Висок холестерол - симптоми и лечение

2024-04-22
384
0
1-3 мин.
Висок холестерол - симптоми и лечение

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания

Днес за лечение на висок холестерол се говори активно. Причината е повишената осведоменост за това до какво води неизчистеният излишък от него в организма. Тук ще открием първите симптоми, които ни казват, че се нуждаем от навременно лечение.

По същество холестеролът е липид, който се съдържа в мембраните на всички клетки в нашето тяло. Произвежда се от нашия черен дроб, но може да постъпи в организма и чрез храни и напитки. По предназначение той е крайно необходим за здравето, тъй като контролира синтеза на много важни полови (естроген, прогестерон, тестостерон) и тиреоидни хормони (кортизол, кортикостерон и т.н.) Когато обаче неговите нива в организма надхвърлят нормалните референтни стойности, същият холестерол започва да се отлага по стените на кръвоносните съдове. Там буквално “залепва”, защото има мазна структура. Тогава става “лош” (LDL) заради опасно високи стойности, които увреждат сърцето и черния ни дроб, от който произхожда основното му количество, което попада в кръвта. Налага се активно лечение за превенция на опасни заболявания.

В практиката за добър (HDL) се смята холестерол, който е с висока плътност и съумява да “отмие” излишъка в кръвоносните съдове и да го “достави” обратно към черния дроб, където да се преработи.

 

Основни симптоми при висок холестерол

Обичайно засегнатите дори не подозират за проблема, ако не са си направили необходимите изследвания като кръвна картина с общ липиден профил за установяване дали са повишени стойностите, установени като стандартни в референтните граници. Следи се както за висок холестерол, така и за повишени стойности на триглицериди (мазнини в кръвната плазма и кръвоносните съдове).

Да ги изследваме може да ни подскажат следните симптоми:

 • Стягане в гърдите - тъпа болка или остри пробождания, никога не трябва да бъдат подминавани. Те са симптоми както на нарушено кръвообращение заради висок холестерол, така и на зародиш на сърдечно заболяване.
   
 • Чувство на тежест в областта на жлъчката и черния дроб - натрупването на излишък от LDL затруднява функционирането им и води до увреждания. Тези симптоми налагат бързо лечение;
   
 • Трудно и болезнено храносмилане - прекомерните количества LDL объркват метаболизма и натоварват храносмилателната система. В резултат се появяват симптоми като болезнено подуване на стомаха, спазми, усещане за тежест, нерядко гадене или повръщане. 
   
 • Лош дъх - произтича от влошеното храносмилане. Недобре смляната заради висок холестерол храна кара стомаха да отделя неприятна миризма, която се усеща по дъха.
   
 • Много трудно изхождане или чест запек;
   
 • Отоци или изтръпвания в крайниците - симптоми като изтръпвания произтичат от нарушеното кръвообращение и повишен риск от тромбози заради опасно висок холестерол в артериите. Налага се спешно лечение. 
   
 • Главоболие или замайване - при тези симптоми може да става дума за натрупани плаки в артериите на мозъка. Ако се усети и нарушена реч, се нуждаете от спешна помощ и бързо лечение. Може да предстои инсулт.
   
 • Умора и прекомерна сънливост (особено след хранене) - при тези симптоми натрупаният лош холестерол вече е нарушил доброто кръвоснабдяване с хранителни вещества и кислород на клетките, тъканите и органите в нашето тяло. В резултат настъпват цялостно изтощение, повишена сънливост и липса на тонус.
   
 • Влошено зрение - научни изследвания доказаха недвусмислено, че натрупването на LDL пряко засяга зрението и често е прелюдия към опасни очни заболявания. Затова при усещане за замъглено виждане, изследвайте и общ липиден профил и започнете адекватно лечение.  
   
