▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Язва и гастрит - симптоми и лечение

2024-04-25
849
0
1-3 мин.
Язва и гастрит - симптоми и лечение

От къде идват, какво причиняват и как да ги спрем навреме

Надали са много щастливците на земята, които не са изпитвали стомашен дискомфорт вследствие на проблемно храносмилане. Дали като реакция към определени храни, заради повишен стрес, нередовно хранене, лекарства, бактериална инфекция или друго заболяване, коремните болки и неразположения не са чужди никому.
Кога обаче трябва да се притесняваме, че познатите симптоми започват да сигнализират за заболяване, а не само за временен дискомфорт?

Как да разбера дали имам язва или гастрит?

Гастрит е заболяване, свързано с нарушения на здравата стомашна лигавица. Когато тя е изтъняла или ерозирала, храносмилателните сокове я достигат и възпаляват. Заболяването протича с болезнени спазми, подуване, гадене, повръщане и понякога трайна загуба на апетит.

Различават се две основни форми на протичане на болестта - остър (симптомите се появяват внезапно, вземат се мерки и отшумяват сравнително бързо) и хроничен гастрит (симптомите се появяват периодично и трудно се овладяват).

Най-често до възпалителното заболяване се стига заради наличие на опасната бактерия Helicobacter Pylori в стомашно-чревния тракт. Веществата, които тя отделя, нараняват и компрометират целостта на нашата стомашна лигавица. Така на практика постилат червен килим пред бъдещата инфекция, която може да засегне както цялата предпазна мембрана, така и само определени части от нея.

Нелекуваният навреме гастрит може бързо да прерасне в язва (пептична или на дванадесетопръстника). При образуването й ставаме жертви на много по-жестоки и остри коремни болки и неразположения. При по-тежки форми от язва и хроничен гастрит може да се сдобием дори с рак на стомаха.

Основни симптоми - защо е важно ранното разпознаване и лечение 

Ако се чудите дали да посетите лекар, ето списък на основните признаци за развити язва или гастрит:

 • Упорит стомашен рефлукс - характеризира се с връщане на киселини от стомаха към хранопровода. В резултат изпитваме пареща болка в областта на врата, корема или гърдите. Процесът е резултат от инфекцията на стомашната лигавица при остър или хроничен гастрит, както и при образувана язва.
   
 • Гадене и повръщане - наличието на киселини често води след себе си позиви за повръщане и системно гадене от храна.
   
 • Загуба на апетит - при упоритите възпалителни процеси и особено при наличие на язва на стомаха и дванадесетопръстника е възможно трайно да загубим желание за хранене.
   
 • Рязка загуба на тегло - описаните симптоми водят до логично следствие - рязко и болезнено отслабване. Случва се събрани заедно тези проблеми, предизвиквани при язва и гастрит, да ескалират до опасни болестни състояния като булимия.
   
 • Обилно отделяне на слюнка;
   
 • Обложен, сиво-бял език;
   
 • Нетипично продължителна сухота в устата;
   

При упорита язва се появяват и допълнителни симптоми като: остра прободна болка в горната част на корема след хранене или през нощта; черен цвят на изпражненията заради наличие на кръв в тях; повръщане на кръв. Тези признаци могат да сочат за реална опасност от перфорация или обструкция на стомаха. 

Както става ясно, всяко забавяне в разпознаването на симптомите при язва и гастрит, както и нeнавременното им лечение, може да доведе до тежки и дори животозастрашаващи състояния.

 

Каква диета е препоръчителна при появата им?

Макар упоритата и трудно за лечение бактерия H.Pylori да е най-честият заподозрян при хроничен гастрит и образувана вследствие язва, чести причини и за двете заболявания са всъщност и вредните ни навици.

