Възли на щитовидната жлеза – извадка от световните препоръки

2019-12-11
983
0
1-3 мин.
Възли на щитовидната жлеза – извадка от световните препоръки

Възлите на щитовидната жлеза са изключително често срещан ендокринен проблем, особено сред жените.


В САЩ  честотата на палпируемите възли (т.е. тези които се палпират при пеглед) в щитовидната жлеза е изчислена на около 4% сред възрастното поколение, като съотношението жени към мъже е 4:1. Сред децата честотата е далеч по-малка < 1 %, при лица между 11 и 18 годишна възраст около 1,5% и сред лица на възраст над 60 години – около 5%.


За разлика от тези данни, честотата на случайно устновяваните при ехографско изследване на щитовидната жлеза възли достига до 50% от здравите жени на средна възраст.

Въпреки че възлите на щитовидната жлеза са чест ендокринен проблем, тиреоидният карцином  е относително рядко срещано състояние с честота на изява около 8,7 на 100 000 души население.


Що е тиреоиден възел?

Нодулите на щитовидната жлеза представляват отграничена лезия в границите на тиреоидния паренхим.

Непалпируемите нодули, които се установяват при ултразвуково изследване или друго образно изследване, се обозначават като инциденталоми. Те имат същия риск за малигненост, както и ехографски потвърдените палпируеми нодули със същия размер.

Най-общо всички нодули с размер > 1 см трябва да бъдат оценявани ехографки, като при налични белези за малигненост и посредством биопсия и последваща цитологична диагностика.

Понякога формации < 1 см е възможно да изискват по-нататъшни изследвания поради клинични симптоми или лимфаденомегалия (увеличени шийни лимфни възли), но все пак в много редки случаи възли < 1 см, съдържащи ехографски и клинични данни за малигненост могат да повишат риска за болестност и смъртност.


Какви изследвания следва да се проведат при пациенти с палпируеми или случайно установени възли?


Международните препоръки на американското и европейсното тиреоидно дружество гласят, че при ехографско установяване на нодул ≥ 1 см трябва да се изпълнят следните неща:

Изследване на ТСХ (тиреоидстимулиращ хормон);

При нисък ТСХ – да се проведе сцинтиграфско изследване на щитовидната жлеза. Сцинтиграфката характеристика на възела може да бъде следната:

 „Горещ” възел – натрупването на радиофармацевтика (РФ) е по-голямо спрямо околния паренхим;

„Топъл” възел – натрупването на РФ е колкото околния паренхим;

„Студен” възел – натрупването на РФ е по-малко спрямо околния паренхим.

Хиперфункциониращите нодули (т.е. „горещите“ възли) са с нисък риск за малигненост – установяването на такива изисква провеждане на по-нататъчни изследвания за диагностика на тиреотоксикозата.

При нормален или повишен ТСХ – не се препоръчва провеждане на сцинтиграфия.

Установяването на възли на щитовидната жлеза изисква снемане на добра анамнеза и внимателен физикален статус + палпация на шийни лимфни възли. 


Анамнестични фактори, които повишават риска за малигненост на възела: 

 • Лъчетерапия в областта на главата или шията през детството;
 • Облъчване на цялото тяло поради трансплантация на костен мозък;
 • Излагане на йонизираща радиация през детството или пубертета;
 • Фамилност за рак на щит. жлеза или наличие на ракови синдроми;
 • Бърз растеж на нодула;
 • Дрезгавост на гласа.

Физикални фактори показващи белези на малигненост са:

 • Парализа на гласните връзки;
 • Шийна лимфаденопатия;
 • Фиксиране на нодула към околния паренхим.


Ехография на щитовидната жлеза с оглед на шийните лимфни възли трябва да се провежда при всички пациенти с установени нодули или суспекции за възли на щитовидната жлеза (установени при каквото и да е образно изследване). Ултразвуковото изследване на шия и щитовидна жлеза дава отговор на следните въпроси:

 • Налице ли е наистина възел?
 • Колко е голям той?
 • Какви са ехографските характеристики на нодула?
 • Дали е налице шийна лимфаденопатия?
 • Дали нодулът е повече от 50 % кистозен?
 • Дали не е разположен зад щитовидната жлеза?

В обобщения според  водещите клинични препоръки в световен мащаб – повечето тиреоидни нодули са нискорискови и тиреоидният карцином крие минимален риск за човешкото здраве и може да бъде ефективно лекуван. Пълна физикална, лабораторна и образна оценка е необходимо да се извършва на всички нодули, като по преценка от специалист някои от тях може да изискват и последващи допълнителни диагностични процедури като биопсия и цитологична диагностика.

