Вирусите провокират и алергични прояви

2020-01-29
543
0
1-3 мин.
Вирусите провокират и алергични прояви

  ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ ЗА АЛЕРГИИ

  АЛЕГИИТЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ СПОРЕД ПРИЧИНИТЕЛЯ, КОЙТО ПРОВОКИРА СИМПТОМИТЕ

Носната кухина е мястото, където се осъществява първият контакт на дихателната система с външния свят. Назалната мукоза поема голяма част от вредните агенти, което обуславя и високата честота на заболяването.

Продължителността на заболяването обикновено е 7-10 дни, но може да варира 2-14 дни. Много често възпалителният процес ангажира и лигавицата на околоносните кухини и фаринкса. Симптоматиката се определя от отговора на имунната система, а не от увредата на клетките от вирусните причинители.

Повече от 90% от всички остри инфекции на горните дихателни пътища се причиняват от вируси. Над 200 вида вируси могат да предизвикват ринит, като най-честите са риновируси, коксаки, реоривури, грипният и парагрипния вирус, както и адено- и коронавирусите.

В някои случаи може да се насложи допълнителна бактериална инфекция, като най-често се изолират Steptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, както и Staphilococcus aureus.


Вирусната инфекция започва остро, с „закачане“ на вируса към клетъчните рецептори в рамките на около 15 минути след навлизането в горните дихателни пътища.

Човешките риновируси са едни от най-малките вируси и се развиват при 32-33°C. Толкова е и приблизително температурата на вдишания въздух в областта на назофаринкса.

Коронавирусите се срещат най-често през зимните месеци и ранна пролет. Те блокират подвижността на назалните цилии (реснички), което позволява имплантирането им в мукозата. Освен инфекции на горните дихателни пътища предизвикват и вирусни или вторични бактериални бронхити и пневмонии. За разлика от риновирусите те трудно се доказват в лабораторни условия.

Респираторните вируси при определени обстоятелства могат да освободят хистамин от мастоцитите и базофилите и да стимулират продукцията на IgE антитяло с обостряне на астматични атаки, латентни алергии, респираторен хиперактивитет.

Продромален (сух) стадий, който продължава от няколко часа до няколко дни. Болните са с лека адинамия, понякога субфебрилна температура. Оплакват се от сухота, дразнене, парене в носа, затруднено носно дишане, кихане. След 1-2 дни започва отделяне на обилно количество серозно-слузест ексудат. Наличието на натриев хлорид и амоняк в секрета дразни носната лигавица и кожата във вестибулума на носа и горната устна, което води до зачервяването им, а впоследствие и образуване на рагади. Слузно-гнойният стадий започва 4-5 дни след началото на заболяването.

Нерядко се ангажират по съседство и лигавиците на околоносните кухини, Евстахиевата тръба, фаринкса, конюнктивите. Пълно възстановяване се осъществява за около 7-10 дни. Острата хрема като цяло е леко и самоограничаващо се заболяване, но при имунен дефицит и други съпътстващи заболявания може да се протрахира до месец.

Специфичните анатомо-физиологични особености в детската възраст предразполагат развитието на острата хрема като тежко заболяване. Незрялата имунна система при децата все още не е диференцирана, което отслабва защитата срещу вирусни и бактериални инфекции. Дихателните пътища са тесни и най-малкото набъбване на носната лигавица води до затруднено дишане. Освен това в носа има две физиологични стеснения, които са от значение за носното дишане при децата.


Едва след 3-4-годишна възраст хремите протичат сравнително по-леко, както при възрастните.

В повечето случаи е леко и самоограничаващо се заболяване. Понякога обаче може да доведе до тежки, дори фатални усложнения. Това нерядко се отнася за по-малките деца и кърмачетата. Едни от най-честите усложнени при острата хрема са остър отит, дисфункция на Евстахиевата тръба, ретрофарингеален абсцес, кървене от носа, хроничен риносинуит и други.

Хремата може да бъде симптом, освен на инфекция, също така при попадане на чуждо тяло в носа, алергия, включително и туморни формации.


Алергията е истински бич за ХХI век. Статистиката сочи, че все повече хора страдат от различи видове алергии. За съжаление проблемът ще продължи да се задълбочава, ако не се вземат мерки навреме.

ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ ЗА АЛЕРГИИ

 • Акари в домашен прах;
 • Полени;
 • Ужилвания от насекоми;
 • Продукти от животински произход;
 • Лекарства;
 • Битова химия и козметика;
 • Храни – осемте най-популярни храни, които предизвикват хранителни реакции са мляко, яйца, жито, фъстъци, соя, дървесни ядки, риба и миди;
 • Въздушно течение;

АЛЕГИИТЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ СПОРЕД ПРИЧИНИТЕЛЯ, КОЙТО ПРОВОКИРА СИМПТОМИТЕ

 •  Хранителни алергии;
 •  Лекарствени алергии;
 •  Алергии към отрова на насекоми;
 •  Алергии към фактори на околната среда (полени, прах, животинска козина и др.);
АЛЕРГОКСИН е комплекс от билкови екстракти създаден по рецептурите на акад. Хлебаров с доказано действие, благодарение на които подпомага организма при алергични симптоми като:
 • Кихане;
 • Силно повишена секреция от носа;
 • Сърбеж и парене в носа, очите, устата;
 • Сълзене от очите в отговор на раздразнение;
 • Чувствителност към прах;
 • Подуване, зачервяване и сърбеж на кожата;
 • Симптомите свързани с алергичен ринит и кожни реакции;


АЛЕРГОКСИН МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОРЪЧАН ТУК

https://biotica.bg/alergoxin-prirodno-sredstvo-za-borba-s-alergiite

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
special
magazin
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ето защо това е най-добрата комбинация за спокойствие и здрав сън Комбинацията от мента, глог и..

2022-10-31 15:13:25

Първите симптоми на различните видове рак, са различни. Но, най-лошото нещо, което може да направите..

2019-12-09 15:40:44

Πpeдcтaвямe Bи дpeвнa изпитaнa peцeптa, открита oт екип нa UNЕЅСО пpeз 1971 г., дaтиpaщa oт 4-5 в. п..

2020-01-28 11:08:00

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето как малкият орган ви казва, че сте в беда  Проблемите с уринирането и сексуалната функци..

2024-05-30 11:37:00

Ето я безвредната природна формула, която наистина работи  Ако мъжките проблеми с потентност..

2024-05-29 11:49:00

Диета, билки, рецепти - ето го планът за действие За разлика от повечето заболявания на стомашно-..

2024-05-28 12:38:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56