 

Рискови фактори за увреждане на стомашната лигавица са:

 • Активното тютюнопушене - пушачите се излагат на значително увеличен риск от образуване на язви и утежняват процеса на тяхното зарастване;
   
 • Злоупотреба с алкохол;
   
 • Чест прием на аналгетици (болкоуспокояващи медикаменти като ибупрофен, аспирин и т.н.) без лекарско предписание. Те карат стомашната лигавица да изтънява, което я прави уязвима на вредното въздействие на храносмилателните сокове. 
   
 • Прекаляване с кофеина - веществото стимулира образуването на киселини в стомаха, с което утежнява симптомите и проявите както на гастрит, така и на язва.  
   
 • Фамилна обремененост - ако близки кръвни роднини страдат от опасните състояния или от хронични болести на бъбреците, сърцето и черния дроб, попадате в рискова група за развитие на язва и гастрит. 
   
 • Лоши хранителни навици - тук спадат честата консумация на мазни, тлъсти, пържени и силно осолени храни, както и на много пикантни и изкуствено подсладени изделия. Нередовното хранене също е силен утежняващ фактор за здравето на стомашната лигавица. Затлъстяването и обездвижването ни правят още по-уязвими.
   
 • Прекомерни нива на стрес - както физическият, така и емоционалният стрес доказано увеличават опасността от образуване на язви в стомаха и влошават симптоматиката при тяхната поява. 

 

Вземайки предвид изброените вредни влияния върху стомашно-чревния ни тракт, е явно какво трябва да избягваме, за да се предпазим от гастрит и неговите усложнения. Освен минимизиране на стреса, отказ от болкоуспокояващи без рецепта, спиране или силно намаляване на алкохола и цигарите, трябва да се нанесат и решителни промени в хранителния режим, за да се излекуват стомаха и червата.

Правилните диети за лечение на язва или гастрит изобилстват от растителни мазнини, фибри, витамини и минерали. Това означава, че в препоръчителното меню влизат пресни плодове и зеленчуци, мазни видове риба, бобови изделия (в малки количества, сварени), пълнозърнести храни. Добре е да се избягват прясното мляко и млечните продукти, защото те затрудняват зарастването на язвите. 

 

Билки и добавки, подпомагащи лечението

Ако след съмнения и консултация с лекар, при назначени ендоскопия за потвърждаване на диагнозата и изследвания за бактериална инфекция, сте разбрали, че зад неразположението ви стои атака на Helikobacter Pylori, изберете ХеликоФикс от Биотика. Разработен на базата на чисти екстракти от мощни лечебни растения, този продукт спомага за оздравяване на стомашно-чревния тракт, активира имунитета в червата и потиска разпространението на бактерията. Препоръчва се прием в рамките на 3 месеца, за да се неутрализира трайно вредното действие на упоритата бактерия.

За третиране на симптомите при остър или хроничен гастрит добро решение е ГАСТРОКСИН. Действието на натуралния продукт е насочено конкретно към оздравяване и предпазване на вече възпалената стомашна лигавица. Балансира киселинността в стомаха и успокоява неразположенията, свързани със заболяванията.

За трайно възстановяване на нарушения стомашно-чревен баланс е важно към диетата да се прибави и прием на качествени пробиотични щамове, които да елиминират зловредните микроорганизми и да “заселят” отново чревната микрофлора с полезни бактерии. LACTOSPORE ПРОБИОТИК е създаден именно с тази цел.

Тези и други природни еликсири за стомашно-чревно здраве търсете целогодишно на трайно ниски цени в онлайн магазина за биологично чисти хранителни добавки Biotica.bg.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
special
magazin
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ново откритие срещу съсирване на кръвта предпазва от инфаркт и инсулт. Натуралният продукт е разрабо..

2021-05-19 09:46:15

Ето го ценният наръчник как да спасите тялото и почивката си Макар традиционно есента и зимата да..

2023-08-31 11:06:39

Исхемичната болест на сърцето е заболяване, което настъпва по-късно сред жените. Въпросът обаче не с..

2019-11-07 15:54:12

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56