❄ КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ ❄

Зима и болка в ставите: Природни средства за облекчение

2023-10-20
310
0
Biotica

Празници без болка и свободно движение - ключът е тук

Настъпването на есенния хлад, стесняването на интервала с дневна светлина и големите амплитуди между сутрешните и вечерните температури ни подсказват, че преходът към зима е стартирал. Разбира се, вероятно ни остават още немалко дни с изобилни слънчеви лъчи, но дори те ще огравят щедро не повече от 4-5 часа на ден. 

С промените в атмосферното налягане и бавното движение към най-студения годишен сезон, първи (освен птиците) новите условия усещат хората с хронични заболявания на опорно-двигателната система. Стари травми в колена, лакти, рамена, врат и в лумбалната област започват да се “обаждат” веднага щом се смени “въздухът”. За страдащите от артрит, ревматизъм, артроза, остеоартрит, остеопороза, дископатия и дискова херния преходът към зимата и нейното окончателно настъпване носят обострени болки, допълнителна скованост и опасност от допълнителни увреждания.

Проблемите със стави и кости през зимата обаче не са строго зачислени само към вече засегнатите от хронични заболявания. Напротив, нови травми и огнища на възпаления често се появяват именно през този сезон, дори при до момента изрядно здравите. Към тази прогноза можем спокойно да добавим и реалистичната вероятност за повече инциденти и наранявания вследствие на затрудненото придвижване, намаленият тонус в нашите мускули и повишената скованост на кости и стави заради ниските температури и трайното понижаване на атмосферното налягане. 

Много са причините за изброените страдания през есенно-зимния период. Първо, вече споменатата осезателна промяна в барометричното налягане. Тя води до разширение на тъканите и понякога до уголемяване на ставите. Заради тези процеси около стари травми се наблюдават отоци и подувания. Паралелно по-ниските температури водят до набъбване на синовиалната течност около костите. Тя омекотява зоната около нашите стави и при променен обем ги оставя по-твърди и сковани, с обострена чувствителност към болка и по-податливи на сериозни наранявания.

Отношение към тези процеси има и фактът, че при студено време тялото ни автоматично кръвоснабдява приоритетно жизненоважните органи (бели дробове и сърце). Вследствие на това нашите кости и стави може да се окажат недостатъчно оросени и кръвоснабдени, резултатът от което е повишена скованост и намалена функционалност. 

Не е тайна че през зимата сме лишени и от естествен достъп до много витамини и микроелементи, важни за нормалния ритъм на тялото. Дефицитен е например жизненоважният витамин D, без който не може да се регулира и количеството калций в организма. По този начин нашите кости и стави са лишени от важен градивен елемент, което ги прави по-чупливи, сковани и болезнени. Подобен е ефектът и от дефицита на магнезий в тялото през зимата. 

Допълнително, през студения период на годината, дали поради травми и болки или по тривиални причини, естествено намаляват нашите физически натоварвания. Обездвижването, дори и предизвикано от заболявания и дискомфорт, само утежнява здравината и функционирането на нашите кости и стави. Добре известно, че дългото седене на едно място води до хронични проблеми в лумбалната област (дискова херния), износване на ставите и остеопороза. 

На базата на всичко казано дотук, нека изясним начините да съхраним здравето на опорно-двигателния апарат през зимата:

  • На спирайте да се движите - ако работите на компютър, на всеки половин час правете определен брой крачки в рамките поне на помещението. Дългият престой в една позиция, в комбинация с утежнените атмосферни условия, води директно към увреждане на нашите кости и стави. Ако включите в дневния си режим скромно количество упражнения (като сутрешна гимнастика, например), със сигурност ще увеличите устойчивостта и гъвкавостта на двигателния си апарат.
  • Пазете температурата на тялото си - при рязка смяна на стайната температура с ниските стойности навън, уверете се, че сте топло и подходящо облекчени. Търсете материи, които изолират от студа и запазват естествената температура на тялото. Така шанса от износване на ставите, чупливост на костите и поява на сезонни болки и възпаления значително намалява.
  • Прием на дефицитни елементи - вече споменахме, че през зимата естествен източник на витамин D на практика няма. Това налага да намерите нужния комплекс с участието му и да го приемате редовно, за да не допуснете опасен спад в нивата му. Нека не забравяме, че те повличат след себе си и дефицит на калций. Уверете се и че не ви липсва и магнезий. За това свидетелстват най-често изтръпванията на крайниците, сковаността в движенията, схващанията на различни мускули, нарушеният сън и физически тонус. Ако установите, че се нуждаете от външен прием, изберете продукт с най-усвоимата форма, която да ви достави нужната доза магнезий. Опитайте се и да си въведете здравословно меню на хранене, щедро на описаните елементи. 
  • Най-добри източници са млечните продукти, ядките (особено бадеми и орехи), яйцата и мазните риби. Правете се и пресни сокове от плодове и зеленчуци. Добра идея са и топлите билкове чайове, особено вечер преди лягане и сутрин след ставане

Ако въпреки тези мерки зимата “удари” силно по костите, ето някои естествени начини да спрем болката и дискомфорта:

  • При спазми, скованост и остри болки в костите акт на първа помощ за облекчение може да е топлият душ. Той отпуска мускулите и ставите и улеснява тяхното движение. След това, разбира се, облечете топли и меки дрехи, за да съхраните топлината. 
  • Направете охлаждащи компреси на болното място - може да използвате етерични масла или билкови запарки за стопиране на възпаленията.  
  • Хранителни добавки с градивни елементи за костите и ставите - съществуват много ефективни билкови комплекси за облекчаване на болката и свободно движение през зимата. Доказан самостоятелен природен илач за кости и стави е, например, екстрактът от босвелия. Утвърдени на пазара за хранителни добавки са продуктите за опорно-двигателната система, съдържащи колаген, глюкозамин и хондроитин. Комплекс от тези елементи или съчетанието им с природни екстракти може максимално ефективно да предпази от увреждане през зимата нашите кости и стави, съхранявайки тяхната гъвкавост и предотвратявайки износване.

Избор на десетки видове натурални добавки на трайно ниски цени може да направи в онлайн магазин Biotica.bg. Запомнете, формулите на Биотика, както и всички с естествени съставки, са най-ефективни, ако се приемат с натрупване. Затова, за здрави кости и стави през зимата, започнете прием още сега. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Масло от “дървото на живота” днес лекува всички дихателни инфекции и рани в цял свят Не други, а ..

2023-10-25 09:55:32

Спрете катарактата и глаукомата, преди да ви отнемат зрението Ако преди 20 години нашите очи са с..

2023-10-23 13:53:05

Направете първата крачка още сега! Есента и бавно настъпващата след нея зима носят десетки опасни..

2023-10-23 13:40:25

Хроничният запек е често срещан проблем при съвременния човек. Засяга хора на всяка възраст, без изк..

2023-10-21 14:50:49

Приложете ги веднага, преди да стане късно Сезонът на коварните грипове и екстремните предизвикат..

2023-10-21 10:40:47

Не чакайте да мине от само себе си - вземете мерки веднага По нашите ширини за проблеми в зоната,..

2023-10-21 10:34:24

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56