▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Защо профилактиката на състоянието на дебелото черво е ключът към доброто здраве ?

2023-07-19
1639
0
1-3 мин.
Защо профилактиката на състоянието на дебелото черво е ключът към доброто здраве ?

Спасете се от болестите, преди да станат нелечими

Темата за профилактика на здравето на нашето дебело черво става все по-популярна. Актуалността й произтича от бързо нарастващия брой злокачествени заболявания в този орган от нашето тяло. Незабелязани навреме, те стават почти нелечими. Смъртността от рак на дебело черво е сред най-високите в света, което налага преосмисляне на начина на живот и третиране на проблемната зона.

Какво всъщност представлява органът, който трябва да предпазим? Човешкото дебело черво е изходната точка на храносмилателната система. То обгражда тънките черва и се разделя на няколко части. Първата се нарича цекум, популярен също като “сляпо черво”. Прилича на миниатюрна торбичка (няма и 10 см дължина), към която е прикрепен апендиксът, и завършва буквално в нищото. Следващата зона е ободно черво или колон, преминаваща в ректум (право черво) и накрая е анусът, който не всички определят като част от нашето дебело черво. 

Основната мисия на този сложен орган е да ни отърве от всички ненужни за тялото отпадъци, които не могат да се усвоят или разградят в тънките черва. Когато е налице затруднение да се изхвърли “боклукът” от тялото и части от него се задържат в колона или ректума, бактериите, които живеят там, започват да предизвикват гниене на отлежалия материал. Обичаен симптом за това са газовете, които ни тормозят. 

За да успява да избутва отпадъка от организма, нашето дебело черво трябва да има адекватна перисталтика (чревно движение). Ако тя е нарушена, излишно натрупаното не може да се изведе от тялото през ануса, а оставането му заплашва сериозно цялостното ни здраве.

Симптоми за нарушена функция на човешкото дебело черво включват:

 • Газове и киселинност в стомаха;
 • Твърд и болезнен при допир корем;
 • Гадене, замайване, повръщане;
 • Липса на тонус и енергия;
 • Трудно или нередовно изхождане - обхваща както упорита диария, така и мъчителен запек.
 • Кръв в изпражненията - сигурен знак, че чревното здраве е компрометирано;
 • Болка при изхождане;
 • Необичайна форма и мирис на фекалиите - наличието на полипи или хемороиди в колона, ректума или ануса често манифестират чрез странно оформени изпражненения (дълги и тънки като спагети, черни на цвят, с мирис на сяра...).
 • Необяснимо отслабване или рязко покачване на телесно тегло.

Ако усещате някои от тези симптоми, трябва спешно да помислите за прочистване на вашето дебело черво, преди да се стигне до трудно лечими болести вследствие на задържаните в тялото токсини, които предизвикват опасни инфекции. 

Ето как можем по естествен път да опазим здравето си и да избегнем коварни възпаления в изходния канал на храносмилателната система:

 • Хигиена при хранене - уверете се, че храните и напитките, които консумирате, са годни за прием, без вредни токсични съставки.
 • Хранителен режим - не става дума за диета, предполагаща глад, а за ограничения в менюто, които не позволяват токсично натоварване и инфекции в цекума, ректума или колона. За тяхното редовно прочистване и изрядна перисталтика, ограничете консумацията на пържени, мазни и тлъсти храни, които затрудняват храносмилането. Консумирайте много течности - вода, чайове или прясно изстискани сокове от плодове и зеленчуци, които съдържат ценни за чревното здраве витамини и фибри, улесняващи изхождането. Алкохолът, цигарите и изкуствено подсладените изделия също трябва да се избягват, поне временно. 
 • Движение - физическата активност поддържа в тонус перисталтиката. 
 • Билки - в природата има утвърдени растения със силата да лекуват, чистят и предпазват от възпаления нашето дебело черво. 
  Сред най-ефективните е алоето. То има мощно антиинфекциозно действие, а междувременно се грижи и за оздравяване на раздразнените лигавици в червата и стомаха, пазейки гънките и “джобовете” им чисти от вредни полипи. Приемът на алое осезателно забързва метаболизма и подобрява храносмилането. Нормализира изхождането и предотвратява опасни болести като рак на дебело черво.
  За бърз детокс и особено след упорит запек силно се препоръчва майчиният лист, по-известен като сена. Екстрактът от растението е сред най-мощните природни лаксативи, които ускоряват чревните движения и отпушват пътя за извеждане на хранителните отпадъци от тялото. Действа ефективно и срещу хемороиди.
  Суперхраната артишок е също приятел на нашето дебело черво. Макар да е по-популярен като илач за черния дроб, артишокът съумява да защити чревната лигавица и да неутрализира вече наличните инфекции чрез активация на имунните клетки.
  Под формата на чайове се препоръчват семена от копър, мента, мащерка, градински чай и джинджифил. Всички имат успокояващо и противовъзпалително действие, като облекчават болките и дискомфорта. 

Редовната грижа за нашето дебело черво, под формата на контрол върху това какво ядем, пием и как живеем, почти напълно гарантира избягване на лоши медицински сценарии. Разбира се, на скрининг и редовни прегледи трябва да се подлагат всички хора с тежка фамилна обремененост, тъй като се счита, че генетиката прави някои по-уязвими на чревни заболявания. 
За да направим профилактиката по-ефективна, можем да се доверим на проверени натурални добавки с органични екстракти от лечебни растения като наличните в онлайн магазина на Биотика - Biotica.bg. Много природни продукти за здраво дебело черво са налични на трайно ниски цени и са с доказана ефективност в годините. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
special
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Консумацията на този вид зеленчуци намалява преждевременна смърт с 23 процентаУчени от Средиземномор..

2019-12-20 22:33:14

Безпокойството засяга драматично живота и въздейства на тялото психически и физически Може и да ви с..

2020-01-29 12:39:35

Семплото растение, което бъркаме с плевел и расте навсякъде, лекува десетки тежки болестиКогато чуем..

2022-08-31 13:52:50

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56