▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

Болки на растежа

2019-12-19
412
0
Biotica
Вашето здраво и активно дете започва често да се оплаква от болки в краката. Понякога вечер, след ден, наситен с игри, ситуацията така се влошава, че можете да го видите дори да накуцва. Или пък се събужда внезапно посреднощ и идва при вас с оплакването, че не може да спи от пулсиращата болка от коленете надолу. Какво се случва? Възможно ли е причината да е в това колко бързо е израснало на ръст напоследък?

Неприятното състояние е често срещано при деца на възраст между 4 и 12 години и, макар че го наричаме „болки на растежа“, растежът няма нищо общо с него, твърдят специалистите. Около 40% от децата имат подобни оплаквания, сочат медицинските статистики.
 

1. Каква е причината?
Няма доказателства, че болките в крайниците са причинени от бързия растеж на костите в определени периоди от детското развитие. Причината се крие в мускулите, които са натоварени повече от обичайното.

Специалистите наблюдават по-чести прояви на болките на растежа в периоди на повишена физическа активност – между 4 и 8-годишна възраст, свързано с началото на предучилищния период и на организирани спортни занимания, както и след 11-та година, когато съвременният начин на живот нерядко води до обездвижване на детето, до заседяването му пред компютъра и съответно до отслабване на мускулите.

В някои случаи проблемът е следствие и от наличие на хиперподвижни стави, в което само по себе си няма нищо лошо. Но съчетанието на гъвкавите повече от нормалното стави с неукрепналите все още мускули води до появата на проблема. Когато детето тича или рита топка, мускулите трябва да работят още повече, за да поддържат ставите стабилни, и се стига до неприятните болки.

Някои деца изпитват болки на растежа в продължение на много години, като проблемът отшумява едва към средата на юношеството им. Други усещат особено интензивни болки след продължително тичане и игра навън, но този модел не се проявява задължително.

Педиатрите съветват задължително да се обърне внимание на стойката на детето – стоенето, сядането и ходенето с неправилна стойка водят до по-голямо натоварване на поддържащите мускули на тялото.

Детското плоскостъпие също е сред възможните причини за болки в краката. Някои специалисти считат, че и наличието на емоционални проблеми (стрес или депресивни състояния) може да предизвика усещането за болка и дискомфорт.
 

2. Възможно ли е симптомите да подсказват сериозно заболяване?
Когато детето се обърне към вас с оплакването, че отново го болят краката, обърнете внимание на това как ще реагира на вашето докосване. Ако при раздвижване на глезена, коляното или тазобедрената става болката се засилва и детето реагира с отдръпване, възможно е да става въпрос за сериозно състояние. Децата, които страдат от болки на растежа, изпитват облекчение при докосването ви, а лекият масаж и затопляне на проблемната зона им помага да се почувстват по-добре.

При болки на растежа обичайно се наблюдава следното:
Болки в мускулите и на двата крака - обикновено в прасеца, коляното, предната част на бедрото.
Движението на крака не влошава или подобрява състоянието, което е индикация, че ставите не са засегнати от дадено заболяване или травма.
Болката внезапно се появява и изчезва, може да има инцидентни прояви, но може и да продължава за по-дълъг период от време (например всяка вечер в течение на седмица, след което изведнъж отзвучава).
Пикът на неприятното усещане е в късния следобед или вечерта. Възможно е обаче детето да заспи спокойно, а през нощта внезапно да се събуди от силни болки в краката. На сутринта детето няма вече никакви оплаквания.
Болката не пречи на детето да се движи и да играе.
Възможно е състоянието да се придружава и от главоболие.
 
При всякакви други неспецифични оплаквания, както и в случай, че детето се влошава, трябва да се консултирате със специалист, за да се отхвърли съмнение за наличието на артрит, инфекции и др.

Потърсете лекар, ако:
 • Детето изпитва силна болка, локализирана само в единия крак (или ръка), която не отшумява на сутринта.
 • Чувства се отпаднало, има температура, загуба на апетит.
 • Детето куца, не е в състояние да се придвижва нормално.
 • Забелязвате отичане, зачервяване на крака, ръката. Болката се засилва при движение на ставата.
 
3. Как да помогнете на детето?

Има няколко ефективни методи за облекчаване на състоянието, препоръчвани от специалистите:
 • Вашата психологическа подкрепа е първата стъпка, за да се почувства детето по-добре – прегърнете го, завийте краката в топло одеяло, уверете го, че скоро ще заспи, а на сутринта от болката няма да има и помен и отново ще може да тича бързо и да играе на воля.
 • Много добре ще му подейства и лекото масажиране на краката от подбедрицата надолу с помощта на масажно масло. Болката не отзвучава заради самия масаж, но вашата грижа и приятното усещане подобряват състоянието.
 • Детето ще се повлияе добре и при затопляне на краката му с помощта на електрическа възглавничка или ако вземе топъл душ или вана преди лягане.

За овладяване на състоянието и като профилактика терапевтите препоръчват употребата на Стронг Кидс.

Повишената нужда от този минерал е особено важна в детството и през пубертета, именно в периодите на ускорен растеж. Калциум фосфорикум е горивото за волевата мускулатура. Необходим е за клетъчното делене и тъканния растеж, при регенерационни процеси в организма.


СТРОНГ КИДС СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА:

 • Кости и растеж: допринася за добрия растеж и здравина на костната система, предпазва от развитие на рахит. Особено подходящ при деца с така наречената „болка на растежа“. Състояние, при което децата се оплакват често от болки в крачетата.
 • Зъби: допринася за здрави зъби. В периода на растеж много често има недостиг на Калций, а това пряко се отразява на здравината на детските зъбки. Това води до проблеми със зъбите.
 • Мускули: допринася за развитието на мускулатурата. При децата растежът и развитието на организма са интензивни и се нуждаят от множество елементи и витамини за правилното протичане на растежните процеси. Когато не сте сигурни, че детето Ви се храни достатъчно пълноценно и разнообразно е препоръчително да обогатите диетата му с подходящи хранителни добавки. Стронг Кидс дава на развиващия се организъм на Вашето дете точното съотношение от витамини и минерали, нужни за правилното развитие на детската опорно – двигателна система.
 • Имунитет: допринася за подсилване функцията на имунната система. Всяка майка знае колко е важно правилното функциониране на имунитета, особено в есенно зимните сезони. Стронг Кидс помага на Вашето дете да се справя с атаките на вирусните инфекции.
 • Нервна система: оказва благоприятно въздействие върху детската нервна система и правилното функциониране на когнитивните процеси.
 • Детоксикация: оказва антиоксидантна защита и спомага нормалното очистване на детския организъм.

Детските плодови смучещи таблетки СТРОНГ КИДС са създадени по традиционна рецепта с добре подбрани съставки, които допринасят за:
 • Добър растеж и здравина на костната система;
 • Предпазване от развитие заболявания на костно-ставния апарат;
 • Здрави зъби;
 • Развитието на мускулатурата;
 • Подсилване функцията на имунната система;
 • Благоприятно въздействие върху детската нервна система;
 • Антиоксидантна защита;Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
special
magazin
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Научете как лекуват и заместват хапчета и сиропи Есента е вече тук, а с нея започват неизбежните ..

2023-09-29 09:32:34

Как да го спрем, преди да разстрои бъбреците Често се оказваме жертви на остри възпалителни забол..

2023-09-28 09:52:22

Ако не ги научите, непременно ще съжалявате Здравето на нашето дебело черво често не става част о..

2023-09-28 09:42:28

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56