Не подценявайте сърцебиенето

Наскоро получих толкова силно сърцебиене, че изпаднах в паника. Буквално започна да ме тресе. Не след дълго премина, аз обаче искам да знам как да постъпя, ако пак се случи?

Учестеното сърцебиене (тахикардия) е сериозно състояние, но ние не сме свикнали да му обръщаме достатъчно внимание. Ако сърцето започне да бие като полудяло, значи не успява да се напълни с кръв. Това означава, че няма пълноценно изпомпване на кръвта, в резултат на което настъпва кислороден глад в клетките на организма, в т.ч. и в самото сърце. Ако често получавате тахикардия, и то в продължение на дълго време, се случват патологични промени в сърцето. Освен че се нарушава функцията му да се съкращава, самият орган увеличава размерите си. Затова при чести случаи на сърцебиене не губете време, а търсете кардиолог. Въпреки че в ежедневието на всеки може да се случи учестено сърцебиене. Причините за физиологична тахикардия са най-разнообразни:


1. Физическо натоварване от всякакъв род – труд, спорт и дори гимнастика, а също така напрежение, в т.ч. при дефекация, силно изкрещяване при скандал, повдигане на тежки предмети и т.н.

2. Емоционални преживявания – мъка, страх, радост, ненавист, раздразнение…

3. Вредната околна среда – мръсен въздух, недостиг на кислород (задушно помещение или високо в планината), озонът след буря…

4. Повишена температура на тялото. Обърнете особено внимание на този пункт. Всеки е изпитвал треска при простуда. Имайте предвид обаче, че може да ви „тресе” именно заради възникнала тахикардия, защото ако температурата се покачи само с един градус, сърцето бие с 10 удара повече в минута. И ще се учудите, че след успокояване на пулса, получавате и облекчение – треската вече я няма.

5. Преяждане – то често е причина за тахикардия. 

6. Алергия – страдащите много добре го знаят.

7. „Топли вълни” при климакс – всяка жена трябва да го има предвид.

8. Употреба на енергийни напитки. Нека не си затваряме очите, че пулсът може да се учести и при честа употреба на силно кафе или чай.


Осигурете си почивка 

Ако до 5 минути сърцебиенето не спре, нужно е да извикате лекар колкото се може по-бързо. Вижте как можете да изчислите правилния лично за вас пулс: извадете вашата възраст от числото 220. Ако например сте на 50 години, като ги извадите от 220, се получава числото 170. Именно това трябва да е вашата мярка, т.е. пулсът ви по време на натоварване не трябва да превишава 170 удара в минута. А докато дойде лекарят, можете да опитате да облекчите състоянието си по следния начин:

1. Разхлабете яката си, за да осигурите достатъчен приток на свеж въздух.

2. Изпийте хапче „Корвалол“, „Валокордин“ или настойка от валериана.

3. Измийте лицето си с ледена вода и наложете студен компрес на челото си.

4. Затворете очи и силно натискайте очните ябълки в продължение на 10 секунди, повторете няколко пъти.

5. Вдишайте дълбоко, задръжте дишането и се напънете както в тоалетната. Правете това упражнение в продължение на 3 до 5 минути.

6. Опитайте силно да се изкашляте.


Още по темата прочети ТУК:

Търсене

Категории

Реклама

rr
ss
ar
pk
af
ba

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина