SUMMER SALE ⛱ 30% ОТСТЪПКА НА СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ

Сезонът на джинджифила

Зимата без съмнение е сезона на джинджифила – от ароматните коледни сладки и печива, през дъхавите топли напитки и коктейли до следпразничния детокс, популярния корен се е превърнал в задължителен елемент от ежедневното меню.


Коренът е толкова популярен у нас, че за челното място в класацията на супер храните може да му съперничи единствено авокадото. Защо е така? Какво се крие в малкия ароматен корен, пренесен заедно с куркумата от Индия? Редица научни проучвания показват, че джинджифилът съдържа повече от 400 химически съединения, сред които шогаол, гингерол, гингиберен, цинеол, камфин, феландрен и др. Но голямата му тайна е веществото гингерол, отговорено за здравословните сили на джинджифила и специфичния му аромат. Установено е, че именно гингерола има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, който могат да помогнат на тялото по много и различни начини.


Спокоен стомах

Съвременните изследвания са открили, че химичните съединения в джинджифила облекчават стомашната болка и подпомагат храносмилането. Джинджифилът отдавна се прилага като средство за облекчаване на „сутрешната болест“ по време на бременност. Проучванията показват, че коренът е безопасен и ефективен начин да се намали гаденето - 1- 1,5 грама джинджифил дневно значително може да потуши гаденето, както при бременните жени, така и при хора със симптоми на гадене и повръщане след операция или подложени на химиотерапия.

В същото време консумацията на джинджифил може значително да подобри и симптомите на лошо храносмилане. Доказано е, че приемането на 1,2 грама джинджифилови капсули преди хранене, ускоряват работата на стомаха, без да причинават дискомфорт.


Намалява възпалението

Не рядко джинджифилът се приема като добавка към терапията за ревматоиден артрит и остеоартрит (две болезнени състояния, причиняващи увреждане на ставите). Счита се, че противовъзпалителните свойства на корена могат да облекчат болките в ставите.

Старо проучване сочи, че хората с остеоартрит на коляното, които приемат екстракт от джинджифил, изпитват по-малко болка и използват по-малко лекарства за нея. Но участниците в изследването са изпитали леко стомашно неразположение, поради по-високата концентрация на екстрат от джинджифил, прилаган от учените. Така, че дозата и тук е от значение.

Затова по-новите изследвания се фокусират върху прилагането на екстракт от джинджифил върху кожата на болезнената става. Локалните терапии с джинджифил могат да бъдат ефективни за намаляване на болката при артрит, без да причиняват странични ефекти.


Понижава кръвната захар

Добавянето на джинджифил към ежедневното хранене може да помогне и за подобряване на нивата на кръвната захар, както и да намали риска от развитие на диабет тип 2.

Поредно проучване посветено на джинджифила се фокусира именно върху този проблем. Изследователите откриват, че пациентите с диабет тип 2, които приемат 1600 милиграма джинджифил на прах в продължение на 12 седмици, имат подобрена чувствителност към инсулина, по-ниски триглицериди и по-нисък общ холестерол в сравнение с контролната група.

Друго проучване потвърди, че приема на гладно на 2 грама прах от джинджифил всеки ден, значително понижава кръвната захар.


Намалява риска от рак

Често коренът е сочен за мощно оръжие в борбата с рака. Изследователите са открили доказателства, че гингеролът може да помогне за профилактиката и лечението на рак на стомаха. Предполага се, че високото му съдържание на антиоксиданти ограничава растежа на раковите клетки. Други проучвания сочат, че антиоксидантите в джинджифила дори могат да помогнат за забавяне на процесите на стареене в тялото.


Облекчава менструалните спазми

Когато става дума за периодична болка, джинджифилът може да си съперничи с най-популярните болкоуспокояващи медикаменти от семейството на ибупрофена например. Проучване установи, че жените, които приемат 250 милиграма джинджифилови капсули четири пъти на ден, имат същото облекчение на болката като тези, които приемат 400 милиграма ибупрофен капсули, четири пъти на ден.


Щит срещу вируси

Портокаловият сок, с високото му съдържание на витамин С, традиционно влиза в арсенала за справяне с първите симптоми на настинка или вирус. Но пресния сок от джинджифил се оказва по-добрия избор. С какво е по-добър? Коренът има затоплящ ефект, който помага на тялото да се изпоти и да се отърве от инфекциите.

Редица други проучвания сочат, че гингерола може да помогне за предотвратяване на различни сезонни инфекции. Особено ефективен е срещу респираторния синцитиален вирус (HRSV). Джинджифиловите съединения гингерол и шогаол пък заедно се борят с вирусите, като намаляват температурата, болката и потискат кашлицата.

