Контрол над кръвната захар, теглото и апетита само с вкусни добавки в менюто
Диабетът е проблем с пандемични измерения по цялото земно кълбо. В Америка е считан за 7-ата най-честа причина за смърт. Неконтролираната кръвна захар може да доведе до слепота, бъбречна недостатъчност, тежки неврологични смущения и опасни заболявания на храносмилателния тракт. Диабетът отнема контрола над живота и тялото ни и ако не си го върнем, рискуваме фатален край в обозримо бъдеще.
- Риган и розмарин - Революционно откритие на американското химическо дружество, публикувано преди години, разкри, че двете билки имат силата да инхибират ензима дипептидил пептидаза IV, който повлиява секрецията на инсулин. Това прави консумацията им ключ както за лечение, така и за превенция на диабета. Дивите разновидности на двете растения имат по-високо съдържание на полифеноли и флавоноиди - съединения с решаваща роля за лечебното им действие. Изсушени и отгледани в парник обаче, двете билки отново работят ефективно за контрол на кръвната захар. Неслучайно и риганът, и розмаринът от години са в списъка на антираковите храни. И двете притежават силно противовъзпалително действие. Известни са със силата да гонят токсини, шлаки, гъбички и паразити от тялото. Тук е голямата слава на маслото от риган, което е популярно като най-мощния “чистач” на организма и най-верен съюзник за опазване на чревното здраве и победа над упорити бактерии като Ешерихия коли. С риган и розмарин ефективно захранваме и мозъка си. Съществуват данни, че приемът им помага в лечението на дегенеративни заболявания като Алцхаймер, повлиява отлично паметта, концентрацията и оросяването на централната нервна система. Добрата новина е, че както риганът, така и розмаринът, са лесни за набавяне, а включването им в менюто е не само лесно, но и вкусно преживяване. Риганът е основа на фамозната средиземноморска кухня, може да се комбинира отлично както със зеленчуци, така и с месо и тестени изделия.
- Канела - Невероятно, но факт - само чаена лъжица канела на ден помага на диабетици тип 2 да обуздаят инсулиновата чувствителност и да установят контрол над глюкозата в кръвта си. Ароматната подправка бави абсорбацията на въглехидрати в тънкото черво и го предпазва от тежки увреждания. Неслучайно повече от 2000 години човечеството ползва канелата за илач срещу инфекции, кашлица, мигрени, диария, контрол на теглото и дори еректилна дисфункция. Повечето й чудодейни свойства били известни още в Древен Египет. Също като ригана и розмарина, тя помага на нервната система при заболявания като множествена склероза, Алцхаймер, действа дори при ХИВ-вируса. Внимание! При непоносимост на организма високата консумация на канела може да нанесе смущения на черния дроб, особено ако се приема паралелно с лекарства, които го натоварват (като Парацетамол).
- Куркума - Няма парад на ароматни супер билки, без куркумата да е в една от главните роли. Призната за един от най-потентните природни илачи на планетата, тя доказано повлиява лечението на над 600 болести! Това се дължи на активното й вещество куркумин, което е същинско съкровище в битка с инфекции, вируси, микроби, паразити и възпаления от всякакъв характер в тялото. Изследвания доказват ефективността й дори при антиракова терапия. Отдавна е известно, че консумацията на куркума помага за трайно намаляване на кръвната захар и лечение на диабет тип 2. За страдащите от него тя е просто задължителна част от здравословната диета. Може да се консумира по различен начин. Сред най-популярните рецепти е тази за домашно златно мляко: Смесете половин литър прясно мляко с половин чаена лъжица куркума, същото количество канела и четвърт лъжичка джинджифил. Добавете захар или мед (за предпочитане) в умерени количества и загрейте на бавен огън. Консумирайте всеки ден на гладно. Счита се, че златното мляко е универсален лек за почти всички болести в човешкото тяло. Особено препоръчително е да се приема в сезони на грипни щамове и вирусни инфекции.
- Чесън - градинският антибиотик за българите доказва ефективността си и срещу диабета. Освен антисептично и антимикробно действие, чесънът има силата да разширява кръвоносните съдове и така да понижава нивата на кръвната захар в тялото. Същите съединения, които дават този ефект, ни пазят от свободни радикали и лош холестерол, докато междувременно помагат за усвояване на желязото. За консумацията на чесън по нашите ширини наръчник не е нужен. Вкусната подправка се слива органично с почти всички зеленчукови ястия и салати, отличнa основа е и за вкусни сосове. Немалко са и феновете на прясната консумация, която е най-сигурен доставчик на полезните вещества от растението.