▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

Жлъчно-каменна болест – кога се налага оперативно лечение?

2020-07-22
603
0
Biotica

Жлъчно-каменната болест или холелитиазата е най-често срещаното гастроентерологично заболяване. Според Европейската асоциация за изследване на черния дроб (EASL) около 20% от европейците са засегнати от жлъчно-каменна болест. Холелитиазата води до по-голям прием в болничните заведения от всяко друго гастроентерологично състояние. Въпреки това, само половината от хората с доказани конкременти в жлъчката имат клинични симптоми, изискващи лечение.

Напредналата възраст, женският пол и висококалорична диета, богата на въглехидрати и бедна на фибри, заедно със затлъстяването и генетични фактори, са водещите предразполагащи фактори за образуване на камъни в жлъчката. Хормонозаместителната терапия, при жени в менопауза, също носи повишен риск от възникване на билиарни заболявания, особено холецистит.


Коликообразната болка в горната част на корема, жълтеница и висока температура са сред водещите симптоми на заболяване на жлъчния мехур и жлъчните пътища. Болка с продължителност над 15 минути в епигастриума или дясната горна част на корема, която се излъчва към дясното рамо или към гърба, съпроводена или не от гадене и повръщане, може да насочи вниманието на лекаря към жлъчна колика. При повече от половината от засегнатите пациенти първоначалното проявление е последвано от по-нататъшни атаки от болка. Наличието на множество камъни в жлъчния мехур увеличава риска от симптоматична холедохолитиаза или остър холецистит.

Националният институт по здравеопазване и здравни грижи (NICE) във Великобритания препоръчва на пациентите, за които се подозира наличието на камъни в жлъчката, провеждане на абдоминална ехография и кръвни тестове, включително и изследване на чернодробната функция. При пациенти с голяма вероятност за наличие на холедохолитиаза е необходимо извършването на ендоскопска ретроградна холангиография (ERC) с терапевтична интервеция, т.е. жлъчна сфинктеротомия и екстракция на конкремента.

По правило лечението на холедохолитиаза е показано само при пациенти с клинична симптоматика. Обикновено няма индикации за холецистектомия при асимптоматични пациенти, освен ако не се установи конкремент в жлъчката над 3см, полип над 1 см или порцеланов жлъчен мехур, всички които са свързани с повишен риск от развитие на карцином на жлъчния мехур.

Европейската асоциация за изследване на черния дроб и Националният институт по здравеопазване и здравни грижи препоръчват провеждане на консервативно лечение при пациенти с асимптоматична холелитиаза. Прилагането на медикаментозна терапия с урзодеоксихолева киселина се препоръчва на симптоматични пациенти с малки конкременти или пациенти, при които има наличие на жлъчна шлака. Подходящо лечение на жлъчните колики е медикаментозна терапия с прилагане на нестероидни противовъзпалителни средства.  

Холецистектомията е лечение на избор както за неусложнена симптоматична холелитиаза, така и при доказано наличие на жлъчна шлака с характерна жлъчна колика. Целите на оперативното лечение са избягване на по-късно възникващи и елиминиране на съществуващи усложнения на холелитиазата, както и профилактика на високо рискови пациенти от развитие на карцином на жлъчния мехур.

Лапароскопската холецистектомия е новият стандарт на лечение дори при остро възпаление на жлъчния мехур. Показано е отделно лечение на едновременно открита холелитиаза и холедохолитиаза. Първата стъпка е ендоскопско отстраняване на конкрементите в жлъчните пътища, последвано (в идеален случай в рамките на 72 часа) от холецистектомия. Холедохолитиазата, открита при диагностично изобразяване и причиняваща симптоми като колика, жълтеница или възпаление, трябва да се лекува ендоскопски. Дори при бременност симптоматичната холедохолитиаза трябва да се лекува с ендоскопска папилотомия и екстракция на конкремента.

Конкременти на жлъчния мехур над 3 см, полипи над 1 см и порцеланов жлъчен мехур носят много по-висок риск от злокачествено заболяване. При тези обстоятелства избирателната холецитектомия е показана дори при асимптоматична холелитиаза.


ХЕПА КЛИЙНЪР е от нов клас продукти – адюванти. Адювантите са продукти на натурална основа, които са предназначени да работят в съдействие със стандартните медицински похвати, в терапията на определени заболявания. ХЕПА КЛИЙНЪР е комплекс от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които:

  • Спомага за отделянето на токсичните вещества от организма и пречиства черния дроб и жлъчката на клетъчно ниво;
  • Регулира стойностите на чернодробните ензими;
  • Подобрява обмяната на липидите;
  • Пречиства черния дроб от токсините, бактериални и вирусни инфекции, наркотични вещества, пестициди, лекарства, алкохол;
  • Намалява вредното въздействие от прилагани химио – и лъчетерапия;
  • Защитава клетъчните мембрани;
  • Активира функцията на бъбреците;
  • Предпазва черния дроб от увреждане;
  • Дава енергия и оказва положително въздействие върху косата, мозъка, нервната и сърдечно – съдовата система;
  • Засилва естествените процеси на детоксикация;

ХЕПА КЛИЙНЪР МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ТУК

https://biotica.bg/hepa-cleaner-prechistvane-na-cherniya-drob-i-detoks-za-tyaloto
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
magazin
kozmetika
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Как да го спрем, преди да разстрои бъбреците Често се оказваме жертви на остри възпалителни забол..

2023-09-28 09:52:22

Ако не ги научите, непременно ще съжалявате Здравето на нашето дебело черво често не става част о..

2023-09-28 09:42:28

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

Какво представлява хроничната умора Спите дълго, но се будите безсилни и смазани? Нямате физическ..

2023-09-26 15:03:55

Защитете се от вируси и алергии ефективно сега  Смяната на сезоните е сериозно предизвикател..

2023-09-26 14:44:09

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56