Петимата тибетци – ежедневни ритуали за универсално здраве

2020-01-03
1146
0
1-3 мин.
Петимата тибетци – ежедневни ритуали за универсално здраве

Освен изпълнение на йога пози, има една поредица от упражнения, наречена Петимата тибетци, известна също като „Изворът на младостта”, която е особено важна за здравето, защото ефикасно подсилва и разтяга всички основни мускули.  Тези упражнения са също така полезни и за равновесието. Познавам поне пет възрастни дами (на над 80 години), които поддържат телата си гъвкави и силни като всеки ден правят тези упражнения. И понеже тези упражнения са безкрайно полезни за тялото и здравето, то те с право се наричат ритуали. Препоръчвам ви да научите тази лесна тренировка, състояща се от пет ритуала, които можете да правите всеки ден и които няма да ви отнемат повече от десет минути.


Препоръчвам ви да изпълнявате ритуалите сутрин, а не вечер, защото те са насочени да стимулират енергията ви. Започнете с изпълнението на всеки ритуал по пет до седем пъти или по колкото пъти успявате в началото, и увеличавайте докато достигнете до 21 пъти.


Скоро ще забележите, че включването на Петимата тибетци в ежедневието ви е може би най-полезното нещо що се отнася до физически упражнения, което сте правили за здравето, гъвкавостта на тялото си и външния си вид. Редовното им изпълнение ще доведе до облекчаване и дори изчезване на множество неразположения в тялото, като  регулира функцията на голяма част от органите и системите в него и подобри енергийния баланс в организма. Тези ритуали облекчават болките, действат добре при артрит, изглаждат кожата и потъмняват побелялата коса, те ще подобрят съня и походката ви, както и паметта и зрението ви, те ще ви подмладят и ще ви заредят с неизчерпаема енергия и отлично самочувствие като ви накарат да чувствате лекота и здраве. А съчетани с детоксикация и подходяща храна, те ще спомогнат отслабването ви и ще ви осигурят фигурата, за която винаги сте мечтали.


Петимата тибетци

Тибетски ритуал 1

Застанете прави с изпънати настрани ръце хоризонтално на земята с длани обърнати надолу. Непременно поставете ръцете си под права линия с раменете. Стъпалата ви трябва да са раздалечени на ширината на таза. Дръжте главата си изправена. Гледайте в точка пред себе си, така че да можете да броите завъртанията си. Започнете да се въртите по посока на часовниковата стрелка и се въртете докато леко ви се завие свят. Постепенно увеличавайте броя на завъртанията си от две до 21. Когато започнах да правя упражненията, успявах да правя само по около седем завъртания; вече правя по 14. Някои източници посочват, че това упражнение е добре да се прави по 33 пъти, защото въртенето толкова пъти е пряко свързано с активирането на 12-те слоя на ДНК.

Дишане: Вдишайте и издишайте дълбоко, докато се въртите.

Съвет: Ако силно ви се завие свят, сплетете пръсти върху сърцето си и гледайте в палците си. Също така, за всеки случай дръжте стол много наблизо, за който да можете да се хванете, за да не паднете, ако усетите, че ще паднете.


Тибетски ритуал 2

Легнете на пода по гръб с изпънато тяло. Напълно изпънете ръцете си отстрани на тялото с длани върху пода. Ако имате проблеми с кръста, поставете пръстите си под кръста си. Като вдишате въздух, повдигнете главата си от пода и доближете брадичката си до гърдите си. Едновременно с това вдигнете краката си, с изправени колене вертикално нагоре. Ако е възможно, изпънете краката си над тялото си към главата. След това бавно издишайте и свалете краката и главата си на пода като държите коленете си изпънати и палците си допрени.

Дишане: Поемете дълбоко дъх докато вдигате главата и краката си и издишайте докато ги поставяте отново на пода.


Тибетски ритуал 3

Застанете на колене на пода с изпънати назад пръсти на краката. Сложете ръце върху задната част на бедрените си мускули. Приберете брадичката си към гърдите. Плъзнете дланите си надолу по задната част на бедрата си като в същото време изпъвате рамене назад, а лицето си нагоре към небето. Не забравяйте да извивате горната част на гърба повече от кръста си. Наклонете главата си назад все едно чертаете линия с носа си по тавана. Бавно се върнете към изправено положение на тялото и повторете.

Дишане: Вдишайте докато извивате гръбначния си стълб и издишайте докато изправяте тялото си.


Тибетски ритуал 4

Седнете на пода с изпънати напред крака и стъпала, раздалечени на 30 см (12 инча) едно от друго. Поставете дланите си на пода отстрани на седалищните си кости. Бавно отпуснете глава назад, изправете торса си нагоре със свити колене и изправени ръце. Тялото ви в основни линии прилича на маса с равно положение на торса. Бавно се върнете в първоначалната си седяща позиция. Починете си няколко секунди преди да повторите това упражнение.

Дишане: Вдишайте докато изпъвате тялото си нагоре, задръжте дъха си докато напрягате мускулите си и издишайте целия поет въздух, докато заемате първоначалната си седяща позиция.