 • Уртикария, инфекции и обриви по кожата - затлачените с холестеролови плаки артерии нарушават кръвоснабдяването и кожата страда;
   
 • Затруднено дишане - при запушени заради висок холестерол артерии въздухът започва да недостига. Един от тези симптоми, които налагат спешни действия.
   

Изброените симптоми са и предупредителни знаци за заболявания на сърдечно-съдовата система и черния дроб. Затова не се колебайте - ако забележите нещо, пуснете изследвания и започнете лечение.

 

Рискови фактори за висок холестерол: Начинът ни на живот и неговото отражение

Както вече стана ясно, висок LDL се получава, когато освен синтезираният от черния дроб си привнасяме допълнително количество чрез храни и напитки. Това показва, както днес не е тайна за никого, как проблемите с кръвоносните съдове, сърцето и черния дроб произтичат именно от лоши навици, свързани с вредни храни, напитки и тютюневи изделия.

Рисковите фактори са много: фамилна обремененост, затлъстяване, заседнал начин на живот, предишни проблеми със сърце и черен дроб, както и бременност, когато кръвта е по-склонна към съсирване и образуване на тромбози в кръвоносните съдове. Отчитайки тези опасности, можем да помислим за активна превенция на висок холестерол, вместо впоследствие да търсим успешно лечение за сърдечни заболявания.  

 

С какво да се храним при повишени стойности?

Правилната диета за намаляването на кръвните плаки, подобряване на липидния метаболизъм и защита на нашите сърце и черен дроб включва: растителни мазнини (зехтин, маслиново масло), горски плодове, авокадо, пресни семена (тиквени, слънчогледови, от лен), пресни ядки (най-добри са бадемите, шам фъстъкът и кедровите ядки), зеленолистни зеленчуци, бобови култури, мазни риби (сардини, риба тон, скумрия). Тези храни помагат за намаляване на нивата на опасния висок холестерол. 
От хранителният режим трябва да се изхвърлят всички тлъсти меса, пържените храни, белият хляб, яйца, колбаси, морски дарове, кафе, алкохол и цигари. Това е първа стъпка към лечение на опасното състояние и неговите симптоми.

 

Как физическата активност може да повлияе положително?

За да се подобрят метаболизмът и кръвообращението, от ключово значение е движението. Рутинна физическа активност всеки ден - едночасова разходка, тренировки у дома или във фитнеса, представлява активна превенция на натрупването на висок холестерол.

Ако са налице симптоми за повишените му нива, увеличете продължителността на спортните активности. Така ще подпомогнете циркулацията на кръвта, ще ускорите обмяната на веществата и ще си доставите нужния кислород до клетките и органите. 

 

Лечение и профилактика: ефективни методи и съвети

Профилактиката освен физически занимания и здравословна диета включва и прием на хранителни добавки с чисти екстракти от билки и природни лекове, които спомагат за лечение на черния дроб и сърцето, както и за пречистване на кръвта.

Биотика предлага широк избор от натурални продукти за алтернативно лечение в онлайн магазин Biotica.bg. На отлични цени може да се сдобиете с потентни билкови формули за понижаване на нивата на LDL, цялостно пречистване на кръвоносната система, превенция на тромбози.

Натуралните хранителни добавки могат да се ползват активно както при първи симптоми, така и като профилактика и лечение на холестероловите плаки, които причиняват атеросклероза, цироза, инфаркт и инсулт.

На помощ при затлъстяването идват и ароматните чайове от пресни билки, които възстановяват липидния метаболизъм. Също като добавките са отлично допълнение както на програмата за превенция, така и в периода на активно лечение. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
special
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вирусът на грипа се предава по въздушно-капков път и поразява дихателната система на човека. Ако зар..

2019-11-11 14:35:57

Елена Зайцева е най-известната билкарка в Русия. Тя познава повече от 1100 вида билки и тяхното изпо..

2019-12-03 14:44:10

Лидерът на Северен Виетнам открил биологично оръжие, с което направил войниците си имунизирани срещу..

2019-12-03 14:59:32

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56