▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Сезонът на джинджифила

2020-01-07
605
0
1-3 мин.
Сезонът на джинджифила

Зимата без съмнение е сезона на джинджифила – от ароматните коледни сладки и печива, през дъхавите топли напитки и коктейли до следпразничния детокс, популярния корен се е превърнал в задължителен елемент от ежедневното меню.


Коренът е толкова популярен у нас, че за челното място в класацията на супер храните може да му съперничи единствено авокадото. Защо е така? Какво се крие в малкия ароматен корен, пренесен заедно с куркумата от Индия? Редица научни проучвания показват, че джинджифилът съдържа повече от 400 химически съединения, сред които шогаол, гингерол, гингиберен, цинеол, камфин, феландрен и др. Но голямата му тайна е веществото гингерол, отговорено за здравословните сили на джинджифила и специфичния му аромат. Установено е, че именно гингерола има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, който могат да помогнат на тялото по много и различни начини.

Спокоен стомах

Съвременните изследвания са открили, че химичните съединения в джинджифила облекчават стомашната болка и подпомагат храносмилането. Джинджифилът отдавна се прилага като средство за облекчаване на „сутрешната болест“ по време на бременност. Проучванията показват, че коренът е безопасен и ефективен начин да се намали гаденето - 1- 1,5 грама джинджифил дневно значително може да потуши гаденето, както при бременните жени, така и при хора със симптоми на гадене и повръщане след операция или подложени на химиотерапия.
В същото време консумацията на джинджифил може значително да подобри и симптомите на лошо храносмилане. Доказано е, че приемането на 1,2 грама джинджифилови капсули преди хранене, ускоряват работата на стомаха, без да причинават дискомфорт.

Намалява възпалението

Не рядко джинджифилът се приема като добавка към терапията за ревматоиден артрит и остеоартрит (две болезнени състояния, причиняващи увреждане на ставите). Счита се, че противовъзпалителните свойства на корена могат да облекчат болките в ставите.
Старо проучване сочи, че хората с остеоартрит на коляното, които приемат екстракт от джинджифил, изпитват по-малко болка и използват по-малко лекарства за нея. Но участниците в изследването са изпитали леко стомашно неразположение, поради по-високата концентрация на екстрат от джинджифил, прилаган от учените. Така, че дозата и тук е от значение.
Затова по-новите изследвания се фокусират върху прилагането на екстракт от джинджифил върху кожата на болезнената става. Локалните терапии с джинджифил могат да бъдат ефективни за намаляване на болката при артрит, без да причиняват странични ефекти.

Понижава кръвната захар

Добавянето на джинджифил към ежедневното хранене може да помогне и за подобряване на нивата на кръвната захар, както и да намали риска от развитие на диабет тип 2.
Поредно проучване посветено на джинджифила се фокусира именно върху този проблем. Изследователите откриват, че пациентите с диабет тип 2, които приемат 1600 милиграма джинджифил на прах в продължение на 12 седмици, имат подобрена чувствителност към инсулина, по-ниски триглицериди и по-нисък общ холестерол в сравнение с контролната група.
Друго проучване потвърди, че приема на гладно на 2 грама прах от джинджифил всеки ден, значително понижава кръвната захар.

Намалява риска от рак

Често коренът е сочен за мощно оръжие в борбата с рака. Изследователите са открили доказателства, че гингеролът може да помогне за профилактиката и лечението на рак на стомаха. Предполага се, че високото му съдържание на антиоксиданти ограничава растежа на раковите клетки. Други проучвания сочат, че антиоксидантите в джинджифила дори могат да помогнат за забавяне на процесите на стареене в тялото.

Облекчава менструалните спазми

Когато става дума за периодична болка, джинджифилът може да си съперничи с най-популярните болкоуспокояващи медикаменти от семейството на ибупрофена например. Проучване установи, че жените, които приемат 250 милиграма джинджифилови капсули четири пъти на ден, имат същото облекчение на болката като тези, които приемат 400 милиграма ибупрофен капсули, четири пъти на ден.

Щит срещу вируси

Портокаловият сок, с високото му съдържание на витамин С, традиционно влиза в арсенала за справяне с първите симптоми на настинка или вирус. Но пресния сок от джинджифил се оказва по-добрия избор. С какво е по-добър? Коренът има затоплящ ефект, който помага на тялото да се изпоти и да се отърве от инфекциите.
Редица други проучвания сочат, че гингерола може да помогне за предотвратяване на различни сезонни инфекции. Особено ефективен е срещу респираторния синцитиален вирус (HRSV). Джинджифиловите съединения гингерол и шогаол пък заедно се борят с вирусите, като намаляват температурата, болката и потискат кашлицата.
Ползите за здравето от джинджифила са много, но за да бъдат усетени е изключително важно какъв точно ще е коренът. При покупката на джинджифил трябва да се избере свеж корен, гладък, твърд, по който няма мухъл или изсъхнали участъци. Това е гаранцията за повече активен гингерол в менюто. 
Ако на пазара липсва пресен джинджифил, то прахообразната подправка също е вариант. В този случай вкусът и миризмата ще бъдат различни – не толкова приятни и с по-малко ефекти върху здравето. Добре е да се знае, че около ¼ чаена лъжичка джинджифил на прах е равна на 1 чаена лъжичка пресен джинджифил.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е бил познат още преди 7000 години в Южна Азия. Старите гърци и римляни са го използвали като подправка и лекарство. Индийците го възхвалявали като лечител на всички болести. Лечебните свойства на джинджифила са били познати отдавна и в началото се е използвало против морска болест – моряците забелязали, че консумацията на целебния корен ги спасява от  неразположенията.
Джинджифилът има високо съдържание на калий, на манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус.

Освен като подправка, джинджифиловото коренище се използва и за лечение на много болести.

  • ПРИ РАК
  • ПРИ ДИАБЕТ
  • ПРИ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
  • ПРИ НАСТИНКА И ГРИП
  • ПРИ СТОМАШНИ БОЛКИ И ГАДЕНЕ
  • ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ ИМИГРЕНА
  • ПРИ БОЛКИ В СТАВИТЕ И МУСКУЛИТЕ, АРТРИТ
  • ПРИ ГЛИСТИ И ПАРАЗИТИ В ЧЕРВАТА
  • ПРИ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
  • ПРИ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ


Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
special
magazin
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Няма човек, който да не е изпитвал неприятното усещане, което наричаме болка. От главоболие до счупе..

2021-04-27 10:48:20

Доц. д-р Красимир Янев е ръководител на Катедрата по урология към Медицинския факултет на МУ-София и..

2019-11-29 13:06:17

Осем от 10 души дори не са наясно с опасността от вътрешни (висцерални) мазнини в корема. Тази мазни..

2019-12-22 13:02:16

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56