Очанка – билката, която лекува очните възпаления

2019-12-18 12:44:13
35
0
Biotica
Очанката (Euphrasia officinalis) е едногодишно тревисто растение от семейство Живеничеви (Scrophulariaceae). Стеблото е изправено и достига височина до 10 – 20 см цветовете са синкаво-виолетови или бели. Цъфти между юни и септември. Билката расте из ливадни пасища, тревисти места и храсталаци. Разпространена е из цялата страна до към 1800 м надморска височина. Среща се и в почти цяла Европа без крайните източни и южни райони.

 Действие и приложение. Името на билката подсказва и нейното основно приложение. В народната медицина билката се е използвала за външно приложение при блефарити (възпаление на клепачите), конюнктивити и хордеолум (ечемик). Днес тя влиза в състава на някои очни капки, които се използват при изморени и зачервени очи.

Вътрешно очанката се прилага при стомашни и чревни възпаления, а също и при възпалителни процеси на дихателните пътища като хрема и бронхит. Лечебният ефект на очанката както при външното й приложение при възпалителни процеси на миглите и конюнктивити, така и при вътрешното ѝ приложение при възпалителни заболявания би могъл да се обясни с адстрингентния и противовъзпалителен ефект на съдържащите се в нея галотанини.

Очанката е отровна билка! Не бива да се допуска превишаване на дозите. Трябва да се има предвид и това, че съдържащият се в очанката гликозид аукубин има дразнещо действие, което при използването на билката в по-малки количества се предотвратява от противоположния ефект на галотанините. Но при прилагане на билката в големи количества, дразнещото действие на аукубина започва да се проявява.

Химичен състав. В състава на лечебното растение влиза цял арсенал от полезни, биологично активни вещества. Очанката е източник на гликозиди, флавоноиди, бета-каротин, слузни и горчиви вещества, тлъсти масла и т.н. Надземната част на растението съдържа синьо багрило, галотанин, етерично масло, иридоида аукубин, леки следи от алкалоиди, холин, ферулова и кафеена киселина, стигмастерол и т.н.

Дрога. Използваемата част на билката е надземната. Бере се по време на активен цъфтеж, а именно между юни и август месец. Дрогата се суши на сянка или в сушилни, но при температура не повече от 40 градуса. Допустимата влажност при съхранението й е не повече от 12%.

Според народната медицина Очанката представлява прекрасно средство за профилактика на очни болести с различен произход, а също така за повишаване остротата на зрението. Тя широко се прилага в офталмологията при лечение на дегенеративно-дистрофични процеси на очната мембрана. Подобрява зрението при хора над 70 години. Богата е на витамини А, С и група В и съдържа много силиций и желязо.
Очанката има адстрингентно и противовъзпалително въздействие. Прилага се при: конюнктивити, блефарити, възпаление на слъзните канали, повишена уморяемост на очите, петна по роговицата, катаракти и хордеолум (ечемик на миглите).

НАШИТЕ ОЧИ - КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ?

Окото е сетивен орган със сложен физиологичен строеж и оптична схема. То е изградено от удивително разнообразни тъкани. Тези тъкани изпълняват множество функции: от това да ни позволяват да виждаме изключително детайлни образи до това да ни предупреждават за опасности, преди да сме ги усетили.
Устройството на човешото око много наподобява това на видеокамера. Всъщност по-правилно е да се каже, че устройството на камерата наподобява това на човешкото око. Разбира се, човешкото око е много по-съвършено и от най-добрите камери. Око без увреждания е способно да вижда добре при много слаба и при много силна светлина – нещо, което е голямо затруднение при камерите. Лещата при окото играе ролята на обектива на камерата. Ролята на блендата на камерата се изпълнява от зеницата, която се свива и разширява според това колко е силна светлината , попаднала върху ретината. Ретината възприема изображението и го превръща в сигнал към мозъка. Цветът на ретината е розово-червеникав, затова често при снимки на тъмно се проявява ефекта „червени очи“, защото се вижда силно осветената от светкавицата ретина.
Човешкото око е сензорен орган, чрез който добиваме 80% от цялата значима информация за заобикалящата ни среда. За съжаление заобикалящата ни днес среда излага очите ни на много вредни въздействия: изкуствено осветление, ултравиолетово излъчване от слънцето, излъчвания от телевизионните и компютърни екрани, тютюнев дим, замърсен въздух и редица други.
Поради тези фактори и образуването на свободни радикали като резултат от метаболитните процеси в клетката, очите могат да се увредят в значителна степен. Могат да се появят възпаления, алергии, сърбеж, зачервяване на очите, подуване на клепачите, сълзене, замъглено виждане, нарушаване на зрението.

ВЮ ПРОТЕКТ е букет от билкови и растителни екстракти, благодарение на които:

  • Съдейства за намаляване на умората в очите;
  • Съдейства за повишаване имунитета и цялостната жизнеспособност;
  • Имат съдоукрепващо и тонизиращо действие;
  • Подпомага за предпазване на очите от действието на синята светлина;
  • Допринася за забавяне прогресията на катаракта;
  • Съдейства за подобряване нощното виждане;
  • Препоръчва се при хора с високостепенно късогледство;
  • Препоръчва се като профилактично средство за проблеми на очите свързани с възрастта;
  • Подходящ е за хора, работещи на компютър;
  • Предпазва кръвоносните съдове на ретината от увреждане;


ВЮ ПРОТЕКТ МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ТУК

https://biotica.bg/view-protect-za-zdravi-ochi-i-yasen-pogled

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

От изгаряне до запек - ето как да се лекуваме с растението Над 300 са видовете от растението ал..

2022-12-01 16:15:01

Стероидната билка възстановява тялото, зарежда с полова мощ и подобрява сперматаСтотици натурални ел..

2022-11-29 17:04:21

Изумителното биле е признато за едно от най-ефикасните на планетата Тайните в природата нямат к..

2022-11-16 15:28:23

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчукС чесъна сред..

2022-11-10 16:52:53

“Зеленчукът на красотата” премахвал лошия дъх и телесните зловония в Древна Гърция Като чуете з..

2022-11-08 14:16:42

Тези прости билкови отвари хранят имунитета и пестят пари в аптекатаЦветната есен е без съмнение вре..

2022-11-03 16:25:31

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Не е тайна, че много жени често страдат от цистит – особено по време на студения сезон. Често уринир..

2019-08-24 13:32:40

Постигнете баланс между хормони и килограми само с натурални средстваВсички знаем, че за едни хора о..

2022-09-12 12:16:12

Кога да започнете да се грижите за артериите? Ако никога не сте го правили, време е да побързате. Ко..

2019-08-23 11:14:00