Ползите за здравето от джинджифила са много, но за да бъдат усетени е изключително важно какъв точно ще е коренът. При покупката на джинджифил трябва да се избере свеж корен, гладък, твърд, по който няма мухъл или изсъхнали участъци. Това е гаранцията за повече активен гингерол в менюто. 

Ако на пазара липсва пресен джинджифил, то прахообразната подправка също е вариант. В този случай вкусът и миризмата ще бъдат различни – не толкова приятни и с по-малко ефекти върху здравето. Добре е да се знае, че около ¼ чаена лъжичка джинджифил на прах е равна на 1 чаена лъжичка пресен джинджифил.


ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ДЖИНДЖИФИЛА

„Джинджифилът е бил познат още преди 7000 години в Южна Азия. Старите гърци и римляни са го използвали като подправка и лекарство. Индийците го възхвалявали като лечител на всички болести. Лечебните свойства на джинджифила са били познати отдавна и в началото се е използвало против морска болест – моряците забелязали, че консумацията на целебния корен ги спасява от  неразположенията.
Джинджифилът има високо съдържание на калий, на манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус. Освен като подправка, джинджифиловото коренище се използва и за лечение на много болести.

ПРИ РАК

Коренището е известно като средство против рак. Направени са изпитания на лечебните свойства на динджифила с мишки, при които се оказало, че растението кара раковите клетки да се самоунищожават като се самоизяждат. Като естествен антиоксидант, джинджифилът предотвратява развитието на предраковите тумори. Особено силен ефект има при рак на яйчниците и като профилактика на рак на дебелото черво. Помага и за облекчаване на страничните неразположения при пациенти на химиотерапия.

ПРИ ДИАБЕТ

Джинджифилът помага и на хората, които страдат от захарна болест, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия, която намалява тяхната функция.

ПРИ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Джинджифилът сваля високото кръвно налягане и повишава ниското, така че балансира добре този проблем. Коренището предотвратява слепването на тромбоцитите и образуване на опасни кръвни съсиреци, които водят до запушване на артериите, инфаркти и тромбофлебити.

ПРИ НАСТИНКА И ГРИП

Още през 1993 г. е направено проучване на лечебните свойства на джинджифила, според което джинджифилът има силно  отхрачващо действие. Подправката помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Той стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

ПРИ СТОМАШНИ БОЛКИ И ГАДЕНЕ

Това е най-познатото лечебно свойство на подправката – тя неутрализира киселините в стомаха, подпомага храносмилането и премахва гаденето.

ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ ИМИГРЕНА

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и бори ефикасно хроничната болка в главата. Облекчаващото му действие се дължи на това, че блокира простагландините, които причиняват възпаленията.

ПРИ БОЛКИ В СТАВИТЕ И МУСКУЛИТЕ, АРТРИТ

Облекчава ставни и мускулни болки благодарение на силния си противовъзпалителен ефект. Корените му съдържат джинджероли, които подпомагат лечението на остеоартрит и ревматоиден артрит. Дори само няколко грама от корена – суров, на прах или като екстракт, помагат против силната болка.

ПРИ ГЛИСТИ И ПАРАЗИТИ В ЧЕРВАТА

Коренището има мощни противоглистни свойства и унищожава паразитите. Това му действие се дължи на ензимите, които в съчетание със стимулиращите му функции го правят ефективно лечебно средство против глисти.

ПРИ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ

Коренището поддържа нормалната функция на бъбреците и дори има свойството да разбива камъните в тях. Джинджифилът има затоплящо действие и засилва обмяната, действа детоксикиращо и помага за изхвърлянето на отлаганията и в бъбреците. Подправката подобрява функцията на черния дроб и засилването на кръвообращението.

ПРИ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Стимулира метаболизма и изгарянето на мазнините.“ – Цитат от „agronovinite.com”

КУДЖИ е от нов клас продукти – адюванти. Адювантите са продукти на натурална основа, които са предназначени да работят в съдействие със стандартните медицински похвати, в терапията на определени заболявания. Билковата комбинация в КУДЖИ, създадена по японска рецепта:

  • Притежава детоксикиращо и антиоксидантно действие;
  • Оказва благотворен положителен ефект върху храносмилателната система и метаболизма;
  • Притежава противовъзпалително действие;
  • Подпомага имунната система при натоварване;
  • Подпомага възстановяването при проблеми на опорно – двигателната система;
  • Оказва положителен ефект върху кръвоносната система;


КУДЖИ МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ТУК

https://biotica.bg/cugi-ekstrakti-ot-kurkuma-i-dzhindzhifil

Търсене

Категории

Реклама

ba
rr
pk
ar
af
ss

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина