Подути и болезнени лимфни възли - каква може да е причината?

Лимфаденопатията (подути или болезнени лимфни възли) понякога причинява страх от сериозни заболявания, въпреки че в повечето случаи е отговор на доброкачествено протичащо инфекциозно заболяване. Локализираната лимфаденопатия, засягаща определена група от лимфни възли трябва да насочи лекарят към търсене на източник в тази зона, както и да провери останалите групи лимфни възли за изкючване на генерализираност на процеса. По правило, три до четири седмичното изчакване и наблюдение е разумно поведение при пациентите с локализирана лимфаденопатия и клинична картина за доброкачествено заболяване – например инфекция.

Генерализираното заболяване винаги трябва да насочи към незабавни и допълнителни изследвания без изчакване.


Причината за лимфаденопатията най-често е очевидна – например дете с болно гърло и умерено подути шийни лимфни възли или човек с инфекция на ръката и съответно подути и болезнени лимфни възли под мишницата.


В други случаи диагнозата въобще не е толкова ясна. Това е, когато подутият лимфен възел е единственият симптом или е съчетан с други неспецифични симптоми. Подобна находка повдига въпроса за сериозни заболявания като лимфом или метастатичен рак. Ролята на лекаря е да отдиференцира малкото пациенти със сериозно заболяване от многото такива, при които състоянието е самоограничаващо се – например настинка.


Кога лимфният възел „не е нормален“?

Човешкото тяло разполага с около 600 лимфни възела, но у здравите хора достъпни за палпация (напипване) са единствено субмандибуларните (подчелюстни), аксиларните (под мишниците) и ингвиналните (слабинните). Лимфаденопатия се нарича, когато лимфните възли са с увеличен размер (над 1 см) или променена консистенция.

Локализирана лимфаденопатията е, когато засяга само една област лимфни възли, докато при засягане на две или повече, става въпрос за генерализирана такава.

Болка. Когато лимфният възел бързо увеличи размерите си, неговата капсула се разтяга и това пречинява болка. Обикновено такова бързо нарастване е резултат от инфекция или нагнояване. Болката може да се дължи на кръвоизлив в некротичен център на метастаза от злокачествен рак. Ето защо болката дори да насочва към доброкачествена причина, не изключва злокачествена такава.

Консистенция. Лимфен възел с твърдост, подобна на камък, е типичен признак за рак /метастаза/. Много плътните възли с консистенция на гума насочват за лимфом. Меко-еластичните лимфни възли са характерни за инфекции или възпаления.

Групираност. Понякога група от лимфни възли изглеждат свързани помежду си като в пакет при палпация и се предвижват заедно като обща единица. Такава групираност на възлите се наблюдава при туберколоза, саркоидоза, метастатичен рак или лимфом.

Разположение. Анатомичният регион на локализираната лимфаденопатия може да е много полезен както при инфекциозна мононуклеоза (засягане на шийни лимфни възли) или пък полово предавани болести (ингвинални възли). Надключичната лимфаденопатия има най-голям риск да бъде злокачествена. Когато тя е в дясната област, може да е свързана с рак на медиастинума, белите дробове или хранопровода. Лявата област получава лимфен дренаж от гръдния кош и коремната кухина и може да сигнализира за рак на тестисите, яйчниците, бъбреците, задстомашната жлеза, простатата, стомаха или жлъчния мехур.


При пациенти с генерализирана лимфаденопатия трябва да се търсят белези на системно заболяване – обрив, увеличаване размерите на черния дроб и слезката, артрит и други.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ Е ЗАМЪРСЕНА ЛИМФНАТА СИСТЕМА?

Ето как лимфна система подсказва, че има нужда да бъде прочистена:

 • Обложен език
 • Наличие на слуз (хрема, кашлица, бяло течение и др.)
 • Изпотяване на челото – говори за задръстени бъбреци
 • Нощно изпотяване
 • Синузит
 • Алергии

При наличие на някой от тези симптоми, препоръчваме да направите изчистване на лимфната система. Дори и да нямате, профилактичното изчистване не е излишно.


  ЛИМФАФИКС е комплекс от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които:

  • Действа за подобряване на вискозитета на лимфата;
  • Подобрява дренажната функция на лимфата и лимфните тъкани;
  • Неутрализира вредните свободни радикали в междуклетъчните пространства;
  • Обогатява лимфата с кислород и вещества с антиоксидантно действие;
  • Поддържа нивото на добрия холестерол в кръвта;
  • Изчиства кръвоносните съдове от натрупани шлаки и мазнини;
  • Поддържа липидната и въглехидратната обмяна;
  • Предотвратява задържането на слуз и млечна киселина – причина за лимфния застой и отвежда задържаните течности;
  • Допринася за ефективното усвояване на хранителните вещества;


  КАКВО Е ЛИМФАФИКС ?

  ЛИМФАФИКС е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, тази хранителна добавка подпомага по естествен начин пречистването на кръвта от токсините и свободните радикали и редуцира лепкавостта на тромбоцитите. ЛИМФАФИКС стимулира отделянето на отпадъците от кръвта и потока на лимфата, като по този начин оказва влияние на цялостното снабдяване на органите с кръв и хранителни вещества.

  ЛИМФАФИКС работи за повишаването на нивото на добрия холестерол в кръвта и има силно потогонно действие. Нормализира липидния профил и подкрепя имунната система.


  ПОРЪЧАЙ ТУК ЛИМФАФИКС С БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

  https://biotica.bg/lymphafix-za-prechistvane-na-limfata-i-tsyalostna-detoksikatsiya

  Търсене

  Категории

  Реклама

  ba
  rr
  ss
  pk
  af
  ar

  Свързани продукти

  Отзиви

  Все още няма отизиви за тази новина