Тибетски ритуал 5

Легнете на пода по корем с длани на пода под гърдите. Повдигнете тялото си нагоре изпъвайки ръцете си с изпънати назад пръсти на краката и изпънати назад рамене. Ръцете трябва да са изпънати. Гледайте право пред себе си, а ако сте малко по-гъвкави леко изпънете глава назад и насочете поглед нагоре (гледащо нагоре куче). После вдигнете таза си назад и нагоре, извивайки гръбначния си стълб в позата гледащо надолу куче. Повторете няколко пъти, като движите тялото си извивайки го нагоре и надолу и гледайки нагоре и надолу.

Дишане: Вдишайте докато изпъвате тялото си нагоре и назад, издишайте докато заемате позата на гледащо надолу куче.


Съвет: След приключването на този последен ритуал не се втурвайте веднага по дела, колкото и изпълнени с енергия да се чувствате. Отпуснете се по гръб на пода, поемете дълбоко въздух, вдигнете ръце над главата си и ги изпънете бавно назад върху пода. Задръжте дъха си като изпъвате ръцете си максимално назад, а пръстите на краката си надолу. Изпънете гръбнак. Издишайте бавно като отпускате крака и вдигате ръце и покривате лицето си с тях. Повторете три пъти.


Боди ролинг

Последното упражнение, което препоръчвам за подобряване гъвкавостта на тялото е масажирането му с помощта на боди ролер. Ако тялото ви е много чувствително, можете да използвате ролер от пяна, а ако предпочитате нещо по-твърдо, можете да си набавите ролер от PVC.

Защо обичам да завършвам ритуалите на Петимата тибетци с боди ролинг: плъзгането на тялото по ролер или дори топка изпъва мускулите и сухожилията и спомага за освобождаването на фасция (структура от съединителна тъкан около мускулите, ставите и сухожилията). Упражненията с плъзгане на тялото по ролер преди тежка тренировка повишава кръвотока към меките тъкани, а след тренировка те помагат за отпускането на мускулите. Това упражнение е безценно с това, че прави мускулите ви меки и гъвкави като в същото време ви освобождава от болката.

За повече енергия, комбинирайте с Мултитоник.

МУЛТИТОНИК е букет от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които:

 • Повишава капацитета на индивида за физическа работа;
 • Осигурява засилен приток на постоянна енергия през целия ден;
 • Съдейства за възстановяването след изморителна физическа дейност;
 • Осигурява резерв от приспособима енергия, който може да се ползва при извънредно физическо напрежение;
 • Подпомага мисловната дейност и енергизира;
 • Предизвиква увеличаване на енергията и по-бързи мисловни способности, както и чувство за лекота;


КАКВО Е МУЛТИТОНИК И НУЖЕН ЛИ Е ТОЙ?

МУЛТИТОНИК е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, тази хранителна добавка комбинира в съдържанието си витамини и природни билки, които действат активно, подпомагайки концентрацията, придаващи сила и енергия. Работи за допълване нуждите на тялото и за подсилване на цялостното здраве.
МУЛТИТОНИК съдържа вещества, наречени адаптогени. Това са растения, чиито фитохимичен състав подпомага човешкия организъм да запази вътрешния си баланс и бързо да възстанови баланса с околната среда. Те са безвредни и оказват активиране на физиологичните процеси при здравите хора. Въздействат на клетъчно ниво. Билките в състава повишават капацитета на индивида за физическа работа и осигуряват засилен приток на постоянна енергия през целия ден. Осигуряват резерв от приспособима енергия, който може да се ползва при извънредно физическо напрежение и по време на възстановяване от изтощение – когато организмът се нуждае най-много от това. Съставките на МУЛТИТОНИК подпомагат увеличаването и усвояването на желязо (Fe), участващо в образуването на костите, зъбите и тъканите, като по този начин се грижи за тяхното здраве. 

МУЛТИТОНИК РАБОТИ ЕФЕКТИВНО!

 • Помага на организма да произвежда важни хормони и микроелементи;
 • Стимулира тялото да произвежда ценни вещества, които са необходими за нормалното функциониране на централната и периферната нервни системи;
 • Стимулира тялото да възстановява нарушения баланс и се връща към нормалното си състояние;
 • Действа стимулиращо на клетките;
 • Работи на клетъчно ниво;
 • Съдейства за спиране на дегенеративните процеси, които засягат клетките и инициира процеса за тяхното автоматично възстановяване;
 • Стимулира клетките да работят;
 • Подпомага мисловната дейност и енергизира;
 • Предизвиква увеличаване на енергията и по-бързи мисловни способности, както и чувство за лекота;
 • Благодарение на този продукт ще се отървете от умората и ще се заредите с енергия;

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
special
bilkovi tinkturi
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вероятно все по-често чувате думата серум, когато стане дума за грижа за кожата. Какво обаче всъщнос..

2020-07-22 22:44:44

Китайски лечители преди векове го признават за лек номер 1 за кръвта   Отвари от пъпките и..

2022-02-07 17:32:18

Днес в Националния център по заразни и паразитни болести са пристигнали китовете за генетична диагно..

2020-02-03 13:03:49

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето как малкият орган ви казва, че сте в беда  Проблемите с уринирането и сексуалната функци..

2024-05-30 11:37:00

Ето я безвредната природна формула, която наистина работи  Ако мъжките проблеми с потентност..

2024-05-29 11:49:00

Диета, билки, рецепти - ето го планът за действие За разлика от повечето заболявания на стомашно-..

2024-05-28 12:38:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56