ПРОДУКТЪТ ТИРО ЕКС ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА:

ТИРО ЕКС има следните полезни свойства при пациенти с тироид на Хашимото:

 • Намаляване прекомерното производство на TSH
 • Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. В резултат на това, хипофизната жлеза отделя излишък от тироид-стимулиращи хормони, за да принуди щитовидната жлеза да работи. Това допълнително ниво на хормони има отрицателен ефект върху здравето на щитовидната жлеза. За да се намалят естествено нивата на TSH, пациентите могат да използват ТИРО ЕКС. Той има свойства, които пряко засягат и понижават нивата на TSH.
 • Регулиране нивата на трийодтиронин и тироксин
 • Хипоталамусът, щитовидната жлеза и хипофизната жлеза контролират отделянето и секрецията на хормони като тироксин и трийодтиронин. Те създават обратна връзка, където спират производството на TSH, когато тези тиреоидни хормони са високи. По този начин те поддържат здравословен баланс на хормоните в тялото. Ако щитовидната жлеза се повреди, хипофизната жлеза няма да има друг избор освен да увеличи нивата на TSH. Дисбалансът на хормоните е това, което уврежда щитовидната жлеза. За да предотвратите това, можете да използвате ТИРО ЕКС, който естествено регулира и балансира тироидните хормони тироксин и трийодтиронин.
 • Регулира кръвното налягане - Един от симптомите на заболявания, като хипотиреоидизъм е високото кръвно налягане, като водещата причина е дисбалансът в тироидните хормони. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да причинят забавено сърдечно-събирателно действие. Това от своя страна влияе отрицателно на гъвкавостта на стените на кръвоносните съдове и на изпомпването на сърцето.
 • Укрепва имунната система - Тиреоидни усложнения като тиреоидит на Хашимото отслабват имунната система, като я карат да атакува собственото ви тяло. Ако не поддържате здрава имунна система, тялото ви ще продължи да атакува собствените си органи и жлези, включително щитовидната жлеза.
 • Със своите мощни антиоксидантни и антимикробни свойства, ТИРО ЕКС е много важен в борбата срещу вредните за здравето свободни радикали.
 • Има противовъзпалителни свойства - Тиреоидитът води до възпаление на щитовидната жлеза. Лечението и медикаментозният процес често имат за цел да намалят щетите, причинени от жлезистото възпаление.
 • ТИРО ЕКС съдържа големи количества олеуропеин, който играе важна роля за намаляване на възпалението на тялото. Чрез консумацията на екстракт от маслинови листа, можете да намалите възпалението, причинено от усложненията на щитовидната жлеза.
 • Предпазва от рак на щитовидната жлеза - За щастие, средиземноморската диета, основана на продукти от маслини, включително и на екстракта от маслинови листа, може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на щитовидната жлеза или всяка друга форма на рак. Причината е, че олеуропинът предотвратява производството на ензими, увреждащи протеините, които раковите клетки използват, за да проникнат в здрави тъкани.
 • Ускорява метаболизма - Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски, организмът трудно успява да ускори метаболизма си. Освен увеличаване на теглото, бавната скорост на метаболизма може да доведе до умора и мускулна слабост.
 • ТИРО ЕКС спомага за балансирането на хормоните на щитовидната жлеза, което влияе положително на метаболизма.
 • Помага за намаляване на риска от развитие на артрит - Въпреки, че няма ясни изследвания, подкрепящи връзката между артрит и заболявания на щитовидната жлеза, тези две често се развиват заедно. Жлезистото възпаление води до хормонален дисбаланс, който като резултат възпалява ставите и мускулите.
 • ТИРО ЕКС със своите противовъзпалителни свойства, помага за намаляване на щетите в щитовидната жлеза и ставите.
 • Това са само някои от начините, по които екстрактът от маслинови листа може да е от полза за пациенти, страдащи от тиреоидни усложнения. Най-добрият начин да се максимизират неговите противовъзпалителни и антимикробни свойства е да ги комбинирате с редовни физически упражнения и здравословна диета.
 • Безопасен за здравето и без странични ефекти

ТИРО ЕКС МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ТУК

https://biotica.bg/tryro-ex-pri-tiroid-na-hashimoto

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Автоимунният тиреоидит  представлява  възпаление на щитовидната жлеза . При него имунната ..

2019-12-22 21:43:56

Условията на несигурност и множеството проблеми за решаване всеки ден както в работата, така и у дом..

2020-12-02 10:25:02

В случай, че ваш близък е имал онкологично заболяване, то е възможно с използването на универсално п..

2019-12-16 13:21:55

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето как малкият орган ви казва, че сте в беда  Проблемите с уринирането и сексуалната функци..

2024-05-30 11:37:00

Ето я безвредната природна формула, която наистина работи  Ако мъжките проблеми с потентност..

2024-05-29 11:49:00

Диета, билки, рецепти - ето го планът за действие За разлика от повечето заболявания на стомашно-..

2024-05-28 12:38:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56