тялото при стрес от различен характер и спомага за производството на гама-интерферон.