▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Билки при суха кашлица

2024-05-24
344
0
1-3 мин.
Билки при суха кашлица

Как да се справим бързо и без усложнения

Новите и все по-силно заразни вирусни инфекции, с които се борим ежегодно, най-често удрят особено силно дихателната система. Дразнещо гърло, мъчителна кашлица и болки в гърдите са сред най-честите симптоми, с които трябва да се пребори нашият организъм след среща с мутиралите вируси, които понякога трайно отслабват имунитета ни. 

Разбира се, от ключово значение е бързо да успокоим спазмите и да защитим ларинкса и белите си дробове. Ако кашлицата продължи дълго, може да доведе до опасни и понякога трайни усложнения на органите в нашата дихателна система. 

Как и с помощта на които билки можем бързо и ефикасно да си помогнем, за да спрем да кашляме, предстои да научим.

 

Какво е суха кашлица? 

За суха или непродуктивна се счита тази кашлица, при която изобщо не се отделя секрет или се отделят пренебрежимо малки количества. Най-често тя се появява при сериозна инфекция на дихателните пътища. Може обаче да бъде и страничен продукт на хронични заболявания като алергии, астма или киселинен рефлукс. 

Този вид обикновено е по-мъчителен за пациентите. Ако продължи по-дълго, се оказваме с пресипнал глас и силно болезнено гърло. По време на кашличните пристъпи дишането често става затруднено.

 

Каква е разликата между суха и влажна кашлица 

За разлика от сухата, при влажната или продуктивна често се наблюдава поне временно облекчение след отделяне на слузест секрет (храчки). Така чрез пристъпите тялото ни изхвърля дразнителя и се опитва да пречисти дихателния тракт, което не се наблюдава при непродуктивния вид. Кашляме със секрети най-често вследствие на респираторни заболявания.

 

Симптоми и причини за суха кашлица

Основната симптоматика се характеризира с внезапни пристъпи на задушаваща и мъчителна кашлица, която буквално раздира гърлото, ларинкса и дробовете. Понякога неразположенията са съпроводени с постоянно чувство на болезнена сухота в дихателните пътища, болки в гърдите и сърцебиене. 

Основни причини за появата на сухи кашлични пристъпи са алергични реакции към домашни любимци, прах, цигарен дим, мухъл или други специфични дразнители. Проявява се активно също при наличие на замърсен въздух и твърде сухо време.

Това е най-яркият симптом при астма, когато дихателните пътища са свръхчувствителни и лесно възпалими. 

 Домашни лекове и народна медицина

За щастие са известни немалко домашни рецепти с билки и лечебни растения, които ефективно успокояват мъчителните кашлични пристъпи както при деца, така и при възрастни.

 

Ето кои са най-мощните билки, с които можем да преборим вируси и възпаления чрез вкусни чайове, отвари и тинктури по бабини рецепти:

 • Мащерка - известна още с имената Бабина душица, Див чай и Овчарска мерудия, тя е една от най-лековитите и ароматни билки, които се срещат широко по нашите ширини. Свежият аромат и фенолите (особено тимол) в състава й спомагат за аналгетичното действие върху възпалените и раздразнени части на дихателния тракт. Помага за отхрачване и трайно втечняване на секретите.
   
 • Мента - известна още като средство срещу главоболие и лош дъх, със своето активно съединение ментол съумява бързо да успокои сухата кашлица;
   
 • Евкалипт - със своите етерични масла съдейства за пречистване на дихателните пътища, противодейства на инфекциите и прави отделянето на секрет много по-лесно;
   
 • Лечебна ружа - едно от най-силните и доказано ефективни природни оръжия срещу сухата и магарешка кашлица. Коренът на растението се ползва активно както в рецепти от народната медицина, така и в традиционни лекарствени препарати срещу кашлични кризи (сиропи, таблетки, хапчета и т.н.);
   
 • Подбел - Има смекчаващо и бързо успокояващо въздействие върху горните дихателни пътища. С чай от подбел значително намаляват нощните пристъпи. Има и антисептично действие при упорити инфекции на ларинкса и бели дробове. 
   
 • Джинджифил - природният антибиотик от Изтока, който се препоръчва при нужда от пречистване, успокоение и антимикробно третиране на болния орган в тялото;
   
 • Слез - листата дават отлични източници на полезни вещества за лечение на пресипнал глас. Може да се ползва и за гаргара при болезнени инфекции на устната кухина; 
   
 • Лайка - при трайни болки в гърлото и нестихващи възпаления нежната лайка успокоява болката и дразненето.

Отличен микс от топ билки за лечение на суха кашлица е ЧАЙ БРОНХО от Биотика, който трайно пречиства белите дробове. 

 

Билкови хапчета и хранителни добавки

При деца с чести мъчителни кашлични пристъпи се препоръчва хомеопатия за природолюбиво лечение. За възрастни със суха кашлица, предизвиквана от астма, алергии или киселинен рефлукс, отлично решение за профилактика и лечение са билковите хранителни добавки с чисти биологични екстракти от лечебни растения като новия продукт на Биотика - Кломантивир.

Много лечебни чайове, добавки и тинктури за чисти дихателни пътища и по-траен имунитет открийте в онлайн магазин Biotica.bg на трайно понижени цени.  

Естествените лекове спомагат за изграждане на защитни сили срещу причинителите на мъчителните пристъпи, докато повечето конвенционални лекарствени препарати просто потискат кашлицата, без да осигуряват бъдеща защита срещу източника й. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Изгонете паразитите от тялото си без лекарства.Първичните виновници за едни от най-сериозните пробле..

2023-02-21 17:00:37

Щети върху черния дроб и цирозаХроничната употреба на алкохол е един от най-сериозните проблеми в дн..

2020-01-21 12:34:44

Лесни рецепти и домашни трикове за чисти черва и лесно изхожданеНашето дебело черво е пътят, по койт..

2023-04-27 09:14:32

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56