30% ОТСТЪПКА НА ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ ДО 10 АВГУСТ

Тъмната страна на слънчевата светлина

В разгара на лятото и с близо два месеца извънредно положение зад гърба, всички ние копнеем за повече директна слънчева светлина върху кожата си. Науката е категорична, че слънцеизлагането е единственият естествен стимул за синтез на витамин D от тялото, а проучванията показват, че прекарването на повече време на открито се свързва с редица положителни ефекти за телесното и психично здраве, в това число по-високи нива на физическа активност, по-добро настроение и по-силно чувство за благоденствие. Слънцето е извор на прекрасни емоции и физическа топлина – всичко изглежда по-хубаво и лесно, когато е слънчево.

Защо тогава всички авторитетни здравни органи ни съветват да се пазим от него, а Американското онкологично дружество стига дотам, че препоръчва да си набавяме „слънчевия“ витамин D от добавки? Именно на този въпрос ще отговорим в следните редове.


Радиация и то не само една!

За слънчевото лъчение понаучному се говори като за „слънчева радиация“, но това е само най-повърхностно описание на неговата същност. Ако попитате някой физик, сигурно ще научите, че слънчевата светлина е съставена от различни типове електромагнитна радиация, основните от които са инфрачервена, видима и ултравиолетова.

Ултравиолетовата радиация пък се дели на няколко подвида в зависимост от дължината на ултравиолетовите вълни, която се измерва в нанометри (nm = 0,000000001 метра):

UVA

Това е UV радиация с дължина на вълната от 315 nm до 400 nm. UVA мигновено активира пигмента меланин, намиращ се в базалния слой на епидермиса, което е предпоставка за бързо потъмняване на кожата в опит да се защити от увреда. Тя разполага с най-малко енергия от всичките видове ултравиолетова радиация, но се разглежда като рисков фактор за редица дерматологични и онкологични проблеми, тъй като не се абсорбира от озоновия слой, изложени сме на нея през повечето време от годината и прониква най-дълбоко в кожата (вж. фигурата по-долу), предизвиквайки оксидативен стрес. Добрите марки слънцезащитна козметика задължително включват във формулите си UVA филтри, които предпазват от фотостареене и намаляват риска от рак на кожата. Около 95% от слънчевите лъчи, които достигат земната повърхност, са от този тип.

UVB

UVB е ултравиолетова радиация с дължина на вълната от 280 nm до 315 nm. Тя има значително повече енергия от UVA и поради тази причина е в състояние буквално да изгаря тъканите ни. Под нейно въздействие в клетките ни възникват милиони молекулярни лезии (наранявания), които водят до структурни изменения в молекулата на ДНК. Същите тези лезии предизвикват защитна реакция, изразяваща се в производството на повече меланин в епидермиса – резултатът е повече тен в рамките на няколко дни.

Това е типът радиация, която е основен причинител на слънчевите изгаряния и затова доскоро беше във фокуса на традиционните слънцезащитни продукти. На нея се дължат и на повечето очни увреждания, за които ще споменем по-долу. Озонът и други атмосферни компоненти поглъщат над 90% от UVB от слънцето, но абсорбираното количество широко варира според времето от деня, географското положение, сезонът и метеорологичните условия. Редица сведения сочат, че химичните и въглеродни емисии от 70-те години на миналия век насам са довели до изчерпване на стратосферния озон, а това от своя страна е причина за достигането на значително повече UVB до земната повърхност. Изчислено е, че към момента този тип лъчи отговарят за около 5% от достигащото до нас до нас UV лъчение.

UVC

UVC e радиация с дължина на вълната от 100 nm до 280 nm, която напълно се поглъща от земната атмосфера и затова не сме изложени на нея и няма значим ефект върху човешкото здраве.

За пълнота на материала трябва да отчетем, че слънцето не е единственият източник на UV радиация, въпреки че е основен такъв. Човешките тела поемат ултравиолетово лъчение и от някои изкуствени източници в това число солариуми, кварцови и живачни лампи, някои халогенни и флуоресцентни лампи, както и някои видове лазери.

Слънчевите лъчи – ножове с множество остриета

Тъй като ултравиолетовата радиация е способна да уврежда ДНК и клетъчната функция, тя е предпоставка за редица мрачни неща.

