Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Жлъчно-каменна болест – кога се налага оперативно лечение?

2020-07-22
1073
0
1-3 мин.
Жлъчно-каменна болест – кога се налага оперативно лечение?

Жлъчно-каменната болест или холелитиазата е най-често срещаното гастроентерологично заболяване. Според Европейската асоциация за изследване на черния дроб (EASL) около 20% от европейците са засегнати от жлъчно-каменна болест. Холелитиазата води до по-голям прием в болничните заведения от всяко друго гастроентерологично състояние. Въпреки това, само половината от хората с доказани конкременти в жлъчката имат клинични симптоми, изискващи лечение.

Напредналата възраст, женският пол и висококалорична диета, богата на въглехидрати и бедна на фибри, заедно със затлъстяването и генетични фактори, са водещите предразполагащи фактори за образуване на камъни в жлъчката. Хормонозаместителната терапия, при жени в менопауза, също носи повишен риск от възникване на билиарни заболявания, особено холецистит.


Коликообразната болка в горната част на корема, жълтеница и висока температура са сред водещите симптоми на заболяване на жлъчния мехур и жлъчните пътища. Болка с продължителност над 15 минути в епигастриума или дясната горна част на корема, която се излъчва към дясното рамо или към гърба, съпроводена или не от гадене и повръщане, може да насочи вниманието на лекаря към жлъчна колика. При повече от половината от засегнатите пациенти първоначалното проявление е последвано от по-нататъшни атаки от болка. Наличието на множество камъни в жлъчния мехур увеличава риска от симптоматична холедохолитиаза или остър холецистит.

Националният институт по здравеопазване и здравни грижи (NICE) във Великобритания препоръчва на пациентите, за които се подозира наличието на камъни в жлъчката, провеждане на абдоминална ехография и кръвни тестове, включително и изследване на чернодробната функция. При пациенти с голяма вероятност за наличие на холедохолитиаза е необходимо извършването на ендоскопска ретроградна холангиография (ERC) с терапевтична интервеция, т.е. жлъчна сфинктеротомия и екстракция на конкремента.

По правило лечението на холедохолитиаза е показано само при пациенти с клинична симптоматика. Обикновено няма индикации за холецистектомия при асимптоматични пациенти, освен ако не се установи конкремент в жлъчката над 3см, полип над 1 см или порцеланов жлъчен мехур, всички които са свързани с повишен риск от развитие на карцином на жлъчния мехур.

Европейската асоциация за изследване на черния дроб и Националният институт по здравеопазване и здравни грижи препоръчват провеждане на консервативно лечение при пациенти с асимптоматична холелитиаза. Прилагането на медикаментозна терапия с урзодеоксихолева киселина се препоръчва на симптоматични пациенти с малки конкременти или пациенти, при които има наличие на жлъчна шлака. Подходящо лечение на жлъчните колики е медикаментозна терапия с прилагане на нестероидни противовъзпалителни средства.  

Холецистектомията е лечение на избор както за неусложнена симптоматична холелитиаза, така и при доказано наличие на жлъчна шлака с характерна жлъчна колика. Целите на оперативното лечение са избягване на по-късно възникващи и елиминиране на съществуващи усложнения на холелитиазата, както и профилактика на високо рискови пациенти от развитие на карцином на жлъчния мехур.

Лапароскопската холецистектомия е новият стандарт на лечение дори при остро възпаление на жлъчния мехур. Показано е отделно лечение на едновременно открита холелитиаза и холедохолитиаза. Първата стъпка е ендоскопско отстраняване на конкрементите в жлъчните пътища, последвано (в идеален случай в рамките на 72 часа) от холецистектомия. Холедохолитиазата, открита при диагностично изобразяване и причиняваща симптоми като колика, жълтеница или възпаление, трябва да се лекува ендоскопски. Дори при бременност симптоматичната холедохолитиаза трябва да се лекува с ендоскопска папилотомия и екстракция на конкремента.

Конкременти на жлъчния мехур над 3 см, полипи над 1 см и порцеланов жлъчен мехур носят много по-висок риск от злокачествено заболяване. При тези обстоятелства избирателната холецитектомия е показана дори при асимптоматична холелитиаза.


ХЕПА КЛИЙНЪР е от нов клас продукти – адюванти. Адювантите са продукти на натурална основа, които са предназначени да работят в съдействие със стандартните медицински похвати, в терапията на определени заболявания. ХЕПА КЛИЙНЪР е комплекс от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които:

  • Спомага за отделянето на токсичните вещества от организма и пречиства черния дроб и жлъчката на клетъчно ниво;
  • Регулира стойностите на чернодробните ензими;
  • Подобрява обмяната на липидите;
  • Пречиства черния дроб от токсините, бактериални и вирусни инфекции, наркотични вещества, пестициди, лекарства, алкохол;
  • Намалява вредното въздействие от прилагани химио – и лъчетерапия;
  • Защитава клетъчните мембрани;
  • Активира функцията на бъбреците;
  • Предпазва черния дроб от увреждане;
  • Дава енергия и оказва положително въздействие върху косата, мозъка, нервната и сърдечно – съдовата система;
  • Засилва естествените процеси на детоксикация;

ХЕПА КЛИЙНЪР МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ТУК

https://biotica.bg/hepa-cleaner-prechistvane-na-cherniya-drob-i-detoks-za-tyaloto
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
kozmetika
bilkovi tinkturi
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Билката бял трън (Silybum marianum) е известна като едно от най-мощните природни средства за детокси..

2019-10-29 15:03:44

Консумацията на този вид зеленчуци намалява преждевременна смърт с 23 процентаУчени от Средиземномор..

2019-12-20 22:33:14

Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия още..

2019-11-05 13:16:03

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56