Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчук
С чесъна средно положение няма - или ни отвращава или страстно търсим аромата и вкуса му във всяка манджа, туршия, салата или сос, които консумираме. Привързаност или непоносимост - това предизвиква у всеки от нас зеленчукът, който на практика върви с всичко, произведено в кухнята. Независимо дали го обожаваме или не толерираме вкусовите му качества, със сигурност трябва да уважаваме вродените му лечебни сили и да имаме предвид, че хапвайки си от него, помагаме на цялото си тяло да оздравява и да се променя осезаемо.
- Убива патогени, гъбички и бактерии със силата на алицина - Макар полезните вещества в състава на чесъна да са наистина трудно изброими, със сигурност най-уникалното със своите лечебни сили е алицинът. Той се намира в цитоплазмата на клетките. Образува серни съединения, които мощно атакуват всички патогенни микроорганизми, които заплашват здравето на клетките. Алицинът доказано се справя успешно дори с резистентните на антиобиотици гъбички и бактерии, а в процеса не унищожението им не слага “в кюпа” и полезните за тялото микроорганизми, както действат всички синтетични антибиотично продукти. Това прави чесънът не просто достъпен естествен антибиотик, а такъв, който превъзхожда по качества и действия всеки изкуствен заместител. За да действа най-ефективно алицинът се препоръчва чесънът да се консумира суров, но намачкан (счукан). Така няма шанс сдъвквайки да нарушим целостта на съединението.
- Пази от развитие на няколко вида рак - дълги проучвания сред хора, които ежедневно консумират чесън, доказват, че болшинството са на практика имунизирани от развитие на рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на панкреаса, рак на простата, рак на гърдата и рак на хранопровода. Всекидневният прием на чесън засилва сериозно регенерацията на увредените клетки, стопира растежа на раковите и не позволява образуването на канцерогенни вещества в тялото. Освен това зеленчукът къта щедри запаси от сярното съединрнир аджоен, което има свойството на потиска раковата кахексия - състояние, характеризиращо се със загуба на апетит, тегло и мускулна маса при онкоболни пациенти.
- Повишава чувствително имунната система - честата консумация на чесън усилва действието на Т-клетките в нашето тяло, а от тях зависи силата на имунния отговор на организма при среща с вируси и настинки. Ако хапваме всеки ден, със сигурност ще усетим в пъти по-леки и кратки симптоми при различните сезонни заболявания, а тялото ще се възстанови бързо и което е по-важно - със собствени, а не привнесени сили.
- Минимизира оксидативния стрес - Чесънът е впечатляващо мощен антиоксидант и повлиява прако действието на надбъбречната жлеза. Спомага за инхибиране (потискане) на производството на кортизол - хормонът на стреса. В резултат елиминира умората и естествено засилва издръжливостта на организма.
- Спира натрупването на тежки метали в организма - детокс чрез консумацията на чесън не просто прогонва бактерии и други неприятели, но не позволява в кръвта да се натрупват тежки метали, способни да нанесат непоправими щети на органите. Консумацията на чесън като цяло подпомага пречистването на кръвта от всичко, което може да увреди тялото и ума ни.
- Намалява кръвното налягане - ако всеки ден ядем чесън, ставаме недосегаеми за хипертонията. Ако пък вече ни е застигнала, приемът му може значително да подобри и дори изцяло да излекува заболяването.
- Премахва лошия холестерол и повишава нивото на липидите в кръвта.
- Действа превантивно срещу Алцхаймер и деменция - изброените лечебни свойства за пречистване на кръвта правят чесънът уникален защитник срещу двете коварни психични заболявания.
- Повишава либидото - ако вкусът не ви понася, помислете дали да не се прежалите в замяна на мощния му ефект като афродизиак, открит още в Древността.
- Гони насекомите - да, освен всичко останало чесънът е и естествен репелент, който отблъсква всички кръвосмучещи гадинки със специфичния си мирис.
- Идеална стръв за риба - колкото и да е отблъскващ за насекомите, чесънът е направо неустоим за рибите, които кълват веднага щом го усетят.
- Облекчава зъбобол - зеленчукът съдържа естествен цистеин, които притъпява болката и има противовъзпалителен ефект. Разтъркайте скилидка върху болния зъб и ще усетите анестетичен ефект .
- Почистващ кожата продукт - да, може да мирише специфично, но чесънът замества всички приятно ароматизира почистващи препарати. Разтъркайте го върху кожата и ще премахнете дори сериозни замърсявания.
- Извадете дървена треска от крака си - на всеки се е случвало да получи пробождане от дървена треска в крака. Чуждото тяло не винаги е лесно за изваждане, но чесънът ви идва на помощ. разрежете една глава наполовина и приложете върху засегнатото място, като затегете отгоре с лейкопласт или бинт. Преспете така и на сутринта няма да има и следи от треската. В допълнение чесънът има и антисептичен ефект за ваше спокойствие.
- Залепете счупеното - няма шега, няма измама. Чесънът е и естествено лепило. Срежете дълбоко скилидката и стигнете до лепкавата субстанция. С нея намажете счупеното и смело залепете.
- Лекува отит - Също като сок от алое, маслото от изцедените скилидки чесън върху чудеса при ушни инфекции. Сами 1-2 капки са достатъчни, за да усетите облекчение.
- Забравете пърхота и косопада - ако втриватe скилидка чесън в скалпа си, за нула време ще се отървете и от косопада, и от пърхота. За естетичния ефект може да благодарите отново алицинът, който унищожава бактериите.