Слънчеви изгаряния

Едва ли има човек, който да не ги е изпитвал на гърба си (буквално). Зачервяване, сърбеж, болка, подуване, обриви, гадене, треска – всичко това са проявления на възпалителната реакция към увредата, настъпила в резултат от прекомерно излагане на UV радиация (най-вече UVB).

В нейната основа стои вече споменатият меланин – пигментът, който придава цвета на кожата ни и ни предпазва от слънчевите лъчи, затъмнявайки незащитената слънцеизложена кожа. Количеството произвеждан в епидермиса меланин е генетично предопределено (отличен пример за това са различните раси) и от него зависи дали ще изгорим или по-скоро ще хванем тен. Много е важно да се отбележи, че и двете събития – както изгарянето, така и потъмняването – са признаци за клетъчна увреда, която се „помни“ от кожата ни доживот. Като нагледно доказателство за това могат да бъдат приведени следните кадри, заснети с UV камера.

Рак на кожата

Раковите заболявания на кожата са най-често срещаният вид рак. Те отговарят за около 50% от всички случаи на рак в световен мащаб. По-голяма част от тях са немеланомни кожни тумори (основно кожен плоскоклетъчен карцином и базално-клетъчен карцином), 90% от които са свързани с UV лъчението от слънцето. Типични локации за тези карциноми са главата, лицето, шията и ръцете – все части от тялото, които са с най-голямо слънцеизлагане.

Най-редкият, но и най-смъртоносен вид рак на кожата е меланомът, който също се причинява от предимно от слънцето. Според проучване, публикувано през 2010 г в British Journal of Cancer, около 86% от случаите на меланом могат да бъдат приписани на експозиция на UV слънчева радиация.

Други проучвания откриват, че раковите заболявания на кожата са силно свързани с конкретни поведения, които излагат хората на слънце и с редица маркери за слънцеизлагане, в това число:

 • Прекарване на продължително време на открито по работа или за удоволствие (вкл. плажуване).
 • Прекарване на продължително време по бански или оскъдно облекло.
 • Местоживеене с висок интензитет на слънцегреене.
 • История на слънчеви изгаряния (повече слънчеви изгаряния означават по-голям риск).
 • Признаци за слънчева увреда по кожата: тъмни петна, актинични кератози (т.нар. соларни или слънчеви кератози – кожни загрубявания и удебелявания, които могат да бъдат преканцерозни) и соларни еластози (лишена от еластичност кожа).

Фотостареене

Благодарение на високата си проникваща сила, UVA радиацията достига до дълбоките кожни слоеве, където уврежда структурните компоненти на кръвоносните съдове и съединителната тъкан, в т.ч. протеините колаген и еластин. Разрушаването на колагеновите и еластинови влакна лишава кожата от пластичност, еластичност, тонус и блясък. Ставаме много по-податливи на натъртвания и наранявания, синините избледняват по-продължително време, а раните зарастват по-бавно.

Макар и невидимо с невъоръжено око в по-ранна възраст, фотостареенето е факт на клетъчно ниво още след първите ни непредпазливи флиртове със слънчевите лъчи и колкото повече го игнорираме, толкова по-скоро ще покаже своя неприятен облик под формата на повехнала, съсухрена и пергаментна кожа, осеяна с тъмни петна. 

Очни проблеми

Продължителното излагане на UVB радиация, дори и с нисък интензитет, може да доведе до структурна промяна в лещата на окото, в това число изменения в пигментацията, които от своя страна допринасят за развитието на т.нар. перде или катаракта.

UVB радиацията вероятно играе роля и в макулната дегенерация – заболяване на ретината, което засяга хората в напреднала възраст. Някои учени отдават нарастването в заболеваемостта от катаракта на глобалното затопляне и изчерпването на озоновия слой, заради които се увеличава интензитетът на UVB радиацията.

Продължителното незащитено стоене на слънце също така е свързано и с появата на птеригиум (наричан още външно перде) – характерно удебеление на очната повърхност, което засяга роговицата и зрението.

Не са изключени и слънчеви изгаряния на очите, които много наподобяват изгарянията на кожата с тази разлика, че преминават по-бързо, но пък причиняват значително повече дискомфорт.

