Защо равните обувки могат да доведат до болки в стъпалата?

2019-12-12
420
0
1-3 мин.
Защо равните обувки могат да доведат до болки в стъпалата?

Изучаването, диагнозата и лечението на различните заболявания, засягащи краката – и по-конкретно ходилото се означава с общия термин подология.


Терминът е използван за първи път в Съединените щати в началото на ХХ век. Името идва от - podus, planta – ходило и logos - наука.

Науката подология представлява медицинска дисциплина, която се занимава с изучаване на стъпалото. Тук се включва не само основни ортопедични познания за анатомията на ходилото – връзков апарат, хоризонтален и вертикален свод, но също така хигиена на стъпалото, избор на подходящи обувки, както и съвети при вече възникнали заболявания.


Основната задача на специалистите, практикуващи в тази област, е навременното откриване на деформации или патологични промени по хода на стъпалото в най-ранните етапи и своевременното им премахване.

Ходилата са подложени на много изпитания – топлина, влага, притискане в обувките – и всеки малък проблем с тях рискува да стане голям. Процентът на хората с проблемни стъпала е висок, като всеки в един или друг момент от живота си се е сблъсквал с различни патологии, които налагат посещение при подолог.

Неудобните обувки, неправилната походка, продължителното статично натоварване на краката, както и наднорменото тегло са рискови фактори за износване на ставните повърхности. Тези фактори са част от причините и за плоскостъпие.

Все по-разпространени стават равните обувки, тип „балерина“, които натоварват нефизиологично стъпалото и водят до появата на болка в стъпалата още след първото по-продължително носене.

Друг проблем са и високите токчета, които водят до изместване на центъра на тежестта върху предната част на ходилото. При бременни проблемът с болките в стъпалата идва поради твърде бързото качване на килограмите за кратък период от време и невъзможността за приспособяване на ходилото към новия тип натоварване.

Специалистите по подология препоръчват първия профилактичен преглед на ходилата да бъде след 5-годишна възраст, тъй като до този период ходилото все още се развива и не може да бъде дадена обективна оценка за наличие на проблеми с плоско стъпало, както и недостатъчно добро равновесие поради нестабилност във връзковия апарат на глезените. Но своевременният преглед е препоръчителен в ранна възраст, тъй като при децата корекциите протичат много по-лесно отколкото при възрастните, при това с дълготраен или често дори окончателен ефект.

Ходилата са подложени на допълнителни изпитания, особено при активно спортуване. Неправилно подрязаните нокти, недостатъчно добре подсушената кожа между пръстите или наличието на мазоли могат да доведат до болки, възпаление на засегнатите участъци от кожата и наслагване на гъбична инфекция при неглижиране на симптомите.

Дори вече да сме започнали лечение на гъбичките с подходящ продукт, консултацията с подолог е препоръчителна, тъй като фактор за реинфекция са частите от ноктите, засегнати от гъбички, които трябва да се изрязват до здраво. Тази инфекция увеличава риска от последващо врастване на ноктите.

Не само гъбичните инфекции, но и т. нар. кокоши трън, както и мазолите са състояния, които налагат не само системно лечение, но и добро редовно поддържане.

Специалистите подолози препоръчват носенето на обувки, които осигуряват леко повдигане на петата, така че тежестта на тялото да се разпределя по най-физиологичния начин върху точките от ходилото.


В България подологията е изцяло ново направление, съответно и специалистите в нашата страна все още са ограничен брой..


ЕКСТРАКТ БОСВЕЛОВА КИСЕЛИНА

Билка, използвана в продължение на хиляди години като лекарство от индийските лечители за различни общи медицински заболявания, вариращи от болки в ставите до стомашно разстройство. Съществуващите научни изследвания показват, че екстрактът от смолата на босвелия има множество положителни ефекти върху тялото. За разлика от нестероидни противовъзпалителни средства, продължителната употреба на босвелия не предизвиква дразнене или язва на стомаха.
Активното съединение в босвелията е босвелова киселина, и е доказано, че има противовъзпалителни ефекти. Проучванията показват, че босвеловите киселини имат противовъзпалително действие – подобно на конвенционалните нестероидни противовъзпалителни средства, използвани за възпалителни състояния. Босвелията инхибира про-възпалителни медиатори в тялото, като левкотриени. За разлика от нестероидни противовъзпалителни средства, продължителната употреба на босвелия не предизвиква дразнене или язва на стомаха.
Босвелова киселина проявява антивъзпалителни ефекти, като предотвратява разграждането на съединителната тъкан, и чрез увеличаване на кръвоснабдяването спомага за възстановяването на ставните тъкани.


БОСВЕЛИЯ - ПРИРОДНОТО ЧУДО!

Билката действа безотказно срещу всевъзможни проблеми със ставите и костите. Екстрактът от босвелия благоприятства със своите обезболяващи, противовъзпалителни и антиревматични свойства. Той подпомага борбата с мъчителната мускулна или ставна болка, следствие на ставни заболявания. Спомага за запазване на мускулната и ставната подвижност, набавящ на ставите и мускулите всичко необходимо за тяхното оптимално функциониране. Компонентите в състава на растението, инхибират отока и възпалението, и активизират възстановителните реакции на хрущялната тъкан. Босвелиевият екстракт способства за увеличаване влагата в хрущялните тъкани и увеличава тяхната гъвкавост и еластичност. Алонтоинът, който се съдържа в него, съдейства за създаването на нови клетки и възстановяване на вече засегнатите.

Екстракта от босвелова киселина:

  • Има противовъзпалително действие;
  • Повлиява благоприятно опорно – двигателния апарат;
  • Оказва благотворно действие върху ставите и мускулите;
  • Оказва общоукрепващо и противовъзпалително действие;
  • Тя е естествено противовъзпалително средство без никакви негативни странични ефекти;
  • Подобрява притока на кръв към ставите при нарушения от спазми на кръвоносните съдове;
  • Допринася за намаляване разграждането на гликозаминогликаните и предпазва ставите;

Основен компонент в състава на  АРТРОКСИН, това е екстрактът от босвелия. АРТРОКСИН подобрява притока на кръв към ставите при нарушения от спазми на кръвоносните съдове. Разграждането на гликозаминогликаните уврежда ставния хрущял. Този процес се среща често при пациенти, които взимат нестероидни противовъзпалителни лекарства. АРТРОКСИН намалява разграждането на гликозаминогликаните и предпазва ставите. След дълги години на научни проучвания и експерименти, е създадена формула с концентриран извлек от два вида смоли от растението босвелия. Именно това е основната съставка на АРТРОКСИН. С него ще забравите за болката и ще живеете комфортно!


АРТРОКСИН  Е СЪЗДАДЕН ПО РЕЦЕПТИТЕ НА АКАД. ХЛЕБАРОВ И МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ТУК

https://biotica.bg/arthroxin-pri-bolka-i-vazpalenie-v-stavite

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценн..

2020-06-11 22:14:15

Този стар немски лек е доказал, че е много полезен в лечението на атеросклероза, настинка и инфекции..

2019-12-17 09:49:12

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ - ПРИЧИНИМетаболитните и дегенеративни заболявания на кости..

2020-09-16 17:33:27

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето как малкият орган ви казва, че сте в беда  Проблемите с уринирането и сексуалната функци..

2024-05-30 11:37:00

Ето я безвредната природна формула, която наистина работи  Ако мъжките проблеми с потентност..

2024-05-29 11:49:00

Диета, билки, рецепти - ето го планът за действие За разлика от повечето заболявания на стомашно-..

2024-05-28 12:38:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56