Ако хапваме от тях, съхраняваме зрението и избягваме глаукома
Очните заболявания се увеличават прогресивно по цялата планета. Дефекти в зрението се появяват във все по-крехка възраст, а с годините проблемите стават само по-сериозни. Безспорен фактор в тези процеси е животът пред екрани. Вече и невръстните деца прекарват нездравословно много време във взиране в компютри, таблети, телевизори и смартфони, макар да е пределно ясно колко вреди синята светлина от мониторите.
Масово задълбочаващите се очни проблеми обаче са продукт и на друг негативен феномен - все по-нездравословното хранене. Честата диета включва бързи храни - бял хляб, колбаси, бяла захар, алкохол, цигари, пържени и тлъсти меса. Нищо от изброеното не пази очите ни - напротив, драстично вдига шансовете да ни порази заболяване, което трайно да компрометира зрението ни.
За щастие, има и немалък списък с храни, които се грижат за нашите очи. Съдържащия се в тях коктейл от витамини, аминокиселини, минерали и антиоксиданти укрепват очните мускули и ретината, предотвратяват дегенеративни процеси и трайни увреждания.
Ето на какво трябва да залагаме в диетата, за да запазим ясен поглед:
- Моркови - неслучайно са едно от първите храни на бебетата. Те са истинска съкровищница от ценни вещества. Особено богати са жизненоважния за зрението витамин А. Дефицитът му в тялото отваря широко вратите на ксерофталмията (т. нар. “сухо око”), която в прогрес води до невъзможност да се вижда в тъмното. Добри източници на витамина са също сладките картофи, тиквата, прасковите и грейпфрута - все плодове и зеленчуци с оранжев цвят. Богатство на витамин А се открива също в черния дроб, спанака, кейла и червените чушки.
- Ядки - фъстъци и тиквено семе са особено препоръчителни са хапване между храненията, ако искате да избегнете неприятности като непоносимост към светлина или повишаване на очното налягане. При наличие на такъв дискомфорт тялото ви се нуждае спешно от “зареждане” с цинк.
- Ягоди - освен един от най-широко обичаните плодове, ягодите са истински тоник за очите ни. Съдържат във високи количества лутеин и зеаксантин. Те, в комбинация с щедрото съдържание на витамин С, образуват защитен филтър срещу вредните UV лъчи, които увреждат зрението през всички годишни сезони - дори през зимата, когато не усещаме толкова силно въздействието им заради обилната облачност.
- Яйца - всички знаем, че са една от най-полезните храни на планетата. Също като ягодите, са богати на лутеин и зеаксантин. Кътат обаче още цинк, селен, витамини Е и С. Тази комбинация е просто съвършена, ако искате трайно да се предпазите от макулна дегенерация и да запазите качеството на зрението си. Хапвайте ги, разбира се, варени или запечени, въздържайте се от пържени.
- Шоколад - една отлична новина за любителите на десертите. Трябва обаче дебело да подчертаем, че полезен за очите е черният шоколад. Според поредица западни изследвания честата му консумация трайно намалява късогледството (един от най-разпространените очни проблеми, включително сред децата) и прояснява замъгления поглед.
- Риба - най-добрите риби за здрави очи са мазните, защото носят най-много омега-3 мастни киселини, които укрепват ретината и възпрепятстват развитието на “сухо око”. Хапването на мазна риба (сардини, херинга, пъстърва, аншоа) 2 пъти седмично намалява наполовина риска от сдобиване с макулна дегенерация.
Ако вече сте се сдобили с хронични очни проблеми, правилната диета е само една от необходимите крачки. Освен внимателно проследяване на състоянието и прогресията му, може да се обърнете към потентни натурални миксове за коригиране на компрометираното зрение.