Слънчеви алергии

Известни още с медицинското си наименование „фотодерматози“, това е група от алергични реакции, в т.ч. полиморфна светлинна ерупция, актинично пруриго, фотоалергична ерупция и слънчева уртикария. Не е задължително да съпровождат слънчево изгаряне и най-често се проявяват със сърбящ зачервен обрив и понякога мехурчета по деколтето, опаката страна на ръцете, подбедриците, около устните. В редки случаи могат да бъдат животозастрашаващи.

Засягат до 20% от населението, като по-податливи са жени, хора със светъл цвят на кожата, пациенти с други кожни проблеми (атопичен дерматит или друг вид дерматит) и роднини на страдащи от слънчеви алергии. В науката няма яснота какво предизвиква тези реакции, но е известно, че те са своеобразна реакция на имунната система към изменената от слънцето кожа. Казано другояче, имунитетът на алергичните към слънце разпознава модифицираните от слънцето клетки като „чужди“ и ги атакува.

Отслабен имунитет

Колкото и нелогично да звучи, прекомерното излагане на UV радиация може да отслаби имунната система и да направи тялото по-податливо на вирусни, бактериални, гъбични и паразитни инфекции. Един типичен пример са рецидивиращите херпесни вируси, предизвикани от експозиция на слънце или други източници на ултравиолетово лъчение. Също така е установено, че слънцето може да намали ефективността на ваксините, влошавайки антиген-специфичния имунен отговор. Този ефект е толкова значим, че използването на слънцезащита се препоръчва като основна мярка за подобряване на ваксиналната ефективност в слаборазвитите географски региони с висок интензитет на слънцегреене.

Заключение

Поради всичките тези причини и поне още толкова, за които не ни стигна мястото, горещо ви препоръчваме да общувате със слънцето така, както бихте общували със случаен сексуален партньор – само след предприемането на съответните предпазни мерки.

За да не ви оставяме само с гореща препоръка, обещаваме да посветим цял отделен материал на видовете слънцезащита и възможните начини за обезопасяване на иначе приятния престой под слънцето.


СЕРИЯ MY ORGANICA СЕ ПРОИЗВЕЖДА НА БАЗА ТЕХНОЛОГИЯ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ

 • САМО СУРОВИ И НЕОБРАБОТЕНИ ОРГАНИЧНИ МАСЛА – Продуктите съдържат само сурови и необработени органични масла с безценни билкови екстракти, които не само променят цялостното усещане на лицето, но и ефективно помагат за поддържането на здрава, млада и неустоимо нежна кожа. 
 • ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЩАДЯЩА ТЕХНОЛОГИЯ – Не използваме висока температура, така че да не се нарушат полезните свойства на влаганите субстанции.
 • НЕ ДОБАВЯМЕ ВОДА - ИЗЦЯЛО НАТУРАЛЕН ПРОИЗХОД – И най-важното – ние не добавяме вода, а така изключваме и необходимостта от консерванти. Така, вие можете да бъдете сигурни, че използвате висок клас козметика, без консерванти и с изцяло натурален произход.

Продуктът е от нов клас козметика на натурална основа, която е предназначена да работи в съдействие с естествените метаболитни процеси на организма, като по този начин достига до вътрешността на клетките и разгръща пълния си потенциал на действие.

СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ЛОСИОН SPF 30 MY ORGANICA е от нов клас козметика на натурална основа, която е предназначена да работи в съдействие с естествените метаболитни процеси на организма, като по този начин достига до вътрешността на клетките и разгръща пълния си потенциал на действие. 
 • Ефикасна и природна слънцезащитна грижа съставена от нежни органични масла и не-нано цинков оксид;
 • Слънцезащитен лосион SPF 30 MY ORGANICA е водоустойчив, лесен за нанасяне и високо ефективен продукт без химични филтри, без консерванти, без петрол, без алергени и без синтетика! Изключително нежната и чиста формула ги прави подходящи за цялото семейство.
 • 100% Натуралните съставки го правят подходящ за хора с нежна и чувствителна кожа, а органичните масла подхранват кожата, правят я мека и задържат влагата в нея.
 • Осигурява ефективна защита от UVA и UVB лъчи при излагане на слънце.


СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ЛОСИОН SPF 30 MY ORGANICA МОЖЕШ ДА ПОРЪЧАШ ТУК

https://biotica.bg/slantsezasctiten-losion-spf-30

Търсене

Категории

Реклама

af
ba
ss
rr
ar
pk

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина