▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Разлики между диабет тип 1 и тип 2

2024-04-22
318
0
1-3 мин.
Разлики между диабет тип 1 и тип 2

Как да ги различим и лекуваме ефективно - научете сега

Броят на диабетиците в световен мащаб нараства с много бързи темпове. Само в България по официални данни засегнато е над 4 % от населението. 
Силно разпространеният захарен диабет е заболяване с нарастваща социална значимост, тъй като влошава качеството на живот. Болестта е полиорганна - засяга зрителния апарат, нервната система, бъбреците, костите, ставите, кръвта и сърцето.

В същността си заболяването представлява следствие от инсулинова резистентност (състояние, при което клетките не разпознават инсулина и не могат да произведат енергия чрез доставяната от него глюкоза) или панкреасна недостатъчност (невъзможност жлезата да генерира достатъчно от хормона инсулин). Тези разлики в генезиса на болестта, предопределят различните й видове.

За да се лекува правилно, коварният диабет трябва да се диагностицира съответно като тип 1 или тип 2. Какви са основните разлики между тях, ще научим сега.

 

По какво се различават диабет тип 1 и тип 2?

От диабет тип 1 боледуват предимно деца и юноши. Той е автоимунен и наследствен. Наблюдава се генетично изменение, което води до разрушаване на бета клетки в детския панкреас, които са отговорни за секреция на инсулин. В кръвната плазма се съдържат антитела, които атакуват здравите клетки. Тип 1 се нарича и инсулинозависим, защото тежкият дефицит от хормона определя живота на болните.

Междувременно, диабет тип 2 най-често произтича от инсулинова резистентност. Обрисува се така: “клетките плуват в глюкоза, но остават гладни” Той е неинсулинозависим и е характерен за хора в зряла възраст.

Разлики се откриват в самата причина за развитие на двете заболявания. Приличат си обаче по факта, че и при двете аномалии генетичните фактори играят важна роля (при тип 2 дори повече отколкото при тип 1). 

 

Кои са основните симптоми на двете заболявания?

Значими са разликите в клиничната картина при двата вида диабет.

При тип 1 симптомите включват:

 • полиурея - уринира се често и в големи количества;
   
 • полидипсия - неутолима жажда;
   
 • болезнено отслабване;
   
 • полифагия - силен апетит;
   
 • продължителна обща отпадналост;
   
 • кетоацидоза - в организма се натрупват големи количества кето тела (кетоза), които понижават pH на кръвта (ацидоза).
   

При диабет тип 2 (наричан още старчески) ранните признаци на заболяването са невинаги достатъчно отчетливи. Симптоми на състоянието все пак има и е добре да се следи за тях, тъй като над 90 % от диабетиците страдат именно от тип 2. 

 • неутолима жажда, сухи и лепнещи устни; дехидратация;
   
 • полиурея - често господата я бъркат с проблем с простата. Има обаче разлики в цвета и консистенцията на урината. При диабет тя е по-светла и лепкава заради наличието на глюкоза в нея.
   
 • пристъпи на силен глад - голямото количество инсулин в кръвта води до провокиране на апетит;
   
 • припадъци, отмаляване;
   
 • затлъстяване - ако при тип 1 се вижда рязко отслабване, тук тенденцията е обратната. Над 85 % от страдащите от тип 2 са с наднормено тегло.
   
 • кожни проблеми - инфекции, разранявания, обриви;
   
 • повишени нива на кръвна захар;
   

Докато при тип 1 симптомите са ясно отчетливи и с явни прояви, при тип 2 те невинаги будят подозрения - още една от отчетливите разлики. 

 

Какви са рисковите фактори за развитието им? 

Отличителни разлики между двата вида диабет се откриват и при основните причини за тяхното развитие.

При тип 2 въпреки вече споменатата генетична предиспозиция към заболяването се наблюдават поредица рискови фактори за нейното развитие. Сред тях са: затлъстяване, заседнал начин на живот, психическо напрежение, нездравословна диета с много бяла захар, тестени и мазни храни. Изброените фактори обясняват ясно защо този диабет е разпространен широко в икономически развитите страни. 

Основни причини за развитие на тип 1 пък се смятат ранни срещи с патогени, които водят до свръхреакция на имунната система (както при вирусни инфекции), която започва да генерира и антитела, които унищожават важните бета клетки на нашия панкреас. Предвид, че се развива в ранна детска възраст (повечето заболели са на възраст под 10 г.) факторът унаследяване е много важен. Рискът за детето е двойно по-висок, ако баща му е диабетик. 

 

Как се променя качеството на живот на заболелите?

Въпреки разликите в причините за настъпването и симптомите при тип 1 и тип 2, едно нещо ги обединява - понижават осезаемо качеството на живот на заболелите.
При тип 1 острият инсулинов дефицит налага непрекъснато “зареждане” с хормона от външен източник. Тип 2, който се проявява в зряла възраст, се контролира и лекува с комплексен подход, който включва специална диета със здравословни храни с нисък гликемичен индекс, програма за повишена физическа активност, отслабване и прием на хранителни добавки с чисти биологични екстракти от лечебни растения, каквито Биотика предлага в онлайн магазин Biotica.bg на трайно ниски цени.

Така сериозни разлики между двата вида диабет се откриват и в подхода за тяхното лечение. 

 

Профилактика: Различни подходи спрямо типа диабет

Най-лесно ще се предпазим от тип 2, ако коригираме житейските си навици и внимаваме за наличието на симптоми, които често се приписват на други здравословни състояния. Ранно открита, инсулиновата нетолерантност може да се повлияе значително от подобрения метаболизъм на организма. Това е най-успешното противодействие.

Отново намираме сериозни разлики с тип 1. По същество много малко може да се направи, за да се предотврати появата му, освен да се обърне специално внимание на силния детски имунитет. 

Двете диабетни разновидности имат повече разлики, отколкото прилики помежду си. Обединяват ги само важността на наличните стойности на инсулин и зависимата от него кръвна захар. Познавайки всички разлики между тип 1 и тип 2, можем много по-добре да планираме превенция и курс на лечение. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
special
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Отдавна вече не сме ученици и лятото не означава тримесечна почивка от всички ангажименти и отговорн..

2019-11-12 10:46:21

Лидерът на Северен Виетнам открил биологично оръжие, с което направил войниците си имунизирани срещу..

2019-12-03 14:59:32

1. Какво представлява диабетната нефропатия?Диабетната нефропатия представлява увреждане на бъбречни..

2020-01-03 14:10:19

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56