Любимата храна на мечките поддържала тонуса на войниците на бойното поле
Индианците Чероки лекували с него астма, хипертония и скорбут
Мечките са еталон за сила и мъдрост в животинския свят. Способността им да оцеляват се дължи на режим и силна храна. Затова не е учудващо, че любимото им “ястие” след зимен сън е всъщност мощен имуностимулатор за организма.
За да се подготвят за новия сезон след зимния отдих и да пречистят организма си, кафявите мечоци хапват активно Левурда (Allium ursinum) - многогодишно луковично растение от семейство Кокичеви (Amaryllidaceae), което визуално силно напомня момина сълза. Горският деликатес е познат също с наименованията Мечи лук, Див чесън, Див лук и Леорда. За да стигнат до луковиците му, животните упорито копаят земята.
Дивият чесън е използван от векове за насърчаване на общото здраве.
Мъдрите индианци от племето Чероки третирали с растението сериозни здравословни проблеми като астма, хипертония и скорбут. Препоръчвали мечия лук и за отхрачване и пречистване на белия дроб.
През столетията левурдата била повсеместно позната като ядлива и незаменима за “доставка” на енергия за организма. Военноначалниците са нареждали на войниците да я ядат по време на военните походи като пълноценна, достъпна храна, която ги предпазва от възпаления и стомашно-чревни проблеми на бойното поле. Фермерите също са познавали растението и то е било сред първата прясна зелена храна за добитъка, когато целта е била по-богат млеконадой.
Различни племена в Северна и Южна Америка, както и на Британските острови, дори включвали левурдата в езотерични ритуали, които дарявали с енергия и живителни сили отслабения от болести организъм.
Левурдата е същински оазис от полезни вещества, необходими за имунитета ни.
Побира в себе си огромно количество А, РР, В1, В2, В3, В6, В и витамин С, етерични масла, калций, калий, флуор, сяра, йод, желязо, манган,селен, цинк, мед , както и жизненоважни за организма мазнини и аминокиселини.
Неслучайно дивият чесън е популярен днес в целия свят като суперхрана и незаменим природен имуностимулант. Стара английска поговорка повелява: "Яжте праз през март и левурда през май. И през цялата година след това, лекарите могат да си играят (да си почиват)”.
Както при мечките, така и при хората левурдата спомага за плавно преминаване от един сезон към друг, като ефективно се справя с вируси, патогени, токсини и шлаки, натрупани в червата и всички жизнени органи. Затова от векове се употребява и в традиционната медицина.
КАК ДЕЙСТВА МЕЧИЯТ ЛУК?
- АНТИМИКОТИЧНО (противогъбично) - Суровите листа на левурдата имат доказано силно антимикотично, противоглистно действие и подобно на чесъна, но далеч по-щадящо, прочистват целия чревен тракт от патогени, паразити и всякакви микроби. Според новите теории на произхода на рака в стомашно-чревния тракт, именно множеството патогени водят до тези болести. Дивият чесън стимулира отделянето на стомашен сок и действа регулиращо изхожданията.
- АНТИСКЛЕРОТИЧНО - Левурдата прочиства артериите от шлаките на лошия холестерол и снижава нивата му на клетъчно ниво. Също така регулира сърдечния ритъм и подобрява дейността на сърцето. Консумацията й е добра профилактика на застрашени или предразположени към сърдечно-съдови проблеми хора, особено при висок риск от инфаркт или инсулт.
- ТОНИЗИРАЩО - Особено заради богатото си съдържание на витамин С и фоиева киселина, съчетани с микроелементи като желязо, селен, йод и минерали като калций и калий, пресният див чесън повишава осезаемо жизнения тонус на организма ни.
КАК ДА КОНСУМИРАМЕ ДИВИЯТ ЧЕСЪН?
Не е тайна, че левурдата от години навлиза стремглаво в гурме кухнята. Пестото от див чесън е специалитет за всеки мастър шеф, който приготвя италиански специалитети и средиземноморски изкушения.
Ето как да приготвим вкусно песто от пресен мечи лук:
- Измийте добре листата и оставете да се отцедят.
- Нарежете ги на по-ситно и сложете в кухненския робот, като добавите малко зехтин, ябълков оцет, сол и захар (процедурата е възможна и с пасатор, но става по-бавно).
- Пасирайте до каша и постепенно добавяйте зехтин до получаване на гъста каша.
- Сложете в бурканчета, налейте 1 пръст зехтин, който спира навлизането на въздух и играе роля и на консервант.
- Оставете в хладилник, като по желание може да добавите оцет, вода, орехи, кедрови ядки и, разбира се - пресен босилек.
Салата с див чесън за тонус
Всеизвестно е, че листните зеленчуци като спанак, киселец, коприва, лапад, дори “плевелът” тученица са еликсир за здрав организъм. След всичко, което научихме, е редно да добавим към супер микса и левурдата. Какво по-хубаво от това да ги съчетаем във вкусна, прясна салата, овкусена обилно със зехтин и сурови ядки по избор?! Комбинацията несъмнено ще вдъхне нов живот на атакувания от вируси, патогени и токсини организъм.
В българската кухня се среща и интересна “зелена” супа от резене, коприва и див чесън.
ЗЛАТНО ПРАВИЛО е, че...
Дивият чесън трябва да се консумира суров, за да се гарантира, че се опазват всички налични хранителни и лечебни свойства в състава му. Термичната обработка винаги води поне до частична загуба на полезните вещества.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ...
Ако сами си набавяте мечия лук, уверете се, че късате именно неговите листа, а не техните “близнаци” - на момината сълза, които са силно отровни.
Формулата гарантира:
- Πoдĸpeпa зa имyннaтa cиcтeмa;
- Облекчение на вeчe нacтъпили cимптoми нa нacтинĸa;
- Oблeĸчение на ĸaшлицaтa и възпaлeниятa в гopнитe диxaтeлни пътищa;
- Дeйcтвa блaгoпpиятнo пpи oтпaднaлocт;